Amennyiben szükségünk lenne még indokra, hogy a nap bármely szakaszában rozét fogyaszthassunk, most találtunk egy újabbat. A most következő színes, rózsaszín, bohó kis karikák bármilyen szombat reggelt, szülinapi partit vagy farsangi bulit képesek feldobni. Nem is kell más hozzá, csak egy nagy adag jókedv, rozé-rajongás, fánk alakú sütőforma és pár megfelelő hozzávaló.

Az alaphoz:

  • Szórófejes olaj
  • 185 gramm liszt
  • 8 darab finomra zúzott fagyasztott eper
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • ½ teáskanál sütőpor
  • ¼ teáskanál finomra őrölt tengeri só
  • 100 gramm porcukor
  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 tojás
  • ¾ teáskanál vanília aroma
  • 125 ml száraz rozé bor – például Dubicz Kékfrankos Rozé
  • 2 evőkanál zsíros tej

A dekorációhoz:

  • 250 gramm porcukor
  • ¾ teáskanál finomra zúzott fagyasztott eper
  • 2 evőkanál főzőtejszín
  • 3 evőkanál rozé bor
  • egy kevés száraz, őrölt ehető rózsaszirom (amennyiben ilyet nem kapunk, egy alaposan megtisztított, organikus rózsafej szirmait is használhatjuk alapanyagul. Egy sütőtálcára helyezve, kevés cukorral meghintve 100 Celsius fokon süssük őket 45-60 percig)

Elkészítés:

1. Melegítsük fel a sütőt 180 Celsius fokra, és fújjuk be a sütőformánkat egy kevés olajjal, hogy a letapadással ne legyen problémánk.

2. Egy nagyobb tálban keverjük össze az epreket, a lisztet, a szódabikarbonát, a sütőport és a sót.

3. Egy másik tálban keverjük össze a többi hozzávalót: a cukrot, az olajat, a vanília aromát, a tojást, a tejet, a rozé bort. Keverjük egészen addig, amíg szép sima, fényes állagot nem kapunk. Ezután óvatosan dolgozzuk össze a nedves és a száraz hozzávalókat.

4. Az így kapott keveréket töltsük át egy adagolásra alkalmas eszközbe (például egy nyomózsákba), hogy könnyebb legyen kiporcióznunk. Töltsük fel a sütőtálcát a fánkformák kétharmadáig.

5. Süssük 16-18 percig, vagy addig, amíg a tűpróbán megfelelő nem lesz a tészta. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk pár percig hűlni őket, majd helyezzük át egy sütőpapírral fedett tálcára a kész fánkokat. Miután ismételten beolajoztuk a formát, töltsünk újabb adag tészta alapanyagot bele, és süssünk ki egy újabb kört.

6. Egy tálban keverjük össze a dekorációhoz szükséges hozzávalókat, majd a kész, kihűlt fánkokat félig mártsuk bele az így összeállt mixbe. Amennyiben maximális hatást szeretnénk elérni, szórjuk meg egy kevés apróra őrölt, fogyasztásra alkalmas rózsaszirommal is a száradó fánkocskákat, és voilá!

Forrás: popsugar.co.uk