A két hercegnő – Ismerjük meg a Pinot Noir-t és a Kadarkát!

A két hercegnő – Ismerjük meg a Pinot Noir-t és a Kadarkát!

Szőlőfajtákat bemutató sorozatunkban most két olyan kékszőlőfajtával ismerkedünk meg, amelyek – bár semmilyen rokonságban nem állnak egymással – nagyon sok mindenben hasonlítanak. Nem véletlen, hogy a Kadarkát gyakran nevezik a magyar Pinot Noirnak is. Mindketten a Mátrai borvidék engedélyezett kékszőlőfajtái közé tartoznak. Ismerjük meg őket közelebbről! 

A Pinot Noir

A Pinot Noir a népes Pinot-család tagja, a világfajták táborát erősíti, az őshazája pedig Franciaország, azon belül is Burgundia. Különc szőlőfajtának tartják. Ezt a titulust elsősorban érzékenységének köszönheti, és emiatt gyakran említik a szőlőskertek hercege/hercegnőjeként is, ugyanis meglehetősen „válogatós” mind a talaj-, mind a kilimatikus adottságokat tekintve. Termesztése sem egyszerű, mivel nagyon érzékeny a lisztharmatra, a rothadásra, tehát a különböző szőlőbetegségekre. Nagyon oda kell tehát figyelni mind a telepítésének körülményeire, mind pedig a későbbi gondozására.

Többféle klónja létezik, melyek eltérő igényűek lehetnek, de elsősorban a hűvösebb fekvésekben érzi jól magát, mivel ekkor tud kibontakozni borában az elegáns savkészlet, és a szép fajtajelleges aromaprofil. Vékony héjú szőlőfajta, ennek következtében héjában kevesebb a színanyag. Ezáltal bora halványabb, világosabb színű, alacsonyabb tannintartalmú és lágyabb. Ízeiben fiatalon a piros bogyós gyümölcsök jelennek meg, de nagyon jellemző karakterek a fajta esetében a gomba, az avar vagy az animális aromák.

Amennyiben forró termőhelyre kerül, gyakran megjelenik borában a nehéz lekvárosság, ezzel pedig elveszíti kecses eleganciáját, túl hideg termőhelyen pedig nem érnek be megfelelően a fürtök, így a gyümölcsössége nem lesz megfelelő, inkább szikárabb, vegetális aromaprofilú bor születik belőle.

A világ számos termőhelyén jelen van, így a már említett Franciaországon kívül például Új-Zélandon, az Amerikai Egyesült Államokban – ezen belül Kaliforniában -, valamint Chilében és Ausztráliában is találunk első osztályú termőhelyeket, hazánkban pedig szinte valamennyi vörösbort is adó borvidékünkön jelen van.

A Kadarka

Hogy miért is hívják gyakran a Kadarkát a magyar Pinot Noirnak? Mert a Kadarka hasonló adottságokkal rendelkezik, mint francia társa, vagyis bogyói vékony héjúak, kevesebb színanyaggal rendelkeznek, emiatt a Pinot Noirhoz hasonló karakterű, áttetszőbb, világosabb bort ad, karcsúbb felépítéssel, alacsonyabb tannintartalommal és magasabb, de elegáns savtartalommal.

A Kadarka balkáni eredetű fajta, de ma már a hungarikum szőlőfajták táborát erősíti. Szekszárd kiemelt fajtája, itt nagyon öreg tőkéken is teremnek a fürtök, és mivel kedveli a löszös talajt, jól érzi magát a borvidéken. Hazánk más borvidékein is találkozhatunk vele, így például az alföldi régiókban, Villányban, Egerben, de nálunk, a Mátrában is.

Borának ízvilága finoman fűszeres, cseresznyés, gyümölcsös, de nemcsak fajtaborként találkozhatunk vele, hanem például különböző házasítások összetevőjeként is.  Ebben az esetben finom savtartalmát és izgalmas fűszerességét adja a borhoz.

Akárcsak a Pinot Noir, a Kadarka is viszonylag érzékeny fajta. Elsősorban fagyérzékeny, de a művelésmódok tekintetében is inkább a hagyományos formákban ad jó minőséget. Éppen ezért termesztése nehézkesebb, hiszen sok kézi munkaerőt igényel.

A gasztronómiában is izgalmas fajta, bora halászléhez, gulyáshoz, más paprikás ételekhez, de akár a „klasszikus” olasz pastákhoz is jó választás, legyen az a bolognai spagetti, a milánói makaróni, a lasagne vagy a pizza.

DÍJAK

Hazai és nemzetközi elismerések a boros szakma részéről.

BORKÓSTOLÓ

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

WEBSHOP

Megrendelhető, vásárolható boraink: Mátra, 1014 Prémium, Top Prémium

ESEMÉNYEK

Találkozzon országszerte a Dubicz legjobb boraival!

BLOG

Bejegyzések.

HÍRLEVÉL

Első kézből újdonságainkról, eseményeinkről és akcióinkról.

Dubicz Borászat és szőlőbirtok

H-3200 Gyöngyös, Koháry út 4.

Telefon: +36 37 301 015
Fax: +36 37 301 693
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2020 Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

  

Üres Kosár
teszt

Elmúltál már 18 éves?

A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok elkötelezett a kulturált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.