Tésztaételek és borpárjaik

Tésztaételek és borpárjaik

Talán a legváltozatosabb, és a legtöbb variációra lehetőséget adó fogások a tésztaételek. Rengeteg formában és ízvilággal elkészíthetők, és a felhasználható alapanyagok tárháza is szinte végtelen. Ráadásul általában nem igényel túl sok időt az elkészítésük, mégis tartalmasak, laktatóak, tehát egyszerűen nagyszerűek. Ami pedig a legfontosabb: remekül párosíthatók hozzájuk borok. „Kóstoljunk” is bele, melyik tésztaételhez, pastatípushoz milyen bort érdemes a pohárba tölteni.

 

Könnyed tésztasaláta könnyed borokkal

 

A tésztasalátát nagyon könnyű elkészíteni, és még egy hatalmas előnye van: szinte bármit beletehetünk, ami esetleg megmaradt a hűtőnkben, beleértve akár magát a megmaradt főtt tésztát is. Mehet bele bármilyen zöldség, de akár húsféle (kolbász, szalámi, vagy sült csirke, esetleg hal), illetve főtt tojás vagy különböző sajtok is. A saláta öntete is ripsz-ropsz elkészül, elegendő hozzá egy kis olívaolaj, bor- vagy más ecet, fűszerek, de gazdagíthatjuk akár joghurttal, tejföllel vagy kefirrel is. Érdemes egyből jó nagy adagot készíteni belőle, hiszen ha hűtőbe tesszük, fantasztikusan összeérnek az ízek – már ha marad belőle. A langyos vagy hideg tésztasalátákhoz leginkább lendületesebb, könnyedebb fehérborokat válasszunk. Mátra sorozatunk friss, gyümölcsös fehérborai közül mi egy élénk savú, jó egyensúlyú Olaszrizlinget párosítanánk hozzá.

 

A paradicsomos pasták és a pizza

 

Amikor tésztaételekről beszélünk, nagy valószínűséggel mindenkinek leginkább a „klasszikus” olasz pasták ugranak be, legyen az a bolognai spagetti, a milánói makaróni, a lasagne vagy a pizza. Közös jellemzőjük, hogy mindegyikük paradicsomos „alappal” készül, így ezekhez az ételekhez a könnyedebb, fűszeresebb száraz vörösborok vagy a tartalmasabb rosék közül válasszunk. Előbbi kategóriából a mi választottunk a karakteres, de könnyed Dubicz Kékfrankos-Cabernet Franc Cuvée-nk, a tartalmasabb rosék közül pedig prémium kategóriás rosénkat ajánlunk, vagyis borászatunk legkiválóbb, prémium kategóriás tételeit tartalmazó 1014 sorozatunk 1014 Cabernet Sauvignon  Rosé-ját.

 

Bátran választhatjuk utóbbi tételt akár hagyományos, magyaros ételünk, a krumplistészta, más nevén a grenadírmars mellé is, hiszen fűszerpaprikával készül, amely szintén kedveli a tartalmasabb rosékat.

 

Tejszínes, sajtos pasták – Kerekebb fehérborok

 

Amikor nem paradicsomos a tészta, hanem inkább krémesebb, tejszínes és/vagy sajtos szószokkal készül, érdemes a kicsit kerekebb, krémesebb fehérborok között keresgélni. Egy klasszikus Spagetti carbonara vagy egy tejszínes, parmezán sajtos tagliatelle mellé bátran párosítható például 1014 Chardonnay prémium borunk, mely borászatunk legkiválóbb, prémium kategóriás, különleges alapanyagból, válogatott szemekből készült borai közé tartozik.

 

Csak frissen, zsengén – Spárga és tenger gyümölcsei

 

Amikor semmilyen szószt nem használunk a tésztához, csak nagyon friss alapanyagokat, zöldfűszereket, fokhagymát, némi olívaolajat és citromot, a legjobb választás egy igazán lendületes és friss bort a pohárba tölteni. Mivel egyre gyakrabban süt a nap, jól esik akár a kertben, akár az erkélyen, vagy a teraszon egy ilyen könnyed ebédet, vagy vacsorát elfogyasztani, természetesen a megfelelő hőmérsékletre hűtött lendületes bor kíséretében. Próbáljunk ki egy frissen vágott petrezselyemmel, fokhagymával és citrommal frissített, tenger gyümölcseivel készülő pastát, vagy az éppen amúgy is szezonális spárgát, amelyhez csak egy kis olvasztott vajra, nagy szemű sóra van szükség – no meg persze a tésztára –, a tetejére pedig „ültethetünk” egy finom, krémesen folyós buggyantott tojást. Ropogós savú és finom aromavilágú bort ajánlunk ezekhez az ételekhez, így például a Sauvignon Blanc fajta borait. Ilyen például a friss, könnyed, ízben egyensúlyos, közepes testű, gördülékeny, jó ivású Dubicz Sauvignon Blanc, vagy a prémium kategóriás, hangsúlyos fajtajelleggel, határozott savakkal és szelíd bájjal fűszerezett 1014 Sauvignon Blanc tétel.

DÍJAK

Hazai és nemzetközi elismerések a boros szakma részéről.

BORKÓSTOLÓ

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

WEBSHOP

Megrendelhető, vásárolható boraink: Mátra, 1014 Prémium, Top Prémium

ESEMÉNYEK

Találkozzon országszerte a Dubicz legjobb boraival!

BLOG

Bejegyzések.

HÍRLEVÉL

Első kézből újdonságainkról, eseményeinkről és akcióinkról.

Dubicz Borászat és szőlőbirtok

H-3200 Gyöngyös, Koháry út 4.

Telefon: +36 37 301 015
Fax: +36 37 301 693
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2020 Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

  

Üres Kosár
teszt

Elmúltál már 18 éves?

A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok elkötelezett a kulturált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.