Szeretjük, tiszteljük, használjuk és élvezzük. A bor mindennapjaink része. Ezerarcú nedű, melyben mindenki megtalálja a maga ízlésének leginkább tetszőt. De kinek mit is jelent igazán? Új sorozatunkban ismert emberek mesélnek erről. Ezúttal Orosz Barbi műsorvezetőt kérdeztük.

A borról először …

…a nagypapám és az ő gyönyörű pincéje, meg szőlője jut eszembe. Cserépfaluban nőttem fel, ami egy kis település alig 20 km-re Egertől. Így szinte magától értetődő, hogy nálunk nagy hagyománya van a szőlőművelésnek. Papi sajnos már nincs velünk, de a számtalan közös emléket, amit a családi szüretek és borozások során szereztem, féltve őrzöm.

A kedvenc borom… 

…a minőségi bor. Nem tudnék egy fajtát megnevezni, mert alapvetően nyitott és kísérletező kedvű vagyok ezen a téren. Bár a fehér- és rozéborok, azon belül is nők számára izgalmasabb, könnyedebb ízvilágok állnak közelebb hozzám, ha az étel úgy kívánja meg, a vörösbornak is van helye az asztalomon.

A legszebb boros élményem…

… lehetne akár az is, amikor közel 600 ember előtt borlovaggá ütöttek Villányban, de a legszívmelengetőbb emlékeim egyértelműen a nagypapámhoz kötődnek. Például az olyan alkalmak, amikor nem sikerült túl jól a házi bora, mi mégis egyöntetűen állítottuk, hogy az övé a legfinomabb az egész világon. Egy másik kedvenc történetem pedig az egyik családi szürethez kapcsolódik, amit próbáltam megúszni. Már javában tartott a munka, mikor megérkeztem. Nem néztem se jobbra, se balra, csak kértem egy metszőollót, bevetettem magam a sorok közé, és minden erőmmel munkát színleltem. Észre sem vettem, hogy értetlenül bámulnak rám az emberek, míg az egyikük oda nem lépett hozzám, hogy félszegen megkérdezze, mégis mit csinálok. Akkor vettem észre, hogy a szomszéd szőlőjében vagyok. Évekig mosolyt csalt a faluban ez a történet az arcokra.

Én úgy iszom bort, hogy…

… élvezzem minden pillanatát. A munkám elég kötöttséget jelent, nem szeretek azon túl is szabályok szerint élni. Ezért sem kell külön körítés a borozáshoz. Nem nagyon tudok például annál pihentetőbbet elképzelni egy hosszú nap után, minthogy egy kád forró vízben, kezemben egy pohár borral egy jó könyvet olvasgatok.

Kép forrása: facebook.com/tusarok