5 boros mítosz, amit épp ideje megcáfolni

5 boros mítosz, amit épp ideje megcáfolni

A boros világ telis-tele van mítoszokkal, melyek könnyen szányra kapnak, aztán annál nehezebb megdönteni őket. Mi most mégis kísérletet teszünk utóbbira. Csokorba szedtük a legelterjedtebb hiedelmeket, és rögtön meg is cáfoljuk azokat.

A szulfitok fejfájást okoznak

Talán ez a legtöbbet emlegetett mítosz, még ha nem is tudjuk, honnan ered pontosan. Az tény, hogy szulfit-mentes bor nem létezik, ugyanis minimális mennyiségben keletkezik magától is az erjesztés során és a borászatok is adagolnak ként a borhoz, általában kálium metabiszulfit vagy kén-dioxid formájában, ezzel beállítva a bor kénsav tartalmát. De a borok többségében kb. 100-250 mg/l a koncentráció, ami nagyságrendileg az egész tízezred része. Vegyünk pár hétköznapi ételt, melyben ennél több van: szárított gyümölcsök, burgonya, lekvár. Ezek közül okoz bármelyik is fejfájást? Na, ugye! Hogy honnan ered mégis a fejfájást okozó mítosz? A borban található kénessav az arra érzékenyeknek kis koncentrációban is fej illetve hasfájást okozhat, éppen ezért is van rá törvényi határérték. Biztos, hogy segít, ha a borozás alkalmával elegendő mennyiségű vizet is fogyasztunk. 

A csavaros kupak = gyengébb minőség

Hiába bizonyosodik be sorra ezen állítás ellentéte, a hiedelem makacsul tartja magát. Pedig számtalan érvet felhozhatunk a csavaros kupak mellett. Ott van mindjárt az egyszerűbb kezelhetőség, valamint az, hogy ilyen megoldással nem kell attól tartanunk, hogy parafadarabok potyognak a palackba. A bornyitás szertartása persze nem ugyanaz, de mindösszesen ennyiben van garantáltan különbség. Nálunk, a Dubicz Borászatnál sem ritka a csavarzár használata. Kiváló minőségű, reduktív borainkat zárjuk ezzel a módszerrel. Ott van például az Irsai Olivér, vagy fesztivál boraink, a Sziget Red, a Sziget Rose és a Sziget White.

 A drága bor a jó bor

Nagy általánosságban nehéz az ellenkezőjét állítani: az esetek nagy részében igaz, hogy ami drágább, az jobb is. Ez alól azonban a bor kivétel! Egy palack ára számtalan dologtól függhet. A régió, ahonnan származik, a szőlőművelési technika, a címke egyedisége vagy épp a dugó minősége mind-mind befolyásolja az árazást. Ne felejtsük: az igazság az üvegben rejtőzik! Bátran kísérletezzünk, bontsunk palackokat, és így győződjünk meg arról, milyen is a jó bor.

A vörösbort szobahőmérsékleten kell felszolgálni

Egy újabb mondás, ami felett eljárt az idő. Eredetét tekintve azokból az időkből származik, amikor a központi fűtés még nem volt alapfelszereltség az otthonokban, ennek hiányában pedig a szobahőmérséklet is mást takart, mint napjainkban. Meg hát ugye mást jelent a szobahőmérséklet a nyári kánikulában, és mást a téli zimankóban... A kortalanul alkalmazható regula egészen pontosan így hangzik: vörösborok szervírozása estén a 15-20 Celsius-fok közötti tartomány az ideális, de a könnyedebb, gyümölcsösebb vörösborokat kicsit hidegebben, a testesebb, tanninosabb, hosszabban hordóban érlelt tételeket ennél melegebben érdemes felszolgálni.

Minél nagyobb a mélyedés a borosüveg alján, annál jobb minőségű a bor

A borosüvegek alján az esetek nagy részében található egy mélyedés, melynek hála a palack biztosabban áll a lábán, és tölteni is könnyebb belőle. Ennek azonban a palackban található nedűvel nincs semmiféle direkt kapcsolata – hiába gondolnak sokan mást.

DÍJAK

Hazai és nemzetközi elismerések a boros szakma részéről.

BORKÓSTOLÓ

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

WEBSHOP

Megrendelhető, vásárolható boraink: Mátra, 1014 Prémium, Top Prémium

ESEMÉNYEK

Találkozzon országszerte a Dubicz legjobb boraival!

BLOG

Bejegyzések.

HÍRLEVÉL

Első kézből újdonságainkról, eseményeinkről és akcióinkról.

Dubicz Borászat és szőlőbirtok

H-3200 Gyöngyös, Koháry út 4.

Telefon: +36 37 301 015
Fax: +36 37 301 693
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2020 Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

  

Üres Kosár
teszt

Elmúltál már 18 éves?

A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok elkötelezett a kulturált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.