Nincs is jobb, mint egy finom étel mellé egy jó pohár bor! De tisztában vagy azzal, hogy milyen fogásokhoz illik a vörösbor, melyekhez a fehér, és mi mellé ajánlott rosét fogyasztanod?

Egy jó bor bármilyen étkezést megkoronáz, de nem árt, ha tudjuk, hogy mely ételekhez mit érdemes kóstolni, mi teszi hangsúlyosabbá az ízeket. De vajon melyik bortípus mely fogáshoz passzol? Megmutatjuk!

Sorrend

Ha több fogásos a menü, és több bort szeretnél mellé tálalni, mindig a könnyed boroktól haladj a testesebbek felé, sose fordítva tedd! Ha nem csak száraz, hanem édes bort is töltenél, azt mindig a legvégére hagyd!

<< 5 nagyon érdekes dolog, amit nem tudtál a borról >>

Amennyiben boros ételt főztél, például pörköltet, mindig ugyanazt a bort szolgáld fel mellé, ami az ételbe is került.

Az előéltelek mellé könnyű, fiatal fehér bor ajánlott, például egy olaszrizling. Halak, fehér húsok mellé tökéletes egy pohár belőle.

Választás

A marhahúsos és sertéshúsos ételek mellé gyakran ajánlanak az éttermekben vörösbort, a csirkés, pulykás ételek mellé pedig fehéret. Nem lőhetsz mellé, ha ezt a szabályt követed, de az új irányzat szerint ne a hús színe, hanem az elkészítési módja szerint érdemes párosítani. A párolt vagy főtt húsok mellé jöhet egy közepesen könnyed fehér-, a sült, grillezett húsok mellé pedig egy könnyedebb vörösbor. A nagyon komplex módon elkészített fogásokhoz ajánlottak a vörösborok, ahogy a vadhúsokhoz is érdemes a fűszeres, testes borokat inni.

Ha az előétel vagy a főétel egy jellegzetes ízű hal vagy tengeri herkenytű, jobb, ha rosét választasz, hogy ne nyomja el a bor ízét az étel. Sőt, rákok, kagylók mellé egy finom habzóbor is ajánlott.

A desszertet akár ki is válthatja egy desszertbor, de sose fogyaszd ezeket desszert mellé. Bár egy finom, testes és fűszeres bor kiváló az édességek mellé, de mindig csak száraz verzióban.

Amennyiben édesség helyett desszert gyanánt valami igazán egyszerűt akarunk enni, akkor együnk sajt falatkákat, ahhoz (is) tökéletes választás a bor. Bár szabály nincs, hogy milyen sajthoz milyen bor illik, elsősorban a fehér borokhoz passzolnak jobban. Általánosságban pedig elmondható, hogy minél puhább, fehérebb a sajt, annál gyümölcsösebb, aromásabb bor illik hozzá. A nagyon lágy, fehér nemes penésszel érlelt sajtokhoz (camembert, brie) azonban vöröset ajánlanak a szakértők.

A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok boraihoz mi ezeket a sajtokat ajánljuk:

Olaszrizling: Tehéntejből készült félkemény és érlelt sajtok, főleg alpesi hegyi sajtok.
Sauvignon Blanc: Feta, Ricotta, Mozzarella
Chardonnay: Cheddar, Parmezán, Ementáli, Pecorino

<< Melyik a kedvenc borod? Ezt árulja el rólad! >>