A szőlőszemek szövevényes titka – Mi is az a botritisz?

A szőlőszemek szövevényes titka – Mi is az a botritisz?

Véget ért az idei szüreti időszak, és lassan, de biztosan elkészülnek majd az idei évjáratú borok is. Természetesen borvidéktől és szőlőfajtától függően más és más időpontban szüretelik a szőlőt, hiszen léteznek korai, illetve késői érésű fajták is. Attól is függ, mikor kerül a feldolgozóba az alapanyag, hogy milyen stílusú bort szeretne a pincészet az alapanyagból készíteni. Amennyiben például a szőlőfürt bogyóin megjelenik a botritisz, a borásznak lehetősége nyílik egyedi karakterű és iskolázású borok készítésére. De mi is pontosan a botritisz, és milyen borok készülhetnek a botritizálódott szőlőszemekből, fürtökből?

Bemutatkozik a botritisz

Botritisz néven említjük gyakrabban azt a nagyon apró, mikroszkopikus méretű penészgombát, amelynek „teljes” neve Botrytis cinerea. Ez a kis gomba jót és rosszat is tehet a szőlőalapanyaggal. Az időjárási körülmények határozzák meg jelentősen, hogy a botritisz jelenlétének örülnek-e a szőlészek, borászok, vagy inkább nem kívánatos vendég a szőlőültetvényen.

Amikor ugyanis a még nem teljes érettségben lévő bogyókat hosszabb, hűvös, esős időjárásban lepi meg ez a penészgomba, kedvezőtlen folyamatok indulnak el a még nem teljesen érett, tehát még nem megfelelő cukortartalmú szemekben. Ilyenkor barnulás, szövetelhalás következik be, nincs már esély a bogyók beérésére, és a szürkepenész jelenléte miatt szürkés, vastag penészréteg borítja be a fürtöt, majd a bogyók felhígulnak, és szinte „lefolynak” a fürtökről. Ez az úgynevezett szürkerothadás lényegében az alapanyag elvesztesét okozza.

Amennyiben azonban a botritisz nemes rothadásként jelenik meg, nem szomorkodnak a szőlészek. Ez a folyamat akkor következik be, ha a botritisz penészgomba a már teljes érettségben lévő bogyókat szövi át, és az ősz inkább melegebb, szárazabb, reggeli párával, köddel tarkítva. Ilyenkor ugyanis a túlérett bogyókban a napfény és a melegebb, szárazabb levegő hatására megindul, felgyorsul a párolgás. A bogyók emiatt fokozatosan veszítenek víztartalmukból, a héj először ráncolódik, majd megindul a szemek töppedése, és végül majdnem teljesen „kiszáradnak” a szemek. Ezt a folyamatot nevezzük aszúsodásnak is.

De mi történik a bogyón belül?

Amikor a botritisz áldásos tevékenységét végzi a szőlőszemeken, belül, a bogyókban is zajlik az élet. Ilyenkor ugyanis a bogyóban a víztartalom elvesztésével együtt koncentrálódik a cukor-, valamint a savtartalom, és az aromaprofil is egyedivé válik, a botritiszes borok jellemzően mézes, trópusi gyümölcsös, édes fűszeres, aszalványos, olajos magvas karakterekkel rendelkeznek magas(abb) cukor- és savtartalom mellett.

Fontos, hogy nem feltétlenül egyszerre a teljes fürt összes bogyója botritizálódik, hanem néha csak részben lép fel a nemesrothadás. Hogy ilyen esetben a fürtöket leszüretelik-e ebben az állapotában, vagy több körben mindig csak az éppen aszúsodott szemeket csipkedik ki belőlük – ez az úgynevezett aszúszüret –, attól függ, a borász milyen stílusú bort szeretne az alapanyagból készíteni.

Botritiszes borok a világban

Abban, hogy létrejöjjön a nemesrothadás, az időjáráson kívül a szőlőfajtáknak, valamint a földrajzi adottságoknak is nagy szerepe van, így a világ több borvidékén is örülhetnek a botritisz megjelenésének. A kedvező adottságok miatt hazánkban a Tokaji borvidék, Franciaországban pedig Sauternes borvidéke készíthet botritizálódott szemekből bort, de Németország is fontos szerepet tölt be botritiszes boraival. Fajták tekintetében nem minden szőlőfajtából készíthető botritizálódott bor, inkább a késő(bb)i érésű fajták alkalmasak rá.

DÍJAK

Hazai és nemzetközi elismerések a boros szakma részéről.

BORKÓSTOLÓ

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

WEBSHOP

Megrendelhető, vásárolható boraink: Mátra, 1014 Prémium, Top Prémium

ESEMÉNYEK

Találkozzon országszerte a Dubicz legjobb boraival!

BLOG

Bejegyzések.

HÍRLEVÉL

Első kézből újdonságainkról, eseményeinkről és akcióinkról.

Dubicz Borászat és szőlőbirtok

H-3200 Gyöngyös, Koháry út 4.

Telefon: +36 37 301 015
Fax: +36 37 301 693
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2020 Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

  

Üres Kosár
teszt

Elmúltál már 18 éves?

A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok elkötelezett a kulturált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.