Tudom, de mégsem… – Az illatfelismerés érdekességei

Tudom, de mégsem… – Az illatfelismerés érdekességei

Egészen biztosan sokakkal előfordult már, hogy amikor borkóstolás, borfogyasztás közben beleszagoltak a pohárba, felfedeztek benne valamilyen ismerős illatot, vagy a kortyban egy ismerős ízt, mégsem tudták megnevezni pontosan, hogy mi is az. Még ha egyértelműen tudták is, hogy valamire nagyon emlékeztet. Ilyenkor vadul keresgélünk a memóriában, és jelentkezik a „Tudom, mi ez, csak…” jelenség, amely – valljuk be – nagyon bosszantó tud lenni, pedig egy természetes folyamat. Miért is történik mindez? Most megtudjuk.

Csak az emléke él bennünk

Érdekes tény, hogy míg például hangokat, képeket bármikor elő tudunk hívni a memóriánkból, anélkül, hogy hallanánk vagy látnánk őket, az illatokkal és az ízekkel nem így van. Szaglásunk és ízlelésünk ugyanis úgy működik, hogy csak akkor tudjuk beazonosítani az adott illatot vagy ízt, ha azt éppen érezzük. Próbáljuk csak ki, hogy míg például egy emlékezetes tengerparti tájat, vagy egy jó barátunk arcát bármikor magunk elé tudjuk idézni, sőt, egy ismert dallamot bármikor el tudunk dúdolni, addig – pusztán emlékezetből – nem tudjuk érezni például a málna vagy a csokoládé ízét, illatát, amíg az az ízlelőbimbókkal, illetve a szaglóhámmal nem érintkezik. Az ízek és az illatok tehát csupán „emlékként” élnek bennünk, viszont amikor találkozunk velük, azonnal be tudjuk őket azonosítani, feltéve, hogy már korábban találkoztunk velük.

Hasonlít valamire…

Ha korábban már találkoztunk egy illattal, ízzel, az azonnal elraktározódik a memóriánkba. Tehát ha később érezzük, már ismerős lesz számunkra. Még ekkor sem biztos azonban, hogy azonnal rávágjuk, hogy ez például a mangó illata, hiszen nem biztos, hogy elég gyakran találkoztunk vele ahhoz, hogy azonnal beazonosítsuk. Ilyenkor – bár ismerős lesz az illat – bosszantó módon csak azt érezzük, hogy annyira hasonlít valamire.

Hangulatokhoz is kötődik

A memóriánkba ráadásul nem feltétlenül maga az adott illatok rögzülnek, hanem a hozzájuk kapcsolódó hangulati állapotok, élethelyzetek, személyek stb. Ezért fordulhat elő például, hogy ha egy borban ismerős illatként érzi valaki nagymamája szörpjét, de fogalma sincs, hogy a nagyi miből készítette azt a szörpöt, akkor nem a málnát, ribizlit stb. vágja rá azonnal az ismerős illatra, csak hogy olyan illata van, mint a nagymamája szörpjének. Ugyanígy működik például egy parfüm illata esetén is, ha előttünk megy valaki az utcán, és megérezzük az ismerős parfüm illatot, nem elemezzük ki, hogy pontosan milyen illatokból áll össze, viszont azonnal be tudjuk azonosítani, ha valamelyik ismerősünk is ilyen parfümöt használ.

Gyakorlat teszi a mestert

Minél többet találkozunk egy illattal, annál jobban rögzül a memóriánkba. Így a szaglás – illetve az illatfelismerés – képessége fejleszthető, csupán egy kicsit edzeni kell rá. Tulajdonképpen nagyon egyszerű a dolog, minél több fűszert, gyümölcsöt, virágot, egyéb növényt, vagy bármi más – borokhoz köthető – illatot szagoljunk meg, és koncentráljunk kicsit az adott illatra. Bővíteni is tudjuk így az illatmemóriánkat, hiszen amit egyszer már megszagoltunk, nem tűnik el nyomtalanul.

Nem verseny, de jó játék

Fontos, hogy egyáltalán ne essünk kétségbe, ha mondjuk egy kóstolón a mellettünk ülő lelkes borfogyasztó kapásból negyvenféle illatot felsorol a pohárba szagolva, míg mi csak azt érezzük, hogy jó illata van a bornak. A szaglás egyéni érzékelésmód, így egyáltalán nem szükséges vitát indítani arról, hogy valaki almát vagy körtét érez-e a borban. Ha mégis el szeretnénk merülni az illatok varázslatos világában, akkor jó segítség a borok aromáinak osztályozása, ahol a főcsoportokba történő besorolás után – ha kedvünk tartja – még jobban elkalandozhatunk az alkategóriába is. Vidám élmény lehet egy otthon rendezett borkóstoló során is egy illatfelismerő játék. Érdemes kipróbálni.

DÍJAK

Hazai és nemzetközi elismerések a boros szakma részéről.

BORKÓSTOLÓ

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

WEBSHOP

Megrendelhető, vásárolható boraink: Mátra, 1014 Prémium, Top Prémium

ESEMÉNYEK

Találkozzon országszerte a Dubicz legjobb boraival!

BLOG

Bejegyzések.

HÍRLEVÉL

Első kézből újdonságainkról, eseményeinkről és akcióinkról.

Dubicz Borászat és szőlőbirtok

H-3200 Gyöngyös, Koháry út 4.

Telefon: +36 37 301 015
Fax: +36 37 301 693
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2020 Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

  

Üres Kosár
teszt

Elmúltál már 18 éves?

A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok elkötelezett a kulturált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.