Nem szereted a bort? Ezt csinálhatod rosszul

A bort mindenki szereti! Még az is szereti, aki azt hiszi, nem szereti – legfeljebb nem a megfelelő módon közelített hozzá. Márpedig egy rossz élmény egy életre távol tarthat a bor jelentette élményektől. Ettől szeretnénk most megóvni téged!

Egyszer próbáltad, de nem volt az igazi? Hidd el, nem a borral volt a baj. Mutatjuk, mi minden más lehetett hibás.

Nem a megfelelő bort választod

Az első és igazán fontos alapszabály, hogy nem minden bor egyforma. Ezzel együtt pedig a kezdeti rossz élményeid oka az is lehet pusztán annyi, hogy nem a hozzád passzoló fajtát kóstoltad. Ha fehérbort szeretnél inni, kezdetben inkább egy könnyebb, gyümölcsösebb tételt válassz, mint amilyen például a Olaszrizling. Ha pedig a vörösborok útján indulnál el, azt javasoljuk, hogy először egy magas szőlő-, de alacsonyabb alkoholtartalmú, ízesebb bor mellett tedd le a voksod. A testesebb fajták majd akkor kerüljenek sorra, ha már megtaláltad a közös hangot a borral.

Rossz ételekkel párosítod

Nem hiába írnak és beszélnek annyit a borok és fogások párosításáról, hiszen étel és ital megfelelő összhang esetén kölcsönösen hat egymásra. Ahogy megvannak a szabályok arra, milyen húshoz milyen tétel passzol, úgy előételek, zöldségek, halak, de akár fűszerek mellé is találhatunk ajánlásokat a szakértőktől. Érdemes utánajárnod ezeknek, mert könnyen lehet, hogy egy olyan este emléke alapján ódzkodsz a bortól, melyen rossz menüsorba illesztették be neked azt a pohár fehéret vagy vöröset.

Nem kóstoltad még sajttal

A filmeken már sokszor láttad, de te magad még sohasem próbáltad? Nagy hiba! Pedig a sajt és a bor párosa nagy klasszikus, így remekül érzik magukat egymás társaságában. Nem csak azért működik ez, mert sajttal szinte minden finomabb, hanem azért is, mert annak íze lágyítja a borét, és kiemeli finom vonásait. Adj nekik egy esélyt!

Nem párosítottad gyümölcsökkel

Könnyen lehet, hogy nem dobtál még epret vagy meggyet a borospoharadba... Pedig nem is hinnéd, mennyit javíthat az ízélményen, ha édes gyümölcs mellé kóstolsz bort. A legfontosabb persze a kulináris tapasztalat, de nem elhanyagolható a vizuális hatás sem, amit a vagány látvány vált majd ki. Érdemes először elolvasnod a címkén, hogy milyen gyümölcsökből készült a bor, és azokból választani egy friss szemet vagy szeletet.

Kihagytad a jégkockát

Erre egyből mondhatnád: „Hiszen legutóbb is a hűtőből vettem ki a palackot”. De hidd el, a hűtött bor nem ugyanaz, mint a hűtött bor jégkockákkal. A jégdarabok egy kicsit felhígítják a bort olvadás közben, ezzel pedig egy leheletnyit tompítják annak ízét. Ha a hígítás nem célod, akkor jéggé fagyott szőlőszemmel is próbálkozhatsz. Az eredmény ugyanaz lesz.

 

 

 

  • Találatok: 152
Dubicz Borászat és szőlőbirtok

H-3200 Gyöngyös, Koháry út 4.

Telefon: +36 37 301 015
Fax: +36 37 301 693
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2020 Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

  

Üres Kosár
teszt

Elmúltál már 18 éves?

A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok elkötelezett a kulturált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.