Új sorozatunkban hazai borvidékeinket járjuk körbe borrégiónként, megismerkedve az ott jellemző adottságokkal, szőlőfajtákkal. Elsőként természetesen honnan máshonnan indulhatnánk, mint az „otthonunkból”. Járjuk be együtt a Felső-Magyarország borrégiót, amelybe a Bükki, az Egri, és a mi szeretett borvidékünk, a Mátrai tartozik.

A Bükki borvidék

Eger és Miskolc között találjuk a Bükki borvidéket, a Bükk hegység vonulatának déli „szoknyáján”. Bár „fiatal” borvidék, történelme régre nyúlik vissza. Fiatalsága azonban abból adódik, hogy nem mindig volt különálló borvidék, eleinte a Miskolci, majd az Egri borvidékhez tartozott, és csak 1970-ben vált önállóvá. Leginkább a Bükk hegység határozza meg klimatikus adottságait, mivel a hegy déli, dél-nyugati lábánál fekszenek a bortermő települések és termőhelyek, északi oldalról védettséget biztosít a hegység a betörő hideg, és a metsző szél ellen. A hegység „jelenléte” azonban a csapadékot is visszafogja, így ebből kicsit kevesebb jut a borvidékre.

A borvidék termőhelyei sokféle talajon és kőzeten fekszenek: jellemző a mészkő, a vulkanikus eredetű riolittufa – amelyet nemcsak a szőlő kedvel, hanem a pincéket is ebbe a kőzetbe vájták –, de találunk itt agyagbemosódásos erdő- és fekete nyiroktalajokat is.

Szőlőfajták tekintetében mind fehér, mind kékszőlőket termesztenek a borvidéken, de a hangsúly inkább a fehér fajták felé tolódik.

Az Egri borvidék

A mi Mátránk és a Bükk-hegység között található az Egri borvidék, amelynek klimatikus adottságait szintén a Bükk-hegység „jelenléte” alakítja, azaz itt is védi a szőlőket a hideg és a fagyok ellen. A csapadék mennyisége megfelelő a szőlők számára, amelyek változatos talajokon teremnek. Ugyanúgy található a borvidéken vulkanikus eredetű talaj vékonyabb termőréteggel, mint agyagtartalmú talaj és homoktalaj. Itt is találkozhatunk a riolittufával, illetve az ebbe a kőzetbe vájt pincékkel, pincerendszerekkel is.

Az engedélyezett szőlőfajták sora meglehetősen hosszú és változatos, így nehéz kiemelni kifejezetten jellemző fajtát a borvidékre nézve, inkább a különböző bortípusok jellemzőek mind vörös, mind fehér vonalon. Ezek a bortípusok gyakran házasítások, melyek különböző kategóriákban készülnek.

A Mátrai borvidék

A fenti két borvidékkel együtt mi is a Felső-Magyarország borrégióhoz tartozunk, és természetesen nagyon büszkék vagyunk különleges adottságú borvidékünkre, a Mátrára. A klimatikus viszonyok nálunk is kedvezők a szőlőtermesztéshez, hiszen a Kárpátok vonulata védi a szőlőültetvényeket a szélsőséges vagy zord időjárás ellen, míg a Mátra déli lejtőin sok-sok napsütésben részesülnek a termőterületek.

Nagyon változatosak a talajaink is, izgalmas karaktert adva a borainknak. Ugyanúgy megtalálhatók nálunk az évmilliókkal ezelőtti vulkanikus működésnek köszönhetően a vulkanikus talajok és kőzetek (andezit, riolit, riolittufa, andezittufa), mint a pannon-tengeri üledékes, agyagos, márgás kőzetek rétegei, és a lösz is, sőt, az egyik legjobb sav-profil képző talajréteg, a mészkő és a mésztartalmú talaj is jelen van.

Szőlőfajták tekintetében is változatos a borvidékünk, így sokféle izgalmas bor és borstílus készítésére van lehetőségünk. Jelenleg 19 fehér– és 11 kékszőlőfajta engedélyezett a borvidékünkön. Ezek jó részével mi is dolgozunk, több kategóriában és stílusban készítjük belőlük borainkat, mindvégig törekedve arra, hogy a palackokban visszaköszönjön a sajátos karakterű mátrai borok minden jellemzője.

Nagyon büszkék vagyunk borvidékünkre, annak sok izgalmas szegletére, Gyöngyösre, és annak évezredes múltjára, de természetesen saját, több mint 110 éves történetünkre is.