Dubicz Borászat és Szőlőbirtok
Dubicz Borászat és Szőlőbirtok
Dubicz Borászat és Szőlőbirtok
A sokszorosan díjnyertes Hárslevelű visszatér

Fríz: minden cseppje aranyat ér

Bemutatkozik régi/új, superior borkategóriánk, a Dubicz Fríz, amely a Sárhegy-csúcsboraink felett helyezkedik el. A Fríz kategóriába jelenleg egyetlen bor tartozik, a Hárslevelű, amihez hasonló borkülönlegessége Borászatunknak 2008 óta nem volt.

Dűlő

A Mátrát formáló vulkánok közül az utolsó is kialudt több mint tízmillió évvel ezelőtt, azonban nyomaik ma is az egész tájat behálózzák, gondoljunk csak a Galya- vagy a Kékes-tetőre.

Sárhegy-boraink és Fríz Hárslevelűnk származási helye, a Sár-hegy az egykori vulkánok legdélebbi, még felszínen maradt tagjaként igazán különleges összetételű lett. Felsőbb régióiban az aprózódó vulkáni kőzetek, míg alul löszös üledékek alkotják, ami déli fekvésével együtt a lehető legjobb kombinációk egyike a minőségi borszőlők számára. Nem meglepő tehát, hogy a mintegy ezeréves múltra visszatekintő Gyöngyös környéki szőlőtermelés egyik alapvető helyszíneként az egész hegy egyetlen, hatalmas szőlőskertté változott az elmúlt évszázadokban. A hegy tetejére érve a Mátra déli vidékének teljes körpanorámája tárul elénk, az egykori parcellák kőfallabirintusa pedig egész egyedi hangulatot ad a tájnak.

Borok

A Fríz kategóriában a 2008-as Hárslevelű volt az utolsó bor, ami akkor minden hazai és nemzetközi díjat megnyert, amit csak lehetett: díjazták többek között Londonban, Párizsban és Bordeaux-ban. A 2016-os lengyelországi Enoexpón pedig nemcsak a kategóriájában nyert aranyérmet, hanem abszolút első helyezettként a legkiemelkedőbb bornak is megválasztották. A 2008-as Fríz Hárslevelű olyan csúcsbor tehát, amelyhez hasonlót 2008 óta nem készítettünk, de 2025-ben újra elérhető lesz borászatunk kínálatában.

Fríz Hárslevelű 2025

A Hárslevelűre jellemző elegancia, visszafogottan bájos virágos jegyek, közepes test és savak, valamint szép arányok és egyensúly párosul a kiváló minőséggel.

A Dubicz Borászat új, superior borkategóriája a Fríz, amelyen belül egyetlen bor kapott helyet: a Hárslevelű igazi csúcsbor, amelyhez hasonló 2008 óta nem készült. A Sárhegy legkiválóbb borszőlőjéből készülő ital színében zöldes aranysárga, illatában finom mézes, visszafogottan gyümölcsös: körtét és kajszit idéz. Ízében megjelenik a terroir, savai lágyabbak, hosszú komplex lecsengésű. Kellemes parfümösség, várhatóan 14 százalékos alkoholtartalom, magas cukor- és megfelelő savtartalom jellemzi, amit a borvidékre jellemző, részben vulkanikus talaj adta ásványos karakter tesz teljessé.

Alkohol: 14%
Borkészítés: 8 hónapig legújabb Flexcube tartályainkban érlelve
Ételpárosítás: kékpenészes sajtok, diófélék, szószokkal, mártásokkal készült sertés- vagy borjúhúsok, mézes sütemények, pohárkrémek

„A borászat egyik legkülönlegesebb prémium kategóriás bora, a 2008-as Fríz Hárslevelű a lengyelországi Enoexpón nem csupán az aranyérmet szerezte meg kategóriájában, de az abszolút első helyet is megkapta, vagyis a legkiemelkedőbb, legjobb minőségű bornak választották meg. A 2008-as Fríz Hárslevelű igazi borkülönlegesség, az elmúlt években számos hazai és nemzetközi versenyen elismerésben részesült, díjazták többek között Londonban, Párizsban és Bordeaux-ban.” (forrás: Profitline, 2016)