A világ borfogyasztása

Bár a szokások országonként eltérőek, a statisztikák alapján a világ borfogyasztása jelentősen hullámzik az ezredforduló óta: a 2010-es évek közepén mutatott fellendülés után az évtizedet csökkenő eredményekkel zárták a borászatok. 2018-ban a megtermelt 292,3 hektoliterből 246 millió hektoliter fogyott el, leginkább az Egyesült Államokban (33 millió hl), Franciaországban (26,5 millió hl) és Olaszországban (22,6 millió hl). A legnagyobb ugrás a kínai borfogyasztásban mutatkozik, a 2007-es 7 millió hl mára 17,8 millió hl-re nőtt.
A legnagyobb termelő országok sorában nincs változás: Franciaország, Olaszország és Spanyolország vezet, Magyarország a 14. a sorban.

Változó hagyományok

Nem túlzás kijelenteni, hogy a franciák születésük óta buborékokat kortyolnak, hiszen egyes champagne-i régiókban az újszülöttek már rögtön az anyatej előtt megkóstolhatják a kedvelt nedűt. A vacsoránál aztán kiskortól megszokott a bor kortyolása, így 16 éves korban már alapvető az egyes tételek, típusok profi megkülönböztetése. A bort leginkább tisztán fogyasztják, ügyelve a minőségre és az étel-bor párosításra.

A spanyolok ezzel szemben szívesen keverik a bort mással, akár egy üveg vörösborhoz is kevernek citromos szódát, lime-ot vagy épp kóla alapú szódát. Előbbit „tinto de verano”-nak, utóbbit „kalimotxo”-nak nevezik. A gyümölcsökkel fellazított megoldás pedig a Magyarországon is népszerű Sangría, ez bármilyen hétköznapi étkezést feldob.

Magyarországon korosztályonként változó a borfogyasztás, a fiatalok a rosé és a könnyed fehérborok felé nyitnak, míg az idősebb korosztály inkább a komolyabb vörösborokat részesítik előnyben. A többség hetente egyszer vagy ünnepek alkalmával koccint, közel 50% a száraz borokra voksol.

Bort mértékkel

Ma már 17 országban, közel 55 szakember csatlakozott a Wine in Moderation kezdeményezéshez, mely világszerte népszerűsíti a megfontolt borfogyasztást, a minőségi borkultúrát.

Három alappillér áll a kommunikáció középpontjában:

1. Válassz – minőségi bort és megfelelő pillanatot
2. Oszd meg – családoddal, barátaiddal és kiváló ételekkel
3. Légy óvatos – miközben iszol, illetve kerüld az alkoholt vezetés közben vagy ha babát vársz

A legújabb kutatási javaslat szerint egy egészséges női szervezet napi 2 pohár (2 dl-es), egy férfi 3 pohár (2 dl-es) bort fogyasszon maximum, étel mellett, élvezve a bor ízvilágát, minőségét. Tehát a „Wine in Moderation – Bort mértékkel” szerveződés nem a borozás ellen, hanem a mértékletes fogyasztás mellett van. Figyelve az egészségünkre, javasolva a pillanat megélését.

Mi, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok munkatársai hiszünk a kezdeményezésben, mi is azt javasoljuk fogyasztóinknak, hogy odafigyelve, a minőséget szem előtt tartva válasszanak és kóstoljanak bort. Egészségünkre!