A különböző buborékos boroknak – legyen az pezsgő, habzó-, vagy gyöngyözőbor – nem csak a nyár a szezonja, hiszen évszaktól függetlenül rendkívül jól tudnak esni napzárásként egy könnyű vacsora mellé, de akár napkezdetként egy reggelihez is. A baráti, családi összejövetelek és bulik üdvözlőitalaként igazi sztárok, jól behűtve, étkezések előtti aperitifként felszolgálva pedig verhetetlenek. De vajon mitől lesz a bor „bubis”, vagyis hogyan kerülnek bele a buborékok a borba, és mit is értünk habzó-, gyöngyözőbor, valamint pezsgő alatt?

Mindegyik pezseg, mégsem mindegyik pezsgő

Bár tulajdonképpen mindegyik buborékos bor „pezseg”, különböző kategóriákba esnek a pezsgők, a habzó-, valamint a gyöngyözőborok. A buborékok előállítási módja, mérete, minősége, mennyisége is különböző ezeknél a típusoknál, valamint a palackban uralkodó szén-dioxid túlnyomás mértéke is eltérő. Gondoljunk csak arra, hogy míg egy habzó- vagy gyöngyözőbor csavarzárját könnyedén eltekerve csak egy határozott „szisszenő” hangot hallunk, addig például egy pezsgőspalack dugóját drótkosárral szükséges ellátni, nehogy kirepüljön a palackból a nagy túlnyomás miatt.

A bubik keletkezése – Természetes vagy hozzáadott szénsav?

Hogyan is kerülhetnek buborékok a borba? Kétféleképpen: természetes vagy mesterséges úton. Előbbi szénsav a bor erjedése közben jön létre, amikor is a szőlőben lévő cukor – az élesztőgombák szorgos munkájának köszönhetően – alkohollá és szén-dioxiddá alakul át. Amikor azonban a borász buborék nélküli bort, vagyis csendes bort szeretne készíteni, ezt a természetes úton létrejövő szén-dioxidot egyszerűen hagyják eltávozni.

Mesterséges úton is kerülhet a borba szén-dioxid, ezt – akárcsak a szikvíz készítése esetében a vízhez – megfelelő mennyiségben egyszerűen hozzáadagolják a borhoz.

Habzó, gyöngyöző, pezsgő – Mi a különbség?

A habzóborok mesterségesen hozzáadott szén-dioxiddal, vagyis a csendes bort szénsavval telítve (szaturálva) készülnek, és legalább 3 bar túlnyomással kell rendelkezniük. Hogy ezt a folyamatot elvégezzék, a csendes alapbort 4 Celsius-fokra szükséges hűteni.

A gyöngyözőborok ennél alacsonyabb, 1-2,5 bar szén-dioxid túlnyomással rendelkeznek, viszont akár erjesztés során keletkező természetes szén-dioxiddal, akár – ahogy a habzóboroknál – mesterségesen hozzáadott szén-dioxiddal is készülhetnek. Ha azonban hozzáadott szén-dioxiddal készítik a gyöngyözőbort, akkor azt a boroscímkén egyértelműen fel kell tüntetni.

A kész borban lévő túlnyomás a pezsgők esetében a legmagasabb, a 6 bart is elérheti. A buborékok pezsgők esetében mindenképpen erjedés során keletkeznek – tehát pezsgő nem készülhet mesterségesen hozzáadott szén-dioxiddal. Különbség csak abból adódhat, hogy a pezsgőt teljes mértékig palackban erjesztették/érlelték-e, vagy részben palackban, részben tartályban, vagy pedig kizárólag nyomásálló tartályban. Ennek függvényében változhat a pezsgőben lévő buborékok mennyisége és minősége is.

Fontos az egyensúly a „bubisoknál” is

Akárcsak a csendes borok esetében, nagyon fontos, hogy a buborékos tételek könnyedségéhez, eleganciájához is passzoljon mind a cukor-, mind a sav-, mind pedig az alkoholtartalom, tehát, hogy egyensúlyban legyenek. Ekkor lesznek ezek a tételek igazán frissítő, lendületes, élményt adó borok. Akárcsak a mi gyümölcsös, bájos, a mátrai borvidék különleges, illatos fajtáiból készült ZSiZSi Frizzante tételünk, mely borászatunk legkiválóbb, prémium kategóriás, különleges alapanyagból, válogatott szemekből készült borait tartalmazó 1014 sorozatunk közkedvelt tagja.