Éppen csak elmúlt Valentin-nap, máris egy újabb, kedves esemény közeleg, a hölgyek ünnepe, vagyis a nőnap. Ilyenkor a nők iránti tisztelet és megbecsülés jegyében a hölgyek virágot, csokoládét, apróbb-nagyobb ajándékokat kapnak, adja tehát magát az is, hogy a borkedvelő hölgyismerőseinket boros vonatkozású meglepetésekkel, programokkal, ajándékokkal ünnepeljük. Néhány ötlettel mi is segítünk.

Pontosan mit is ünneplünk március 8-án?

Azt talán mindenki tudja, hogy március 8-án minden évben a hölgyeket ünnepeljük. De vajon miért alakult ki, és honnan ered ez a szokás? A legjelentősebb évszám a történetben 1977., hiszen ekkor nyilvánította az Egyesült Nemzetek Szövetsége, vagyis az ENSZ, március 8-át hivatalos ünneppé, vagyis a női jogok és a nemzetközi béke világnapjává. De nem csak úgy kitalálták, hogy legyen egy ilyen ünnep, hanem egy jelentős esemény előzte meg mindezt, méghozzá New Yorkban, 1857. március 8-án. Ekkor zajlott ugyanis közel negyvenezer nő részvételével az a sztrájk, amellyel egyenlő béreket és munkaidő csökkentést követeltek. Eredetileg tehát ez az ünnep jóval többről szólt, mint „csupán” a nők nőiségének ünnepléséről. Mára azonban egy olyan kedves alkalommá szelídült, amikor meglepetésekkel kifejezhető a nők iránti tisztelet. Például boros vonatkozású meglepetésekkel.

Nők a bor mögött – Nálunk is!

Ma már egyre több hölgy kedveli, sőt, akár készíti is a borokat. Korábbi statisztikai adatok azt mutatják, hogy a borozás bizony már nem férfias „tevékenység”, hiszen a nők az összes fogyasztó 47%-át teszik ki, és olyannyira fontos számukra a minőség, hogy többet is hajlandók költeni egy palack borra, mint a férfiak. Nálunk a Dubicz Borászatban is meghatározó a női jelenlét, hiszen Dunai Ágnes és Dunai Bernadett a két legfontosabb hölgy a Dubicz borok mögött. És hogy nőként milyen borokat kedvelnek? A család minden tagja imádja a saját boraikat, a közös kedvenc pedig a Mátra sorozat könnyed, mezei füveket idéző, virágos tónusú Sauvignon Blanc-ja, illetve az egyedi borkülönlegességet tartalmazó, prémium Fríz sorozat komplex, kacéran virágos, nektárosan bódító Hárslevelűje. Így ezeket a borokat akár nőnapra is nyugodt szívvel ajánljuk, a hölgyek nem fognak csalódni bennük.

További borok nőnapra

Néhány kedves szó, egy szép tavaszi virágcsokor és egy palack bor – ezzel bármelyik borkedvelő hölgy elkápráztatható. Választhatunk egy fantasztikusan illatos, bodzavirágos Irsai Olivért, egy szőlővirágos-tearózsás, maradékcukorral kedveskedő, üde Muscat Ottonel-t, vagy akár egy vagány, piros gyümölcsöket, málnát és ribizlit idéző Kékfrankos Rosét, a hatás biztosan nem marad el. ZSiZSi Frizzante gyöngyözőborunk pedig azért is stílusos nőnapi ajándék, mert szintén egy hölgyről, Detti nagymamájáról neveztük el ezt a gyümölcsös, illatos Muscat Lunelből készült, frissítő buborékokkal kacérkodó bort.

Élményt nőnapra – Időutazás a látványpincénkben

Nőnap alkalmából gyakran lepik meg a hölgyeket különböző borvacsorákkal, kóstolókkal, programokkal, így mi is egy lehetséges ajándék meglepetés-programot ajánlunk. A közel 1 km hosszú, körbejárható felújított látványpincénkben ugyanis csodálatos időutazást tehetnek a borok világában az idelátogatók. Végigkísérhető a borászat 110 éves története, megtekinthetők a 100 évvel ezelőtt használt 6000 literes faragott hordók, az 1960-as években épített 30-80 000 literes, épített betontartályok, és a XXI. század modern acéltartályos technológiája is. Természetesen a sétát követően borkóstolóra is lehetőség van, melyen megízlelhető borászatunk teljes kínálata, minden esetben szakember bemutatásával. Isten éltesse a hölgyeket!