Nagyjából olyan legenda ez, mint a Loch Ness-i szörny: mindenki hallott már róla, de még senkinek se sikerült bebizonyítani, hogy létezik.

Sokszor ijesztgetik egymást az emberek azzal, hogy bizonyos alkohol mennyiség után nagyobb eséllyel horkolunk éjszaka. Ennek kapcsán sokan csak legyintenek, és bár ténylegesen nem szabad a feldolgozott szőlőszemekre fogni mindent, azért valamennyi igazságtartalma van a dolognak.

A horkolás főleg attól függ, hogy valakinek hogy áll a szájürege, azaz el van-e záródva a garat részen. Az alkohol azonban, mivel képes ellazítani az izmokat – így a garat izmot is -, a normális légzést könnyen hangos rezgéssé változtathatja. Tehát nem egyértelmű, hogy az alkoholtól horkolunk – érdemes inkább a szájüreget megvizsgáltatni, ha valakinél túl gyakran jelentkezik ez a jelenség.

Mindezek tudatában azoknak, akik alapból is hajlamosak horkolni, nem ajánlott alvás előtt 2-3 órával semmilyen alkohol tartalmú italt fogyasztani. Az alvás minősége ugyanis sokkal rosszabb lehet, mert nem sikerül a mély alvás szakaszába eljutni, így másnap kevésbé kipihenten ébredhetünk. Kerüljük tehát a mértéktelen ivást, sokkal inkább javasolt csak 1-2 pohár finom, minőségi bort inni, ami a fentebb már említett ellazító hatása miatt kiváló stresszoldó.