Így készülj egy borkóstolóra! – Íme, a nagy tedd-ne tedd lista hozzá

Így készülj egy borkóstolóra! – Íme, a nagy tedd-ne tedd lista hozzá

Egy borkóstoló minden elemében nagy élmény, akár szakértő borrajongók vagyunk, akár csak jó ízléssel megáldott érdeklődők. Ahhoz azonban, hogy az utolsó cseppig kiélvezhessük azt, érdemes tudatosan készülnünk rá. Ehhez állítottuk össze a legfontosabb teendők és kerülendők listáját. Első bálozóknak és visszatérő vendégeknek egyaránt a figyelmébe ajánljuk.

Tedd!

  • Ne felejtsük el a kiadós reggelit! A borkóstolás maga szórakozás is egyben, de ne feledjük, hogy csak jut közben alkohol a szervezetünkbe. Azért, hogy minél tovább élvezhessük a programot és számtalan (felejthetetlen!) élménnyel gazdagodjuk, elengedhetetlen egy kiadós reggeli még a napindulón, mely megágyaz a józan estének.
  • Érkezzünk korán! Ne csak időben! Korán! A borkóstoló során extra élményeket jelenthet, ha sikerül a sokaság megérkezése előtt személyes tapasztalatokat gyűjtenünk a borászról és a borásztól egyaránt. Beszélgessünk, kérdezzünk. A legjobb válaszok úgyis egyenesen a termelőtől jönnek.
  • Ne féljünk kérdezni! És akkor se legyünk szégyenlősek, ha már elkezdődött a kóstoló. Az estből akkor tudjuk kihozni a legtöbbet, ha legalább annyi új ismeretlennel, mint amennyi ízélménnyel gazdagodunk. Ehhez pedig interakció kell. Ennek alapszabálya: nincs rossz kérdés, csak fel nem tett kérdés. Akár össze is gyűjthetjük ezeket előre fejben, hogy a helyszínen, a megfelelő pillanatban fel tudjuk tenni őket.
  • Béreljünk autót, intézzünk sofőrt! Ne mérgezzük meg azzal a kóstolót, hogy azon aggódunk, hogyan jutunk majd haza. Intézkedjünk előre a fuvarról.
  • Tervezzünk a palackokkal! Számtalan bort kóstolunk majd meg az este folyamán, melyekből – biztosra vesszük – több ízleni is fog. Ezekből pedig könnyen lehet, hogy szeretnénk egy pár palackkal otthonra is. Legyen nálunk egy hátitáska vagy legalább egy szatyor, amiben ezeket könnyen és biztonságban hazajuttathatjuk.

Ne tedd!

  • A rágót hagyjuk otthon! Sokunknál a napi rutin része a rágózás, ami viszont egy borkóstoló előtt eltompíthatja az ízlelőbimbóinkat. Apróságnak tűnik, de tönkrevághatja a programunkat. Egy délutánt bírjunk ki nélküle!
  • Ne parfümözzük be magunkat! Gondoljunk csak bele: egy borkóstolón az összes érzékszervünkre szükségünk van. Ha intenzíven illatozunk, a saját és a hozzánk közel ülők szaglását is „leterheljük”. Persze ettől még nem tilos zuhanyozni indulás előtt, de ne essünk túlzásba a parfümmel.
  • Ne hangoskodjunk! A borkóstoló során segíti az ízek és aromák azonosítását, ha a szánkban levő korty mellé levegőt is szívunk. Viszont ezt akkor csináljuk jól, ha nem adunk ki közben hangot. Egy kevés gyakorlás előtte otthon, és tökéletesíthető a technika.
  • Maradjunk a sárga föld felett! Készüljünk tudatosan az estére, amihez a legfontosabb tudatosítanunk, hogy nem akarjuk leinni magunkat. A mosolygós állapot persze elkerülhetetlen, de arra ügyeljünk, hogy ne tegyünk tönkre az élményt. Tartsuk meg a józan eszünk, legyünk tekintettel magunkra és másokra is.

DÍJAK

Hazai és nemzetközi elismerések a boros szakma részéről.

BORKÓSTOLÓ

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

WEBSHOP

Megrendelhető, vásárolható boraink: Mátra, 1014 Prémium, Top Prémium

ESEMÉNYEK

Találkozzon országszerte a Dubicz legjobb boraival!

BLOG

Bejegyzések.

HÍRLEVÉL

Első kézből újdonságainkról, eseményeinkről és akcióinkról.

Dubicz Borászat és szőlőbirtok

H-3200 Gyöngyös, Koháry út 4.

Telefon: +36 37 301 015
Fax: +36 37 301 693
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2020 Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

  

Üres Kosár
teszt

Elmúltál már 18 éves?

A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok elkötelezett a kulturált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.