Rizlingrokonság – A Rajnai rizling és a Rizlingszilváni

Rizlingrokonság – A Rajnai rizling és a Rizlingszilváni

Szőlőfajtákkal foglalkozó sorozatunk korábbi részében már bemutattuk az Olaszrizlinget, amelyet – bár gyakran csak egyszerűen Rizlingként emlegetünk – nem sorolhatunk a Rajnai rizling rokonságába, mivel nincs közük egymáshoz. Az Olaszrizling egy ősi, „önálló” fajta, tehát nem rendelkezik ismert szülőkkel, így a Rajnai rizlinggel – ezáltal pedig a Rizlingszilvánival – sem áll rokonságban. De akkor valójában mit értünk Rizling alatt?

Ami itthon olasz, máshol rajnai

Amikor itthon egy rizling fröccsöt kérünk, egészen biztosan Olaszrizlingből kapjuk majd, és fel sem teszik a kérdést, hogy Olaszrizlingre vagy Rajnai rizlingre gondoltunk-e. Természetes, hogy kis hazánkban a rizling kifejezést általában az Olaszrizlingre értik, azonban ha elhagyjuk az országhatárt, már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Nemzetközi szinten ugyanis a Rizling, pontosabban a Riesling teljesen egyértelműen a Rajnai rizling fajtát jelenti. A Rajnai rizling ráadásul – ellentétben az Olaszrizlinggel – világfajta, tehát a világ bortermő országainak túlnyomó részein ismerik, és a Rizling kifejezéssel azonosítják.

Mitől rajnai a rajnai?

A Rajnai rizling neve beszédes, hiszen Németországból, azon belül is a Rajna mellékéről származik. A világ számos borvidékén megtalálható, de az igazán autentikus tételek a hazájából, vagyis Németország első osztályú Rizling termőhelyiről kerülnek ki, így például Mosel vagy Pfalz ültetvényeiről.

A Rajnai rizling jellemzői

Egyedi karakterű szőlőfajta, de jelentősen befolyásolja borának jellemzőit, hogy milyen talajokon terem, illetve, hogy milyen érettségi fokon találkozunk vele, vagy, hogy milyen stílusban készítik el borát. Maradékcukor-tartalom tekintetében is széles a Rajnai rizlingek skálája: a száraz boroktól kezdve a félszáraz/félédes kategórián át egészen a kimondottan édes jégborig terjedően találkozhatunk Rajnai rizlingekkel. Kevésbé jellemző rá, hogy házasítanák más fajtákkal, leginkább fajtaborként palackozzák.

Mivel a fajta szépen megőrzi savait, miközben a cukortartalma szépen lassan képződik a bogyókban, alapvetően magasabb savtartalmú borokat eredményez. Ez azonban egyáltalán nem hátrány, sőt, olyan esetben kifejezetten fontos, ha a Rajnai rizlingből késői szüretelésű borokat szeretnének készíteni, de a Rajnai rizling borok eltarthatóságát, fejlődési potenciálját is jelentősen meghosszabbítja ez a tulajdonsága.

A Rajnai rizling sokarcúsága miatt nehéz örök érvényű illat- és ízjegyeket felsorolni, de a főbb aromajegyei leginkább a gyümölcsös vagy a virágos kategóriába esnek, illetve az érettebb Rajnai rizlingekben találkozhatunk füstös, benzines, úgynevezett petrolos jegyekkel is.

Hol lakik itthon a Rajnai rizling?

Hazánkban – néhány kivétellel – szinte valamennyi borvidékünkön megtalálható, és mivel termőhelyre nézve kevésbé igényes, sokféle talajon jól érzi magát. Igazi arcát azonban leginkább gránit- vagy bazalmálladékos, vulkanikus talajokon, illetve keményebb nyiroktalajokon mutatja meg. A Mátrai borvidék engedélyezett fehér szőlőfajtái között is szerepel, így borvidékünkön is jelen van.

A rizlingrokon: Rizlingszilváni

A Rizlingszilváni fajta svájci eredetű, és egyes feltételezések szerint a Rajnai rizling és a Zöldszilváni keresztezésével nemesítették, más kutatások alapján a Rajnai rizling és a Saszla hibridje. Mindenképpen kapcsolatban áll tehát a Rajnai rizlinggel, azonban kevésbé olyan híres és elterjedt, mint rokona. Időnként Müller-Thurgau néven is találkozunk vele.

Nagyon ritkán palackozzák fajtaborként, leginkább házasítások résztvevője, és szőlészeti szempontból sem kifejezetten előnyös fajta, mivel nagyon érzékeny a különböző szőlőbetegségekre. Amennyiben azonban kedvező számára az évjárat, illatos, könnyed bort eredményez.

DÍJAK

Hazai és nemzetközi elismerések a boros szakma részéről.

BORKÓSTOLÓ

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

WEBSHOP

Megrendelhető, vásárolható boraink: Mátra, 1014 Prémium, Top Prémium

ESEMÉNYEK

Találkozzon országszerte a Dubicz legjobb boraival!

BLOG

Bejegyzések.

HÍRLEVÉL

Első kézből újdonságainkról, eseményeinkről és akcióinkról.

Dubicz Borászat és szőlőbirtok

H-3200 Gyöngyös, Koháry út 4.

Telefon: +36 37 301 015
Fax: +36 37 301 693
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2020 Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

  

Üres Kosár
teszt

Elmúltál már 18 éves?

A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok elkötelezett a kulturált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.