Bor-étel ízpárok a hasonlóság vagy a különbözőség jegyében

Bor-étel ízpárok a hasonlóság vagy a különbözőség jegyében

 

Borozni csak úgy, önmagában is szuper dolog, de ha ételek mellé – pontosabban velük együtt – fogyasztjuk, még izgalmasabb ízeket fedezhetünk fel. Amennyiben jól párosítjuk az ízeket, a bor és az étel tökéletes összhangba kerül, és megvalósul az „egy meg egy egyenlő három” elv, miszerint a bor és az étel két ízvilága egy harmadik, közös, harmonikus aromaélményt hoz létre. Ehhez azonban szükséges némi tapasztalat, illetve néhány alapelv ismerete. De ne aggódjunk, ha elsőre nem sikerülnek tökéletesen a párosítások, bátran kísérletezzünk, fedezzük fel az ízeket! Milyen alapelvekre figyeljünk, ha borokat és ételeket párosítunk? Most megtudjuk.

Édes, sós, savanyú, és a többiek – Milyen alapízeket érzünk?

Ízlelés szempontjából érdemes különválasztani azokat az ízeket, amelyeket magukkal az ízlelőbimbóinkkal, tehát a szájüregben tudunk azonosítani, és azokat az ízeket – nevezzük őket inkább aromáknak –, amelyek érzékeléséhez már a szaglásunkra is szükség van. Nagyon egyszerű szétválasztani ezeket, elég, ha befogjuk az orrunkat, és úgy próbálunk akár bort, akár ételt kóstolni. Befogott orral bizony nem fogjuk érezni az étel vagy a bor teljes egészét (ezért nem érezzük akkor sem, ha náthásak vagyunk), csupán azt, hogy az adott étel sós, édes vagy savanyú, tehát az úgynevezett alapízeket érezzük. Ezek a szájüregben beazonosítható ízek az édes, a sós, a savanyú/savas, a keserű, az úgynevezett „ötödik íz”, az umami, valamint a zsíros és a csípős ízek is.

Hasonlóság vagy különbözőség – Hogyan párosítsunk?

Fontos alapelv, hogy bor-étel párosítás során mindig a bort vegyük alapul, vagyis ahhoz igazítsuk az ételünket. A boron ugyanis nem tudunk változtatni, az ételt viszont olyanra tudjuk hangolni, hogy harmonikus legyen a borral. Két utat választhatunk: vagy a bor és az étel ízeinek hasonlóságára, tehát közös vonásaira építjük a párosítást, vagy pedig pontosan a különbőzőségre. Utóbbi esetben gondoljunk csak például arra, milyen jól tud állni az édes(kés) ízeknek a sós vagy a savanyú kísérő. Ezért is működik jól például a távol-keleti édes-savanyú ízvilág, vagy egy édes bor a megfelelő sajttal, esetleg liba-, illetve kacsamájjal. Fontos azonban, hogy bár léteznek „alapszabályok” (néhány példát mi is bemutatunk rögvest), de ne csak önmagában ezekre hagyatkozzunk, hanem arra is, amit érzünk, vagyis a kóstolásra!

Az édes ízek

Az édes ételek mellé minden esetben olyan borokban gondolkodjuk, amelyek magasabb maradékcukor-tartalmúak. Amennyiben ugyanis száraz bort választunk egy édes étel mellé, az étel édessége teljesen elnyomja majd a bort, sőt, az kifejezetten kesernyésnek, bántóan „savasnak” fog tűnni.

A savanyú ízek

A savanyú vagy savanykás ízű ételek esetében a savasabb borokkal való párosítást helyezzük előtérbe. Egy magasabb savtartalmú étel mellett ugyanis egy alacsonyabb savtartalmú bor „elveszik”, unalmasnak, laposnak fog hatni.

A zsíros ízek

A magasabb zsírtartalmú ételek jó barátja a sós és a savas ízvilág. Borok esetében tehát bátran nyúljunk olyan tételek után, amelyekben magasabb a savtartalom, és még némi sós, ásványos karakter is megjelenik bennük.

A csípős ízek

A csípős ízvilágú ételeknek általában nagyon jól áll némi édeskés ízérzet, így érdemes olyan borok között keresgélni, amelyeknek rendelkeznek némi maradékcukor-tartalommal.

A fenti néhány példa csak egyfajta iránymutató. Nagyon fontos, hogy mindig vegyük figyelembe az adott étel alapanyagait, elkészítési módját, kiegészítő összetevőit és a bor ízvilágát, valamint egyéb jellemzőit (testesség, savasság, tannintartalom stb.) is. Jó kísérletezést!

DÍJAK

Hazai és nemzetközi elismerések a boros szakma részéről.

BORKÓSTOLÓ

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

WEBSHOP

Megrendelhető, vásárolható boraink: Mátra, 1014 Prémium, Top Prémium

ESEMÉNYEK

Találkozzon országszerte a Dubicz legjobb boraival!

BLOG

Bejegyzések.

HÍRLEVÉL

Első kézből újdonságainkról, eseményeinkről és akcióinkról.

Dubicz Borászat és szőlőbirtok

H-3200 Gyöngyös, Koháry út 4.

Telefon: +36 37 301 015
Fax: +36 37 301 693
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2020 Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

  

Üres Kosár
teszt

Elmúltál már 18 éves?

A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok elkötelezett a kulturált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.