Ha tél, akkor forralt bor! És idén izgalmasabb lehet, mint valaha: mutatunk 3+3 szuper receptet, hogy kedvenc téli italod mindig kicsit más ízben melegíthesse fel a téli hónapokat, és akár az ünnepi időszakot is.

Szinte minden borrajongónak van kedvenc forralt bor receptje. Egyesek a klasszikusokra esküsznek, mások szívesebben próbálnak ki új kreációkat, ízpárosításokat, de egy biztos: kedvenc téli italunk elég sokoldalúan elkészíthető. Ezt bizonyítja az alábbi, 3 klasszikus és 3 kevésbé klasszikus forralt bor recept is, amelyek közül akár minden héten másikat próbálhatsz ki a téli időszakban, hogy ez az örök kedvenc egy pillanatra se legyen unalmas!

Ha maradnál a klasszikusoknál

1.Rumos-aszalt gyümölcsös forralt bor: szükséged lesz egy üveg vörösborra, amit egy edénybe öntesz, felteszed a tűzhelyre, és lassú tűzön felforralod egy adag forralt bor fűszerkeverékkel és egy ujjnyi reszelt gyömbérrel. Szedd le róla a habot, majd mehet bele egy-két maréknyi aszalt gyümölcs. Végül keverhetsz hozzá egy kis rumot ízlés szerint, de ha ezt kihagyod, akkor is nagyon finom lesz a végeredmény! A végén jön a legnehezebb rész: kóstolás előtt hagyd állni egy félórát, hogy elérje a megfelelő ízvilágot.

2.Fűszeres karácsonyi forralt bor: Egy liter narancsléhez adj csillagánizst, egy-két fahéjrudat, szerecsendiót, egész szegfűszeget, kardamomot, mézet és barna cukrot. Ezt a fűszeres keveréket melegítsd egy kicsit, majd önts hozzá a kedvenc Dubicz vörösborodból egy üveggel. Olyan finom lesz, hogy nem csak karácsonykor akarod majd ezt inni!

3.Konyakos forralt bor: Mérj ki fél liter vizet, majd adj hozzá ízlés szerint fahéjat, szegfűszeget, citrom- és narancshéjat. Kezdd el melegíteni, majd adj hozzá barna cukrot és a kedvenc Dubicz vörösborodat, kreációdat pedig koronázd meg egy deci konyakkal vagy brandy-vel. Fedd le, várj egy félórát, és már lehet is kóstolgatni.

3 kevésbé klasszikus forralt bor recept

1.Epres forralt bor: Ki mondta, hogy csak fehér- vagy vörösborból lehet forralt bort készíteni? Nyugodtan felbonthatsz egy különlegesebb italt is erre a célra (ha másként nem fogy el), például egy üveg eperbort. Vegyél elő egy lábast, öntsd bele a finom, illatos eperbort, és amíg melegszik, fűszerezd fahéjjal, szegfűszeggel. Egy kis mézet csepegtethetsz bele, de óvatosan, mert az „alaplétől” valószínűleg így is elég édes lesz. Csak forráspontig hevítsd, ne forrald. Húzd félre a tűzhelyről, fedd le egy kis időre, utána pedig mérd az időt, milyen gyorsan fogy el.

2.Rozmaringos-citrusos forralt bor: Forralj össze egy kis vizet mézzel, rozmaringgal, citromlével és reszelt citromhéjjal, majd vedd le a tűzről, és öntsd hozzá a kiválasztott fehérbort. A legjobb hír, hogy nem kell várni, azonnal meg is kóstolhatod! Egy tipp: érdemes savanykásabb ízvilágú nedűt választani, mint például a Dubicz Olaszrizling.

3.Pikáns, csípős forralt bor: Vegyél elő egy üveggel a kedvenc vörösborodból, öntsd egy lábasba, és kezdd el forralni. Adj hozzá ízlés szerint mézet, néhány szegfűszeget, egy kis fahéjat, na meg egy csapott teáskanál Cayenne-i borsot vagy egy kávéskanál chilit. Melegítsd fel, de ne forrald. Amikor már majdnem forr, húzd félre a tűzről, és még jó melegen kortyolj bele!