Milyen borokat válasszunk a távol-keleti ételekhez?

Milyen borokat válasszunk a távol-keleti ételekhez?

Korábban már „jártunk” a Távol-Keleten, amikor is Japán, Kína, és India borászatával és boraival ismerkedtünk. Azonban az ázsiai országok nemcsak ebből a szempontból érdekesek, hanem gasztronómiájukat tekintve is. Csupa izgalmas alapanyag és fogás jellemzi őket, ráadásul most már nálunk, Európában is egyre kedveltebb a távol-keleti ízvilág. Így nem is kérdés, hogy érdemes ezekhez az ételekhez borokat is párosítani, méghozzá akár magyar – ezen belül pedig mátrai – bort is!

Kínai, indiai, japán, thai, indonéz ételek – Akár otthon is!

Szerencsére ma már egyáltalán nem lehetetlen beszerezni a nemzetközi konyha speciális alapanyagait, így akár otthon, mi magunk is bátran belevághatunk egy-egy távol-keleti étel elkészítésébe. Nem kell tőlük félni, mert ha minden alapanyagot és fűszert sikerül beszereznünk, az elkészítésük túlnyomórészt egyáltalán nem bonyolult vagy időigényes. Nézzünk néhány példát, milyen bort válasszunk a főzéshez, no meg persze a távol-keleti ételekhez.

A kínai ételek és borpárjaik

A kínai ételekhez elengedhetetlen néhány speciális szósz (például szója-, hal- vagy osztrigaszósz), szezámolaj, keményítő, és néhány jellegzetes fűszer (például gyömbér, koriander, kínai ötfűszer), valamint zöldség (bambuszrügy, babcsíra stb.) beszerzése, és persze egy wok is sokat segít majd a főzés során. A kínai ételek nagyon változatosak, így a hozzájuk párosítható borok is. A könnyedebb, de fűszeres ételek – mint például a pirított zöldséges tészta vagy a pirított hús (csirke, vagy sertés) – hozzá pirított zöldségekkel és egy kis szójaszósszal teljes barátságban állnak a könnyed, picit illatosabb borokkal, mint például borászatunk legkiválóbb, prémium kategóriás tételeit tartalmazó 1014 sorozatunk szőlővirágot és tearózsát idéző, pici maradékcukorral és finom savakkal játszó 1014 Muscat Ottonel bora. A kínai ételek gyakran készülnek édes-savanyú szószokkal, ehhez már a teltebb, dúsabb, kicsit „édeskés” aromaprofilú fehérborok közül válasszunk. Ha pedig kacsával készül az ételünk, a kicsit könnyedebb, közepesen testes vörösborok a nyerők.

Az indiai ételek és borpárjaik

Az indiai konyha igazi „parfüméria”, hiszen nagyon dús, egzotikus, rendkívül aromás fűszerekkel dolgozik. Az ételeik egy része ráadásul abszolút beleillik a vegetáriánus vagy akár a vegán étrendbe is, hiszen vallási okokból az indiaiak jó része nem fogyaszt(hat) húst. Az aromás fűszerek, például a curry, a gyömbér, a koriander és az illatos fűszerkeverékek – mint például a garam masala vagy a tandoori masala – mind-mind nagyon „kedvelik” a szintén hasonlóan parfümös, aromás borokat. Jöhetnek tehát az elsődleges, vagyis primer aromákat tartalmazó borok, mint például a különlegesen karakteres, prémium 1014 Irsai Olivér borunk, vagy ha még egy kis csípős karakter is szerepel az ételben – ami indiai ételeknél egyáltalán nem ritka –, a maradékcukorral is rendelkező Muscat Ottonel borunk. Utóbbi a friss, illatos borokat tartalmazó Mátra sorozatunk tagja, és maradékcukor-tartalma remekül illik a csípős ízvilághoz. Ugyanakkor egy tandoori csirke pikánsabb és mélyebb tónusú fűszerességéhez már bátran választhatunk például akár már egy prémium rosét is, mint amilyen 1014 sorozatunk 1014 Cabernet Sauvignon Rosé-ja.

A japán ételek és borpárjaik

A japán konyha talán a legkifinomultabb a távol-keleti konyhák világában, hiszen a rendkívül friss alapanyagokra és azok természetes ízének megőrzésére épít. Gyakran emiatt nyersek az ételek, vagy épp hogy csak egy minimális hőkezelést kapnak, és erőteljes fűszereket sem használnak. A legismertebb japán fogás talán a sushi és a sashimi, amelyhez wasabi és szójaszósz tásul. Élénk savú, könnyű fehérborokat válasszunk mindenképpen ezekhez a fogásokhoz, mint amilyen például Mátra sorozatunk Olaszrizlingje. A másik ismert japán étel a tempura, amely különböző zöldségek vagy halak, rákok tempura-masszába mártása, majd hirtelen, bő olajban történő kisütése után fogyasztható, némi szójaszósz társaságában. Érdemes a tempurához is aromásabb, de könnyed, friss fehérbort választani, mint amilyen például Mátra sorozatunk gördülékeny, jó ivású Sauvignon Blanc-ja.

Thai és indonéz ételek és borpárjaik

Az indonéz és a thai konyha mutat némi hasonlóságot, és ízeikben már gyakran megjelenik például a kókusztej, a zöldcitrom, a chili, vagy a különböző friss zöldfűszerek, köztük a citromfű. Az indonézek talán legismertebb étele a nasi goreng, vagyis az a pirított rizs, amihez sok zöldséget, fűszereket, tofut, tojást és garnélarákot vagy csirkét pirítanak. Akár roséborokat, vagy karakteresebb fehérborokat is párosíthatunk hozzá, tehát akár Mátra sorozatunk Kékfrankos Roséját vagy prémium kategóriás 1014 Szürkebarátunkat.

DÍJAK

Hazai és nemzetközi elismerések a boros szakma részéről.

BORKÓSTOLÓ

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

WEBSHOP

Megrendelhető, vásárolható boraink: Mátra, 1014 Prémium, Top Prémium

ESEMÉNYEK

Találkozzon országszerte a Dubicz legjobb boraival!

BLOG

Bejegyzések.

HÍRLEVÉL

Első kézből újdonságainkról, eseményeinkről és akcióinkról.

Dubicz Borászat és szőlőbirtok

H-3200 Gyöngyös, Koháry út 4.

Telefon: +36 37 301 015
Fax: +36 37 301 693
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2020 Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

  

Üres Kosár
teszt

Elmúlt már 18 éves?

A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok elkötelezett a kulturált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.