Karakterek a talajból – Milyen kőzettípusokon terem a szőlő?

Karakterek a talajból – Milyen kőzettípusokon terem a szőlő?

Egy bor végső karakterét nagyon sok minden befolyásolja, de talán semelyik tényezőnek nincs annyira meghatározó szerepe, mint a talajnak, amelybe a szőlő a gyökerét ereszti. A szőlőnövény ugyanis Innen veszi fel azokat az éltető tápanyagokat, amelyek a növekedéséhez szükségesek, és ezek az ásványi anyagok, nyomelemek beépülnek a bogyókba is. Amikor a bogyók levéből bor lesz, ezek az elemek a borban is jelen lesznek, ezáltal a bor karakterét is befolyásolják. Egy kis geológiai „kalandozással” ismerjük most meg a főbb talajtípusokat, és nézzük meg, mit is eredményeznek a borokban.

Minden talaj megfelel a szőlőnek?

Minden növénynek más és más a talajigénye, és nincs ez másképpen a szőlőnövénnyel sem. Alapvetően a szőlőnek is ugyanarra van szüksége, mint bármelyik más növénynek, vagyis megfelelő tápanyagtartalommal rendelkező talajra, csapadékra és napfényre. De a szőlő korántsem „igényes” növény talajra nézve. Nincs szüksége vastag, zsíros feketeföldre, dús talajokra, hiszen bizonyos nyomelemek túlzott jelenléte is okozhat problémákat a növekedésben, vagy a termés mennyiségében, minőségében. Éppen ezért a legfontosabb, hogy a szőlő számára ideális mennyiségben álljanak rendelkezésre ezek az elemek. De még szőlőfajtánként is lehet eltérés abban, melyik fajta milyen típusú talajon érzi jól magát.

A talaj és ami alatta van

A szőlő gyökerei nagyon mélyre, akár 10-15 méterig is képesek hatolni. Éppen ezért nemcsak abban a talajban élnek, amit mi a felszínen látunk, hanem a talaj alatti alapkőzeteket is elérik. Ezek a kőzetek többféle eredetűek lehetnek, de alapvetően három csoportjukat érdemes megkülönböztetni: üledékes, magmás és metamorf kőzetek.

Üledékes kőzetek

Az üledékes kőzetek közé tartozik például a homok, a homokkő, az agyagos kőzetek, a lösz, a mészkő, a dolomit és a márga. Külső erők hatására létrejött kőzetek, amelyek más kőzettípusokból keletkeztek. Elsőként a kiinduló kőzet mállása következett be – ennek során például a kőzetalakító ásványok is átalakultak –, majd adott esetben ezeket a mállási termékeket tovább is szállította a szél, a víz vagy a jég oda, ahol ezek az anyagok aztán lerakódtak, felhalmozódtak, majd kőzetté szilárdultak. A szőlőnövény számára ideálisak az üledékes kőzeteken kialakult talajok, különösképpen akkor, ha a talajnak megfelelő a mésztartalma is, hiszen ekkor még vibrálóbb savak jelentkeznek az ott termő borokban.

Magmás kőzetek

A magmás – vagy vulkáni – kőzetek közé tartozik például a gránit, a riolit, az andezit, a bazalt és ezek tufái, vagyis lazább szerkezetű kőzetei. Keletkezésük a Föld mélyében indult, hiszen „életüket” olvadt kőzetanyagként kezdték. Ez a magmakamrában összegyűlt anyag a hasadékok mentén nyomult a felszín felé, és hűlésük során alakultak kőzetekké. Az általában egyéb talajokkal is kevert vulkanikus talajokat nagyon kedveli a szőlőnövény, a vulkanikus hatású talajokon – ilyen például a mi Mátránk is – komplexebb, testesebb és ásványos karakterű borok készíthetők.

Metamorf kőzetek

Ismertebb metamorf – más néven átalakult – kőzettípusok például a gneisz, a kristályos pala, a csillámpala vagy a zöldpala. Kialakulásuk előtt ezek a kőzetek is már kőzetekként kezdték „életüket”, lehettek akár üledékes, akár magmás kőzetek, sőt, akár más metamorf kőzetek is, amelyekből úgynevezett átkristályosodással jöttek létre. Az átalakult alapkőzetekből álló gazdag ásványi anyagú talajokon jó savú, szép felépítésű, minerális borok készülhetnek.

DÍJAK

Hazai és nemzetközi elismerések a boros szakma részéről.

BORKÓSTOLÓ

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

WEBSHOP

Megrendelhető, vásárolható boraink: Mátra, 1014 Prémium, Top Prémium

ESEMÉNYEK

Találkozzon országszerte a Dubicz legjobb boraival!

BLOG

Bejegyzések.

HÍRLEVÉL

Első kézből újdonságainkról, eseményeinkről és akcióinkról.

Dubicz Borászat és szőlőbirtok

H-3200 Gyöngyös, Koháry út 4.

Telefon: +36 37 301 015
Fax: +36 37 301 693
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2020 Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

  

Üres Kosár
teszt

Elmúltál már 18 éves?

A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok elkötelezett a kulturált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.