Amikor a szőlők festenek – A Bíborkadarka, a Turán és a Blauburger

Amikor a szőlők festenek – A Bíborkadarka, a Turán és a Blauburger

Három olyan kékszőlőfajtát ismerhetünk most meg, amelyek – bár nem túl elterjedtek hazánkban – a mi Mátrai borvidékünk engedélyezett kékszőlőfajtáinak táborát erősítik. Közülük két fajta kifejezetten hungarikum fajtának számít, a harmadik pedig osztrák eredetű, ráadásul a két hazai fajtánk a festőlevű szőlők közé is tartoznak. De mit is jelent pontosan a festőszőlő, és melyek is ezek a fajták? Ismerjünk meg a Bíborkadarkát, a Turánt és a Blauburgert!

 

Mi is az a festőlevű szőlő?

A szőlőbogyók héja nemcsak külső védelmi funkciót lát el – hiszen védi a gyümölcshúst –, hanem mind a borkészítés, mind pedig az egészség szempontjából nagyon fontos alkotórész. Itt találhatók ugyanis azok a szerves vegyületek, amelyektől függ a leendő bor színe, íze és tannintartalma is. Éppen ezért a borkészítés során – különösen a rosé- és vörösborok esetében – nagyon fontos, hogy ezeket az összetevőket kinyerjék a héjból. Nemcsak innen származhatnak azonban ezek az összetevők, hanem adott esetben a bogyók húsából is, hiszen léteznek olyan szőlőfajták, amelyeknek a bogyóhúsa, tehát az ebből kinyert leve, vagyis a mustja is tartalmaz színanyagokat. Ezeket a fajtákat nevezzük festő vagy festőlevű szőlőknek. Hazánkban a legelterjedtebb festőszőlő-fajták a Bíborkadarka és a Turán, melyeket önmagukban ritkán palackoznak, jellemzően inkább vörösbor-házasításokban szerepelnek a még nagyobb, még mélyebb színintenzitás elérése miatt.

Bíborkadarka

A Bíborkadarka a hungarikum fajták táborát erősíti, hiszen magyar nemesítésű szőlőfajta. 1948-ban fajtakeresztezéses nemesítéssel jött létre, a két szülő – a Kadarka és a Muscat bouschet – felhasználásával egy újabb szőlőfajta létrehozása volt a cél. Ilyen esetben arra törekednek a nemesítők, hogy az újonnan létrejövő fajta a szülők jó tulajdonságait örökölve és vegyítve könnyebben alkalmazkodó, ezáltal gazdaságosabban termeszthető legyen.

A Bíborkadarka Kozma Pál és Tusnádi József nemesítők Kertészeti Egyetemen végzett közös munkája során jött létre, állami minősítésére 1974-ben került sor. Nem túl elterjedt kékszőlőfajta, a Felső-Magyarország borrégióban – ide tartozik a mi Mátrai borvidékünk is – és a Pannon borrégióban találkozhatunk vele nagyobb arányban.

Későbbi érésű fajta, amennyiben kedvező az évjárat, október elején szüretelhető teljes érettségben. Bogyói kisméretűek, sötétkék színűek és vastag héjúak, a belőlük kinyert lé és a bogyóhéj nagyobb mennyiségű színanyaga miatt bora mélyvörös.

Turán

A Turán szőlőfajta szintén fajtakeresztezéses nemesítés során jött létre, méghozzá többszörös keresztezéssel. „Felmenői” között a családfában olyan fajták szerepelnek, mint a Teinturier, a Kadarka, a Medoc noir és a Csaba gyöngye, illetve e fajták keresztezései, mint a Bikavér 8 vagy a Gárdonyi Géza nevű szőlőfajták. A Turán minden egyes felmenőjétől örökölt jó tulajdonságokat, így például a gazdag színanyagokat – hiszen a Turán is a festőszőlők táborát erősíti –, fűszerességet, valamint korai érést, hiszen már szeptember elején teljes érettségben szüretelhető. Fő termőhelye hazánkban az Egri borvidék, de nálunk, a Mátrában is jelen van.

Blauburger

Ezt a kékszőlőfajtát Ausztriában, Klosterneuburgban nemesítették 1923-ban a Kékoportó és a Kékfrankos keresztezésével. Hazánkban és Ausztriában is csak kisebb területeken folyik a termesztése, itthon például a Soproni borvidék Kőszegi körzetében találkozhatunk vele nagyobb arányban, de az Egri és a Mátrai borvidéken is jelen van. Szeptember közepén-végén szüretelhető teljes érettségben, ilyenkor savai harmonikusak, bíborvörös színű bora pedig piros bogyós gyümölcsökre emlékeztető aromájú.

DÍJAK

Hazai és nemzetközi elismerések a boros szakma részéről.

BORKÓSTOLÓ

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

WEBSHOP

Megrendelhető, vásárolható boraink: Mátra, 1014 Prémium, Top Prémium

ESEMÉNYEK

Találkozzon országszerte a Dubicz legjobb boraival!

BLOG

Bejegyzések.

HÍRLEVÉL

Első kézből újdonságainkról, eseményeinkről és akcióinkról.

Dubicz Borászat és szőlőbirtok

H-3200 Gyöngyös, Koháry út 4.

Telefon: +36 37 301 015
Fax: +36 37 301 693
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2020 Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

  

Üres Kosár
teszt

Elmúltál már 18 éves?

A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok elkötelezett a kulturált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.