Így koccints boros pohárral, hogy szépen csengjen

Így koccints boros pohárral, hogy szépen csengjen

A borozás minden pillanata az illatoktól az aromákon át a hangokig igazi élmény. Most utóbbi titkát fejtjük meg. Nézzük, mitől csilingelnek szépen a borospoharak.

Ahogy a borozás minden elemének, a boros koccintásnak is megvan a maga szabálya, melyet két okból is érdemes követned. Az egyik inkább praktikus, hiszen ha poharaink nem megfelelő módon találkoznak, abból bizony kisebb katasztrófa is kisülhet. Képzeld csak el a következő szituációt! Egy kellemes estét töltesz barátaid társaságában, a nagy jókedv közepette pedig nem figyelsz a mozdulataidra, és köszöntés közben olyan hevesen koccintod neki a vörös borral teli poharad a másikénak, hogy abból az értékes nedű kiloccsan – ne adj Isten, még a pohár is törik –, és a makacs vörös lé az abroszon és a ruhádon köt ki. Azonnal próbálod menteni a menthetőt, de mindhiába. Ha azonban ismered a helyes technikát, ilyen nem eshet meg veled.

De nem csak ezért érdemes az etikettnek megfelelően koccintanod. Ha úgyis jól csinálod, a borospoharak találkozását kellemes, semmihez sem fogható csilingelés követi majd, mely tökéletes felvezetője az azt követő élménynek.

Hogyan kell borospohárral koccintani?

Noha bizonyos modern megközelítések szerint a koccintás gyakorlata elévült, és elegendő a társaság többi tagjával együtt, lehetőleg egyszerre magasba emelnünk a poharunkat, mielőtt megízlelnénk annak tartalmát, mi mégis arra bíztatunk, bátran ápold ezt a szép hagyományt – még ha egy nagyobb eseményen időigényesebb is mindenkihez külön odalépni (és meglehetősen kellemetlen bárkit kifelejteni). De mennyivel szebb gesztus, nem igaz? Annak hangjáról nem is beszélve. Persze, csak ha jól csinálod.

Az első és legfontosabb szabály: a jól bevett metódus – mely szerint a poharak felső peremét kell összeérinteni – itt nem működik. Már csak azért sem, mert a kehely elvékonyított felső része nagyon érzékeny, és a legkisebb behatástól is könnyen elpattanhat. (Ezért kell óvatosabban bánni ezekkel a poharakkal mosogatás közben is.) A helyes koccintási technikát követve azonban nem kell ilyentől tartanod. A módszer viszonylag egyszerű. Döntsd meg egy kicsit magad felé a poharat, majd a kehely legszélesebb részével közelíts a másik pohara felé. A cél, hogy ezen a ponton találkozzon egymással a két üvegfelület. Ha ügyesek vagytok, jutalmatok az a bizonyos jellegzetes csilingelő hang, mely kedves a fülnek és a léleknek egyaránt.

Fontos azonban leszögezni, hogy ez a technika a klasszikus borospoharakkal működik igazán jól. A vaskos, nehéz darabok nem csupán a borozás élményéből vesznek el, de már az azt megelőző koccintás sem lesz velük az igazi. Újabb nyomós érv tehát arra, miért kizárólag borospohárból érdemes bort innunk.

 

 

 

DÍJAK

Hazai és nemzetközi elismerések a boros szakma részéről.

BORKÓSTOLÓ

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

WEBSHOP

Megrendelhető, vásárolható boraink: Mátra, 1014 Prémium, Top Prémium

ESEMÉNYEK

Találkozzon országszerte a Dubicz legjobb boraival!

BLOG

Bejegyzések.

HÍRLEVÉL

Első kézből újdonságainkról, eseményeinkről és akcióinkról.

Dubicz Borászat és szőlőbirtok

H-3200 Gyöngyös, Koháry út 4.

Telefon: +36 37 301 015
Fax: +36 37 301 693
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2020 Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

  

Üres Kosár
teszt

Elmúltál már 18 éves?

A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok elkötelezett a kulturált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.