A nyár szinte elképzelhetetlen az egyik legfinomabb és legváltozatosabban elkészíthető étel, a lecsó nélkül. Ugyanúgy hozzátartozik a legmelegebb napokhoz, mint a többi „klasszikus” nyári finomság: a fagyi, a fröccs, a lángos, a főtt kukorica, a különböző saláták vagy a dinnye. Azon túl, hogy a lecsó egyszerűen összedobható, és nem igényel különösebb előkészületeket, mindössze néhány alapanyag kell hozzá, tehát olcsó és gyors reggeli, ebéd vagy vacsora. Ráadásul – mint minden étel mellé – jólesik hozzá egy vagy akár több pohár bor is.

Ha rögtönzött közvélemény-kutatást végeznénk családi és/vagy baráti körünkben, hamar kiderülne, hogy tíz emberből tíz biztosan másképpen készíti el a lecsót, a „szertartások” száma ugyanis végtelen. Különbözünk abban, ki hogyan kockázza, csíkozza, karikázza vagy éppen reszeli az adott hozzávalót, ahogy abban is, hogy lehúzzuk-e a paradicsom héját, teszünk-e bele egy kis „csípőset”, illetve, hogy serpenyőben, bográcsban vagy lábosban készítjük. Van, aki zsírral, van, aki olajjal „indítja” a főzést, és van, aki grillezi előtte a paprikát. Eltérő mennyiségű tunkolni való finom levet „engedünk meg” a lecsónak, ahogy a főzés ideje is ezerféle. És a sort még folytathatnánk.

Az összetevőket tekintve is rendkívül változatos ételről beszélünk. Bár a lecsó elsősorban nyári étel – lévén, hogy ekkor áll rendelkezésre frissen, éretten és lédúsan a két legmeghatározóbb alapanyaga, a paradicsom és a paprika – léteznek korántsem kimondottan nyárias, nehezebb változatai is. A lecsóvariációk száma is végtelen tehát: lehet tojásos, szalonnával, kolbásszal, virslivel „tarkított”, rizses, tarhonyás, nokedlis, de akár az egészséges táplálkozás jegyében bulgurral vagy kölessel „dúsított” változata is. Sőt, további zöldségekkel (csicseriborsó, bab, burgonya, zöldbab, gomba stb.) is gazdagíthatjuk kedvünkre.

Ízvilágra nézve lehet csilipaprikával pikánssá tett, őrölt – akár füstölt vagy csípős – fűszerpaprikával erősebben fűszerezett, de akár visszafogottabb, kicsit természetesebb ízvilágú is. Ha pedig tojásos változatába egy nagy kanálnyi tejfölt is keverünk, már majdhogynem krémes állagú lesz.

És ha már lecsó, mindenképpen meg kell említenünk a franciák „lecsóját”, a gyakran mediterrán lecsónak is nevezett, Provence-i eredetű változatot, a ratatouille-t. Nyáresti vacsoraként szuper választás, mert rendkívül könnyed fogás, hiszen húsféleség soha nem kerül bele. A ratatouille kizárólag zöldségekből készül, a padlizsán és/vagy a cukkini viszi benne a prímet, majd kerül bele még paprika, paradicsom, vöröshagyma és fokhagyma is. Mindezt különféle friss fűszerekkel ízesítik, például bazsalikommal, kakukkfűvel vagy petrezselyemmel. A jó mediterrán lecsó titka, hogy a zöldségeket külön-külön főzik vagy sütik meg, és csak ezután elegyítik őket.

Akár a mi hagyományos lecsóalapunk, akár pedig a francia változat is elkészíthető krémlevesként, de menő, hideg „kenceként” is. Ekkor a paprikát – vagy a cukkinit és a padlizsánt – süssük meg sütőben vagy grillen, és utána elegyítsük aprítógépben a többi hozzávalóval. Tegyük csatos üvegbe, majd lehűtve tálaljuk friss kenyérrel.

Mivel már ebből a pár példából is látszik, hogy a lecsónak rengeteg arca van a könnyed kencétől egészen a „nehézbombázó” egytálételig, borok terén is eszerint kell hozzá párt keresgélnünk. A könnyedebb, lazább lecsóváltozatokhoz ajánlottak a nyár nagy sztárjai, a rozéborok – akár fröccs formájában is. Egy laza vacsorához, legyen az egy hideg, hűsítő, lágy lecsókrémleves vagy lecsós kenegetős, Mátra sorozatunk  – mely a friss, gyümölcsös vonalat képviseli – feszes szerkezetű, ropogós savú, lendületes Kékfrankos Roséját ajánljuk.

A „komolyabb”, tehát meleg egytálételként elkészített, de még mindig könnyedre hangolt lecsókhoz az 1014 névre hallgató prémium kategóriánk elegáns, prémium 1014 Cabernet Sauvignon Roséja jó választás.

Legújabb sorozatunk pedig a Dubicz Sziget sorozat, amely a 2018-as Sziget fesztiválok – VOLT, Balaton Sound, Sziget, Strand Fesztivál – hivatalos borait tartalmazza. Közöttük ott van egy remek rosé cuvée, a 60% Pinot Noir és 40% Kékfrankos fajtából készült Sziget Rosé is, mely akár egy fesztiválozós este előtti – vagy éppen utáni – lecsózáshoz is remek választás.

És a végére még egy fontos tipp: mivel főzés közben is jólesik kortyolgatni a borból, soha ne feledkezzünk meg behűteni az étel mellé is egy palackkal! Jó lecsózást mindenkinek!