Kis illathatározó – Az Irsai Olivér, a Sauvignon Blanc és a Hárslevelű vezető illatjegyei

Kis illathatározó – Az Irsai Olivér, a Sauvignon Blanc és a Hárslevelű vezető illatjegyei

Borkóstolás, borfogyasztás során általában az első, tudatos, vagy csupán „ösztönös” reakciónk, hogy beleszagolunk a pohárba. Nem véletlenül tesszük ezt, hiszen a szaglással egy pillanat alatt rengeteg információt kaphatunk a borról. Annak illatát nagyon sok minden befolyásolhatja – például a termőhely, vagy a borkészítés, érlelés módja és ideje –, de az illatokat befolyásoló tényezők legfontosabbja mégiscsak maga a szőlőfajta.

Minden szőlőfajta egyedi aromaprofillal rendelkezik, így általában a belőle készült borokban is felfedezhetők ezek az egyedi jegyek. Ismerkedjünk meg azoknak a szőlőfajtáknak – és boraiknak – a jellemző illatjegyeivel, amelyekből borászatunkban is készülnek a borok.

Irsai Olivér

Az illatos fehérborok csapatának legkedveltebb tagja a jellegzetes, intenzíven muskotályos, bodzás-virágos illatú, friss gyümölcsös-szőlős zamatú Irsai Olivér. Mivel reduktív eljárással készül, bora megőrzi a szőlőfajta olyan primer, vagyis elsődleges illatait, aromáit, amelyek a szőlőből származnak, tehát már a szőlőszemben is jelen vannak.

Borászatunk két kategóriában is készít belőle bort. A kiváló ár-érték arányú, friss, illatos, gyümölcsös borokat tartalmazó Mátra sorozatunk Irsai Olivér borában a fajtára jellemző tavaszi virágos méhlegelő és bodzavirág dominál. Borászatunk legkiválóbb, prémium kategóriás borait tartalmazó sorozatunkban, vagyis az 1014 Prémiumban pedig egy finom körtét és leheletnyi mentát is sejtető illatú, bodzás, sárgadinnyés, őszibarackos ízvilágú bort, vagyis az 1014 Irsai Olivért készítjük.

Sauvignon Blanc

Borának vezető illat- és aromajegyei alapján az egyik legkönnyebben felismerhető szőlőfajta a Sauvignon Blanc. Tipikus karakteres jegyek fedezhetők fel benne, mint például a bodza, a frissen vágott fű, a csalán, az egres, egyes bortermő helyeken pedig egzotikus gyümölcsöket, például mangót, sőt, akár némi füstösséget is érezhetünk benne.

Akárcsak az Irsai Olivérből, a Sauvignon Blanc-ból is készítünk bármely alkalomra szóló, a hétköznapok minőségi boraihoz tartozó tételt, vagyis a Mátra Dubicz Sauvignon Blanc-t, amely könnyed mezei füveket, árnyalatnyi virágosságot és érett körtét idéz, de prémium kategóriánk 1014 Sauvignon Blanc-ja is hozza a jellegzetes illatokat, aromákat, vagyis a zöld egrest és a finom bodzát.

Hárslevelű

A finoman hársmézes, virágos, virágporos, valamint érett barackos, körtés illatokkal és zamatokkal rendelkező Hárslevelű remekül érzi magát a vulkanikus és az agyagosabb, löszös területeken is, így a Mátrai borviék adottságai kedvezők számára. Egy kis maradékcukor kifejezetten jól tud állni borának, sőt, a hordóhasználat is javára válik. Még szebben kifejeződik ilyenkor egyedi hársas-mézes, érett gyümölcsös aromavilága és szép felépítése, a hordóhasználat során pedig kiegészülhet az illatprofil akár némi édesfűszeres jeggyel is.

Nevét egyrészt onnan kapta, hogy levelének alakja hasonlít a hársfa levelére, vagyis kerek, ép, nem tagolt, másrészt pedig borának elsődleges illat- és ízvilága a hársmézre, illetve a hársfavirágra emlékeztető jegyeket mutat.

Borászatunk pontosan a Hárslevelű jellegzetes illatát és a vulkanikus Mátra karakteres jegyeit ötvözi a prémium kategóriában elkészített 1014 Hárslevelűjében. A mézes illatvilág intenzív savszerkezettel párosul, ahol a bársonyos Hárslevelű karakterét szép hordóhasználat teszi teljessé, megmutatva mind a fajta, mind pedig a termőhely egyedi aromavilágát.

DÍJAK

Hazai és nemzetközi elismerések a boros szakma részéről.

BORKÓSTOLÓ

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

WEBSHOP

Megrendelhető, vásárolható boraink: Mátra, 1014 Prémium, Top Prémium

ESEMÉNYEK

Találkozzon országszerte a Dubicz legjobb boraival!

BLOG

Bejegyzések.

HÍRLEVÉL

Első kézből újdonságainkról, eseményeinkről és akcióinkról.

Dubicz Borászat és szőlőbirtok

H-3200 Gyöngyös, Koháry út 4.

Telefon: +36 37 301 015
Fax: +36 37 301 693
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2020 Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

  

Üres Kosár
teszt

Elmúlt már 18 éves?

A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok elkötelezett a kulturált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.