Ha fúj, ha fagy, ha hideg, ha tél, nem jelenthet mást, minthogy eljött a forralt borozás ideje. És az egészben a legjobb, hogy a fagyos szezon egyik legkedveltebb forró itala rendkívül sokféleképpen elkészíthető.

Te is szereted a forralt bort, de nem tudod milyen módon tudnál újdonságot csempészni a jól megszokott és bevált receptedbe? Mi most összegyűjtöttük és csokorba szedtük a legjobb innovációkat, ha forralt bor elkészítésére kerülne a sor.

1. Rozmaringos-citrusos forralt bor

Ehhez a verzióhoz érdemes egy savanykásabb ízvilágú fehérbort választanunk, mind például a Dubicz Olaszrizling. Először az ízesítés alapját kell elkészíteni, amely egy kevés vízből, mézből, rozmaringból, citromléből és reszelt citromhéjból áll. Aki szeretne, narancslevet és narancshéjat is keverhet az egyvelegbe. Miután a keveréket összeforraltuk, vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a választott fehérbort, és voilá! Már fogyaszthatjuk is.

2. Fűszeres forralt bor hideg estékre

Ez a jól ismert karácsonyi forralt bor intenzívebb verziója, itt ugyanis gyakorlatilag bármit felhasználhatunk, amihez éppen kedvünk szottyan. Vegyünk egy liter narancslevet, adjunk hozzá csillagánizst, fahéjrudakat, szerecsendiót, egész szegfűszeget, kardamomot, mézet és barna cukrot, kicsit melegítsük össze a keveréket, majd adjuk hozzá az általunk választott vörösbort. Utólag is finomítható.

3. Konyakos forralt bor

Egy fél liter vízben melegítsünk fel fahéjat, citromhéjat, szegfűszeget és egy nagy adag barna cukrot. Keverjük hozzá egy üveg kedvünkre való vörösbort, majd adjunk hozzá egy deciliter konyakot vagy brandyt – kinek mi a preferenciája. Tegyünk rá fedőt, és hagyjunk neki egy kis időt, hogy összeérhessenek benne az ízek.

4. Rumos-aszalt gyümölcsös forralt bor

A valódi ínyenceknek! Vegyünk egy adag klasszikus forralt bor fűszerkeveréket, reszeljünk hozzá egy ujjnyi friss gyömbért, és lassú tűzön keverjük el egy üveg vörösborral. Távolítsuk el a habot, majd keverjünk hozzá vegyesen egy marék aszalt gyümölcsöt. A legjobb választás ehhez a mazsola, az aszalt szilva és az aszalt sárgabarack. Végül – opcionálisan – keverjünk hozzá az ízlésünknek megfelelő mennyiségű rumot fél- és egy deciliter arányában. Érdemes ezt is legalább fél órát állni hagynunk a megfelelő ízvilág elérése érdekében.