A magyar nemesítésű „zé”-s fajták

A magyar nemesítésű „zé”-s fajták

Öt olyan fehérborszőlő-fajtánk van, amelyek mindegyike fajtakeresztezéses nemesítéssel született, amelynek mindegyike ugyanazon nemesítő, vagyis Király Ferenc munkája során jött létre, és amelynek mindegyike „z” betűvel kezdődik. Ismerjük meg a Zenit, a Zéta, a Zeusz, a Zengő és a Zefír szőlőfajtákat!

„Zé”-s hungarikumok

Mind az öt fajtát a hungarikum szőlőfajták közé soroljuk, mert bár nem őshonosak hazánkban – hiszen csak az 1950-es években jöttek létre, állami elismerésük pedig még későbbre esik –, magyar nemesítésűek. Király Ferenc agrármérnöknek köszönhető mind az öt fajta, aki szőlőnemesítő munkáját a Szőlészeti Kutató Intézet pécsi, badacsonyi, móri és egri kísérleti telepén végezte.

A motiváció

Mind az öt fajta esetében – ahogy az a fajtakeresztezéses szőlőnemesítések esetében lenni szokott – az volt a cél, hogy megbízhatóan megfelelő hozamot, és emellett jó minőséget adjanak, tehát, hogy jó borászati és termesztési adottságai legyenek. Ez különösen fontos akkor, ha az évjárat nehezebb, kedvezőtlenebb, így igyekeznek a nemesítők olyan fajtákat létrehozni, amelyek ilyenkor is jó savtartalmú, szép aromaprofilú borokat biztosítanak, kevésbé veszélyezteti őket a fagy, vagy ellenállóbbak a különböző szőlőbetegségekkel szemben. Fontos szempont volt az is, hogy ezek a fajták korábbi érésűek és jó cukorgyűjtők legyenek.

A „szülők”

Ötük közül négynek az egyik szülője a Bouvier fajta, amely nagy valószínűséggel a Pinot Blanc és a Zöldszilváni keresztezésével jött létre. Király Ferenc ezt a fajtát keresztezte Ezerjó, valamint Furmint fajtákkal, illetve ezen kívül a Hárslevelű és a Leányka fajtákat, átörökítve mindegyik fajtából az előnyös tulajdonságokat az alábbiak szerint:

  • Zenit = Ezerjó x Bouvier
  • Zéta = Furmint x Bouvier
  • Zeusz = Ezerjó x Bouvier
  • Zengő = Ezerjó x Bouvier
  • Zefír = Hárslevelű x Leányka

 

Zenit – Ezerjó és Bouvier

1951-ben jött létre a fajta, állami elismerésére 1976-ban került sor. Zamatos, gyümölcsös, illatos, finom savakban gazdag bort eredményez, amennyiben a megfelelő termőhelyre kerül. Különösen kedveli az ásványos, vulkanikus talajokat. Találkozhatunk vele a Mátrában is, szerepel a borvidék engedélyezett fehér szőlőfajtái között.

Zéta – Furmint és Bouvier

Állami elismerésére 1990-ben került sor. Eredetileg ez a fajta más nevet viselt, Oremus névre hallgatott, de mivel ezt a nevet viseli Tokaj-Hegyalja egyik történelmi dűlője is, 1999-ben névváltozásra került sor. A Zéta Tokaj-Hegyalja fajtája, és korábban érik, mint a szülője, a Furmint, miközben nagyon jó cukorgyűjtő, jól aszúsodik. Finom, elegáns savkészletű, gyümölcsös borokat eredményez.

Zeusz – Ezerjó és Bouvier

Pécsett nemesítette Király Ferenc 1951-ben, állami elismerést 1994-ben kapott. A Balaton borrégióban, azon belül is a Badacsonyi borvidéken találkozhatunk vele elsősorban. Kicsit későbbi érésű fajta, mint a társai, kedveli a vulkanikus, ásványi anyagokban gazdag talajokat, bora rendkívül szépen képes közvetíteni e talajok karakterét. egyben hosszabban érlelhetőre is komponálható, köszönhetően markáns, friss savainak és magasabb extrakttartalmának.

Zengő – Ezerjó és Bouvier

1982-ben kapta meg állami elismerését a fajta. Kevés helyen találkozhatunk vele, viszont a mi régiónk, vagyis a Felső-Magyarország borrégió borvidékein, az Egrin és a mi Mátrai borvidékünkön is jelen van. Kedveli az ásványos, vulkanikus talajokat, bora magasabb savtartalmú, zamatos, gyümölcsös, „mézes”, őszibarackos jegyekkel. Ritkán találkozhatunk vele fajtaborként, inkább házasítások szereplője, pedig akár hosszabb, fahordós érlelésre is alkalmas, testes, komoly bor is készíthető belőle.

Zefír – Hárslevelű és Leányka

1951-ben született, 1983-ban kapta meg az állami elismerését. Ő egy picit érzékenyebb társainál, nem túl bőtermő, és érzékenyebb a fagyra, illetve a rothadásra, emiatt nem terjedt el szélesebb körben. Bora azonban igazán zamatos, virágos, savai kedvesek, és már korán, a nyár második felében beérik.

DÍJAK

Hazai és nemzetközi elismerések a boros szakma részéről.

BORKÓSTOLÓ

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

WEBSHOP

Megrendelhető, vásárolható boraink: Mátra, 1014 Prémium, Top Prémium

ESEMÉNYEK

Találkozzon országszerte a Dubicz legjobb boraival!

BLOG

Bejegyzések.

HÍRLEVÉL

Első kézből újdonságainkról, eseményeinkről és akcióinkról.

Dubicz Borászat és szőlőbirtok

H-3200 Gyöngyös, Koháry út 4.

Telefon: +36 37 301 015
Fax: +36 37 301 693
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2020 Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

  

Üres Kosár
teszt

Elmúltál már 18 éves?

A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok elkötelezett a kulturált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.