Kis illathatározó – A Királyleányka, a Leányka és a Pinot Blanc vezető illatjegyei

Kis illathatározó – A Királyleányka, a Leányka és a Pinot Blanc vezető illatjegyei

Bár a borok illatát nagyon sok minden befolyásolhatja – például a termőhely vagy a borkészítés, érlelés módja és ideje –, az illatokat befolyásoló tényezők legfontosabbja mégiscsak maga a szőlőfajta. Minden szőlőfajta egyedi aromaprofillal rendelkezik, így általában a belőle készült borokban is felfedezhetők ezek az egyedi jegyek. Nézzük, melyek ezek a Királyleányka, a Leányka és a Pinot Blanc fajták esetében, melyek egyébként a Mátrai borvidék engedélyezett fehérbor-szőlőfajtái közé is tartoznak.

Királyleányka

Kedves, virágos illatok, egyedi, hízelgő zamatok jellemzik a Királyleányka fajtát. A Kövérszőlő és a Leányka spontán nászából született, így mindkét szülő jegyeit magán viseli. Általában üde, kedves borokat eredményez, nem túlzó, viszont határozott illatjegyekkel. Általában az erőteljesebb illatú virágok – például jázmin, akác, liliom, bodza, viola –, illetve az édeskés zamatú gyümölcsök, mint például a szőlő vagy a sárgadinnye is megjelennek borában. Jellemzően a szőlővirágos, muskotályos zamatok is jelen vannak, a frissebb, lendületesebb citrusos, zöldalmás, valamint a teltebb, mézes jegyek mellett. Bora általában alacsonyabb alkoholtartalmú „nőiesebb”, simulékonyabb, lágyabb felépítésű, mellette lendületes savtartalommal, ami miatt igazán elegáns, egyedi tételek születnek belőle. Illat- és zamatjegyei miatt előszeretettel házasítják főképp illatos, muskotályos fajtákkal.

Leányka

A Leányka némileg eltér a Királyleányka fajtától, bora egy kicsit magasabb alkoholtartalmú, testesebb felépítésű, savakban viszont egy kicsit visszafogottabb, de hosszabban érlelhető. Mivel magasabb cukorfokkal érik, félédes vagy édes tételek formájában is találkozhatunk vele, ilyenkor zamatai mélyebbek, érettebb érzetűek. Illat- és ízjegyei alapvetően is inkább teltebb zamatokból állnak: mézes, nektáros jegyek mellett citrusos, valamint akácvirágos, mezei virágos, florális aromák jellemzik.

Pinot Blanc

A Pinot Blanc a francia, ezen belül is burgundiai Pinot család tagja, ezért Fehér burgundi néven is találkozhatunk vele, és rokonságban áll például Champagne jelentős fajtájával, vagyis a Pinot Meunier-vel, a kékszőlő Pinot Noir-ral, valamint a Pinot Gris-vel, vagyis a Szürkebaráttal is. Szőlészeti szempontból utóbbi szőlőfajtához hasonlít leginkább. Ha elő szeretnék csalogatni a Pinot Blanc fő illat- és ízjegyeit, semmiképpen nem szabad túlterhelni tőkéit, ekkor ugyanis jellegtelen, túlságosan semleges lesz borának aromaprofilja.

Amúgy sem a „harsogó”, erőteljes illat- és ízjegyek jellemzőek a Pinot Blanc-ra, sokkal inkább a kevésbé hivalkodó, elegánsabb, visszafogott, leginkább csonthéjasokra – mogyoró, dió, mandula – emlékeztető aromák, de a virágosság és a gyümölcsösség is megjelenhet fehér virágos, citrusos, barackos, körtés és kicsit fűszeresebb citromfüves, édesköményes zamatokkal.

Borának felépítése lehet könnyedebb, üdébb, de alkalmas testesebb, kerekebb, komolyabb borok készítésére is, akár több éves potenciállal. Amennyiben a bor fahordós érlelést kap, a pörkölt csonthéjasok, a vanília és a mélyebb tónusú gyümölcsös zamatok is megjelenhetnek.

Ami a Pinot Blanc „hátránya’, vagyis fajtajegyeinek visszafogottsága, az egyben nagy előnye is, hiszen illat- és ízjegyei nem telepednek rá borára, ezáltal teret ad az adott termőhely megjelenítésére, kifejezésére. A kicsit magasabb mésztartalmú talajokon például nagyon szépen közvetíti az ásványosságot, miközben jellemző illat- és ízjegyei is jelen vannak.

DÍJAK

Hazai és nemzetközi elismerések a boros szakma részéről.

BORKÓSTOLÓ

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

WEBSHOP

Megrendelhető, vásárolható boraink: Mátra, 1014 Prémium, Top Prémium

ESEMÉNYEK

Találkozzon országszerte a Dubicz legjobb boraival!

BLOG

Bejegyzések.

HÍRLEVÉL

Első kézből újdonságainkról, eseményeinkről és akcióinkról.

Dubicz Borászat és szőlőbirtok

H-3200 Gyöngyös, Koháry út 4.

Telefon: +36 37 301 015
Fax: +36 37 301 693
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2020 Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

  

Üres Kosár
teszt

Elmúltál már 18 éves?

A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok elkötelezett a kulturált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.