Tengeren túlról sorozatunk előző részeiben négy, az egyenlítőtől délre található ország, ChileAusztráliaÚj-Zéland, valamint Dél-Afrika borászatával és boraival ismerkedtünk meg, majd átutaztunk az északi féltekére, Kanadába. Onnan nem megyünk most messzire, csupán a szomszédba, vagyis az Amerikai Egyesült Államokba, ahol a szőlőtermesztés és a borkészítés legismertebb pontja Kalifornia. De a többi tagállamot is érdemes „borilag” feltérképezni. Ismerkedjünk meg az USA borászatával és boraival!

Az USA bortermelő államai – Kalifornia, New York, Washington, Oregon és a többiek

Ha fel szeretnénk sorolni az Amerikai Egyesült Államok bortermelő államait, tulajdonképpen mind az ötvenet említhetnénk, hiszen valamennyi államban készítenek bort. Éppen ezért most csak a legjelentősebb borvidékeket emeljük ki, amelyek közül a legjelentősebb, legismertebb, és nemzetközi szinten is legelismertebb Kalifornia.

Az éghajlati hatások

Ahogy az már Kanada szőlőtermesztése és borászata kapcsán is szóba került, az amerikai kontinens északi része szélsőséges időjárási tényezőivel nem éppen a legideálisabb szőlőtermesztésre, és ezáltal borkészítésre. Mivel azonban csak az USA kiterjedése – Kanada nélkül – 9,83 millió négyzetkilométer, nem lehet egységes, minden területre érvényes klimatikus adottságokról beszélni. Még önmagában az ötven tagállam egyike – igaz, az USA második legnagyobb állama – Kalifornia is akkora kiterjedésű, és olyan változatos fekvésű, hogy területén a mediterránitól az óceániig többféle éghajlati zóna is megtalálható.

Kalifornia – A legjelentősebb szőlőtermesztő állam

Az USA legjelentősebb szőlőtermesztő állama, Kalifornia a Csendes-óceán partján fekszik. Az Egyesült Államok bortermelésének mintegy 90%-át adja az állam, ezért is olyan jelentős. De nemcsak a mennyiség miatt említendő, hanem kiemelkedő minőségű borai miatt is. Világhírűek az állam Cabernet Sauvignon tételei, de például az Északi partvidéki rész (North Coast) Chardonnay, valamint Pinot Noir borai is kiválóak, valamint olyan szőlőfajta is otthonra talált itt, mint a Zinfandel, amely a kutatások mai állása szerint rokonságban áll az olasz Primitivo fajtával.

Kalifornia két leghíresebb és legjelentősebb szőlőtermő helye kétségtelenül a Napa-völgy (Napa Valley) és Sonoma Valley. Előbbi a kiemelkedő minőségű Cabernet Sauvignon-ok hazája, nem véletlenül, hiszen az erős terméskorlátozásoknak, valamint a völgy melegebb, északi körzetének köszönhetően megfelelő érettségben szüretelhető szőlőt ad, amely a telt, gyümölcsös, rendkívül jó tanninszerkezetű borok alapja. Sonoma a burgundiai fajták, vagyis a Chardonnay és a Pinot Noir ideális termőhelye, köszönhetően az óceánhoz közel fekvő, kicsit hűvösebb fekvéseknek.

Oregon és a Pinot Noir

Kalifornia állam északi szomszédja Oregon, melynek földrajzi adottságai szintén nagyon változatosak. Az állam területe hat földrajzi egységre osztható fel. Oregon fekvését és adottságait azonban gyakran hasonlítják Franciaország déli részéhez, de a hűvösebb klíma is megtalálható az államban, ami például a Pinot Noir fajtának ideális.

Washington

Kalifornia után a második legjelentősebb állam borok tekintetében Washington. Elsősorban itt is világfajtákkal dolgoznak, de ezen belül is jelentősek a bordeaux-i fajták, úgymint a Cabernet Sauvignon és a Cabernet Franc, valamint a Merlot.

New York, New York…

Szőlőtermesztés és borkészítés szempontjából szintén nagyon fontos állama az USA-nak New York állam. Itt egyre több olyan stílusú Rizling, Chardonnay, Cabernet Franc és Merlot készül, amely leginkább az európai stílushoz hasonlít. Ezen kívül még számos államban találkozhatunk kiváló borokkal és termőhelyekkel.