Mint két csokor virág – A Cserszegi fűszeres és a Tramini

Mint két csokor virág – A Cserszegi fűszeres és a Tramini

Az illatos fajták táborát erősíti az a két szőlőfajta, amelyek a Mátrai borvidék engedélyezett fehérborszőlő-fajtái közé is tartoznak. Míg az egyikük kifejezetten hungarikum fajtának számít, addig másikuk a világ több bortermő országában is jelen van. Mindkét fajta borai aromásak, zamatosak, jól ihatók, így érdemes megismerni közelebbről is a Cserszegi fűszerest és a Traminit.

A Cserszegi fűszeres

Ahogy neve is tükrözi, a Cserszegi fűszerest Cserszegtomajon hozta létre 1960-ban Dr. Bakonyi Károly, méghozzá fajtakeresztezéses nemesítéssel. A fajta „szülei” az Irsai Olivér, valamint a Piros tramini. Az újonnan létrejött fajtával egy olyan szőlőfajta életre hívása volt a cél, melyben a korai érés bájjal és finom zamatokkal párosul, ráadásul a gomba- és más szőlőbetegségekkel szembeni ellenállóság is kedvezőbb. Sikerült is ezeket a tulajdonságokat a szülőktől átörökíteni az új fajtába, hiszen mind az Irsai Olivér, mind a Piros tramini illatos fajta, ráadásul az Irsai Olivér korai érésű is.

Mindemellett a Cserszegi fűszeres nagyon jó fagytűrő fajta, emiatt előszeretettel telepítik például a Duna borrégióban található Kunságon, hiszen a síkvidéki fagykárok ellenére a tartós hidegek kevésbé veszélyeztetik. Jól érzi magát nálunk, a Mátrában is, de szülőhelyén, a Zalai borvidéken is gyakori telepítése. Érdekesség, hogy a világ más pontjain is találkozhatunk vele, igaz, kis mennyiségben. így például Kínában vagy Kaliforniában is. Termőtalajra nem kifejezetten igényes, de ha magasabb mésztartalmú területre telepítik, savai vibrálóbbak, élénkebbek lesznek.

Nevében a „cserszegi” szó az Agrártudományi Egyetem Keszthelyi Osztálya Kertészeti Tanszékének cserszegtomaji kísérleti telepére utal, ahol született, a „fűszeres” pedig jellegzetes zamatait idézi. Bora jellemzően gazdagon parfümös, virágos és fűszeres aromájú, szép felépítésű, lendületes, jó egyensúlyú, magasabb extrakt-tartalmú és nem kifejezetten könnyed, inkább kicsit testesebb. Mivel gyümölcsös, fűszeres, izgalmas illata, valamint könnyed bodzás, mezei virágcsokorra, friss szőlőre, muskotályra, időnként mézre, sárgabarackra, narancshéjra vagy keleti fűszerekre emlékeztető jegyeivel az illatos fajták táborát erősíti, általában bora reduktív technológiával készül.

A fajtakeresztezéses nemesítéssel született Cserszegi fűszeres később szintén „szülővé” válhatott, hiszen további fajták neki köszönhetik születésüket. Ilyen például a szintén Dr. Bakonyi Károly munkássága során nemesített Nektár fajta, amely a Judit névre hallgató szőlőfajta és a Cserszegi fűszeres keresztezéséből jött létre.

A Tramini

A Tramini fajta eredete nem egészen tisztázott, felmerül mind a francia, mind a görög eredet, de nevét egészen biztosan az olasz Tramin helységnévről kapta. A Traminik többféle variánsban is léteznek, mint például a Fűszeres tramini (Gewürztraminer) vagy a Piros tramini, de ezek a változatok külön önálló fajtának tekintendők.

A világ több bortermő vidékén is jelen van, így például Ausztriában, Németországban és Olaszországban is, de talán a leg(el)ismertebb Traminik a franciaországi Elzászból kerülnek ki. Hazánkban szinte az összes borvidéken – így nálunk, a Mátrában is – jelen van, mivel talajra nézve nincs külön igénye, ugyanúgy kedveli az agyagosabb, löszösebb talajokat, mint a vulkanikus termőhelyeket. Utóbbi talajtípuson tüzesebb, alkoholban magasabb, testesebb, olajosabb bort eredményez, és fahordós érlelésre is alkalmas.

Illata virágos, egzotikus a tearózsa, az ibolya, a licsi, valamint a fűszerek illatával, mint a bazsalikom, a majoránna, vagy a gyömbér. Ha picit később, érettebben szüretelik az alapanyagot vagy vulkanikus talajon termett, testesebb, esetleg fahordóban érlelt a bora, akár a méz és az egzotikus gyümölcsök – például mangó – illata is felbukkanhat.

DÍJAK

Hazai és nemzetközi elismerések a boros szakma részéről.

BORKÓSTOLÓ

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

WEBSHOP

Megrendelhető, vásárolható boraink: Mátra, 1014 Prémium, Top Prémium

ESEMÉNYEK

Találkozzon országszerte a Dubicz legjobb boraival!

BLOG

Bejegyzések.

HÍRLEVÉL

Első kézből újdonságainkról, eseményeinkről és akcióinkról.

Dubicz Borászat és szőlőbirtok

H-3200 Gyöngyös, Koháry út 4.

Telefon: +36 37 301 015
Fax: +36 37 301 693
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2020 Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

  

Üres Kosár
teszt

Elmúltál már 18 éves?

A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok elkötelezett a kulturált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.