Kis illathatározó – A Kékfrankos, a Cabernet Franc és a Cabernet Sauvignon vezető illatjegyei

Kis illathatározó – A Kékfrankos, a Cabernet Franc és a Cabernet Sauvignon vezető illatjegyei

Kis illathatározó sorozatunkban azoknak a szőlőfajtáknak – és boraiknak – a jellemző illatjegyeivel ismerkedünk, amelyekből borászatunkban is készülnek a borok. Bár a borok illatát nagyon sok minden befolyásolhatja – például a termőhely, vagy a borkészítés, érlelés módja és ideje –, de az illatokat befolyásoló tényezők legfontosabbja mégiscsak maga a szőlőfajta. Minden szőlőfajta egyedi aromaprofillal rendelkezik, így általában a belőle készült borokban is felfedezhetők ezek az egyedi jegyek. Nézzük, melyek ezek kékszőlőink, vagyis a Kékfrankos, a Cabernet Franc és a Cabernet Sauvignon fajták esetében!

Kékfrankos

Hazánk legelterjedtebb kékszőlőfajtája a Kékfrankos. Szinte az összes borvidékünkön jelen van, és nagyon sokféle stílusban megállja a helyét. Találkozhatunk vele a könnyed, reduktív stílusú rozé- és vörösboroktól kezdve egészen a komoly felépítésű hordós érlelésű tételekig bezárólag. Éppen emiatt borászatunk is több stílusban készít borokat a fajtából.

Jellemzően élénkebb sav, gyümölcsös, fűszeres aromák és közepes tannintartalom jellemzi a fajta borát. Zamataiban visszaköszönhetek a fekete és piros bogyós gyümölcsök, a meggy, a cseresznye, a málna, a ribizli, a fűszerek közül pedig a bors, az ánizs, a menta és a hordófűszerek. Zamatai és savai miatt nagyon jól házasítható fajta, így borászatunk kiváló ár-érték arányú, friss, illatos, gyümölcsös borokat tartalmazó Mátra sorozatában két ilyen tétel is szerepel.

A reduktív, száraz iskolázású Dubicz Kékfrankos-Cabernet Franc Cuvée a két fajta tökéletes házasításából született többhetes héjon erjesztés eredményeként. Közepes rubin színnel, piros bogyós gyümölcsökre emlékeztető illattal, élénk savérzettel egy könnyed, mégis karakteres jegyekkel fűszerezett vörösbor.

Dubicz Kékfrankos-Cabernet Sauvignon félédes vörösborunk hordós érlelést kapott. Ebben a házasításban a Kékfrankos fűszerességét a Cabernet Sauvignon gyümölcsösségével ötvöztük, majd mindezt a fahordós érlelés foglalta szép keretbe, és visszafogott sav- és tannintartalom teszi harmonikussá.

Sorozatunk roséja, a Dubicz Kékfrankos Rosé érett, piros gyümölcsöket idéző illattal, feszes szerkezettel, ropogós savakkal, kis játékos szénsavval kelt friss, üde benyomást, és nem utolsósorban fröccsnek is szuper.

A komolyabb borok kedvelőinek a Top Prémium kategóriánkban található egyedi Kékfrankos borkülönlegességünket ajánljuk, mely a prémium kategóriánkból is kiemelkedik. A Mátra egyik legkiválóbb dűlőjében, a Sárhegyen született ebben a figyelemre méltó évjáratban alapanyagunk. Dűlőszelektált, kiemelkedő minőségű Sárhegy Kékfrankos 2018 tételünkben a vanília és a szeder aromái dominálnak, ízben pedig intenzív étcsokoládé kerül előtérbe. Mindehhez az újhordó bársonyos karaktere tesz még hozzá izgalmas zamatokat.

Cabernet Franc

A három nagy bordeaux-i kékszőlőfajta egyike, a Cabernet Franc illata, zamatgazdagsága és nagy extrakt-tartalma hasonlóságot mutat a Cabernet Sauvignon-nal, de csersavtartalmukban már jelentkezik eltérés. A Cabernet Franc picit puhább, bársonyosabb tanninú vörösbort eredményez, melyben a fűszerek, a fekete ribizli, a málna, a cseresznye, a szilva és az erdei gyümölcsök aromái, a hordós érlelés során pedig a csokoládé, a dohány, és a füst aromái jelenhetnek meg.

Cabernet Sauvignon

A Cabernet Sauvignon különösen érzékeny a klimatikus adottságokra, hiszen ha hidegebb termőhelyen vagy nem teljes érettségben szüretelik az alapanyagot, borában gyakran gyógynövényes jegyek, paprika vagy zöldpaprika zamatok jelennek meg. A túl forró klíma sem előnyös számára, hiszen ekkor borának túlérett, lekváros, kompótos, nehézkes jegyei lesznek. Ha azonban a megfelelő klímán érik, fekete bogyós gyümölcsöket, hordós érlelése következtében pedig dohány, csokoládé, cédrus, de akár menta vagy eukaliptusz jegyeket is felfedezhetünk.

Borászatunk 1014 Prémium borai között is szerepel a Cabernet Sauvignon, méghozzá egy prémium kategóriás rosé formájában, ez a kategória ugyanis borászatunk legkiválóbb, különleges alapanyagból, válogatott szemekből készült borait tartalmazza. Az 1014 Cabernet Sauvignon Rosé egy nem mindennapi rosé-élmény, hiszen finom szederillat csábít kóstolásra, ízében pedig a málna, a cseresznye, a meggy jelentkezik ropogós savakkal alkotva különleges harmóniát.

DÍJAK

Hazai és nemzetközi elismerések a boros szakma részéről.

BORKÓSTOLÓ

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

WEBSHOP

Megrendelhető, vásárolható boraink: Mátra, 1014 Prémium, Top Prémium

ESEMÉNYEK

Találkozzon országszerte a Dubicz legjobb boraival!

BLOG

Bejegyzések.

HÍRLEVÉL

Első kézből újdonságainkról, eseményeinkről és akcióinkról.

Dubicz Borászat és szőlőbirtok

H-3200 Gyöngyös, Koháry út 4.

Telefon: +36 37 301 015
Fax: +36 37 301 693
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2020 Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

  

Üres Kosár
teszt

Elmúltál már 18 éves?

A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok elkötelezett a kulturált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.