Amikor bort fogyasztunk, nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű vizet is igyunk mellé. Bizonyára gyakran hallottuk már azt a tanácsot, hogy legalább ugyanannyi, de leginkább dupla annyi – vagy még több – vizet fogyasszunk el ilyenkor, mint amennyi bort iszunk. De miért is fontos ez, hogyan „viselkedik” borozás közben a szervezet, és mi is pontosan az a vízmennyiség, amivel tanácsos “lekísérni” a bort?

Nemcsak nyáron, melegben fontos odafigyelni borozás közben a fokozottabb folyadékbevitelre, hanem bármelyik más évszakban, és még a legcsekélyebb elfogyasztott bormennyiség esetén is. Alapesetben – tehát borfogyasztás nélkül – is ajánlott napi 2,5-3 liter vizet innunk, hogy biztosítva legyen minden szervünk és valamennyi sejtünk megfelelő működése. De ha borozunk is, vízbevitelünket még a napi előírt mennyiségnél is jobban növelni kell – és érdemes azt néhány deciliter körtelével is kiegészítenünk.

Tévhit, hogy ha alkoholos italokat – köztük például bort – fogyasztunk, akkor beleszámíthatjuk azokat a napi folyadékbevitelünkbe, mondván: a bor is folyadék. Valóban tény, hogy a borral együtt vizet is juttatunk szervezetünkbe, hiszen a bor összetevői közül a legnagyobb alkotóelem mintegy 80%-ban maga a víz. Azonban nem feledkezhetünk meg arról, hogy a borban a víz mellett az alkohol is jelen van.

Szervezetünk vízháztartásának megfelelő működéséért, pontosabban a szervezet működéséhez megfelelő mennyiségű víz megtartásáért az úgynevezett antidiuretikus hormon (ADH) a felelős, amely az agyban termelődik, és ami alkohol hatására csökkenni kezd. Emiatt a szervezet vízszabályozó rendszere felborul, a vizelettel több folyadék távozik, és dehidratációs folyamatok indulhatnak el, ha nem pótoljuk az elveszített vízmennyiséget.

Azért kiemelten fontos a víz – amely lehet csapvíz, ásványvíz vagy szóda – fogyasztása, mert például a különböző cukros üdítőitalokból, gyümölcslevekből, kakaóból vagy más folyadékokból a szervezet csak nagyon nehezen tudja kiválasztani és hasznosítani a működéshez szükséges vízmennyiséget. Ráadásul ezek az italok kisebb arányban tartalmaznak csak vizet. Hiába iszunk sokat belőlük, a bevitt víz mennyisége csak töredéke lesz az elfogyasztott folyadéknak.

Amikor bort fogyasztunk, és megnövekszik a vízveszteségünk és ezt nem kompenzáljuk megfelelően, szervezetünk először szomjúságérzettel, szájszárazsággal jelez, később pedig fejfájás, rossz közérzet, és akár rosszullét is jelentkezhet. Sőt, a „másnaposságért” is elég gyakran a kevés vízfogyasztás a felelős, no meg időnként a túlzott alkoholfogyasztás.

A hidratáláson kívül érdemes borozás előtt és közben az étkezésre is odafigyelnünk. Étkezzünk borfogyasztás előtt megfelelően, és ne felejtsünk el borozás közben sem „csipegetni”, az étel ugyanis segít az alkohol felszívódásának lassításában, tehát az alkohol nehezebben jut be a véráramba. Ha ehhez még sok vizet is fogyasztunk, akkor csökken a már bejutott etanol – vagyis telített alkohol – koncentrációja a vérben. Ez azért is fontos, mert a már szervezetünkbe került alkohol lebontásáért egyetlen szerv, a máj felelős, és ha odafigyelünk a megfelelő vízbevitelre, kevésbé terheljük meg, így pedig könnyebben és gyorsabban lesz képes elvégezni a dolgát.

Amikor borozunk, érdemes tehát a napi 2,5-3 liternyi (nyáron akár 4 liternyi) folyadékbevitelen túlmenően legalább ugyanannyi vizet elfogyasztanunk, mint amennyi bor a poharunkba kerül. De még jobb, ha kicsivel túl is lépünk ezen. Soha ne felejtsük el, hogy a bor egy alkoholtartalmú ital, és csak mértékkel, valamint kellő körültekintéssel fogyasztva nyújt pozitív értelemben véve felejthetetlen élményeket.

Jó borozást mindenkinek!