Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Alaposan benne járunk az őszben, és bár eddig nagyon szép napsütéses, meleg napokkal kényeztetett bennünket, hamarosan jön az igazi, „bekuckózós” időszak. Mi mást is ajánlhatnánk ezeknek a napoknak az „átvészeléséhez”, mint egy csodás, színeiben és ízeiben is lélekmelengető alapanyagot, vagyis a sütőtököt, és hozzá természetesen bort, méghozzá a finom fűszerekkel, őszi körtével és nyári citrusokkal játszó 1014 Chardonnay-nkat.
A nagy immunrendszer tuning
A sütőtök azon túl, hogy finom, rendkívül egészséges is, így bátran iktassuk be az étrendünkbe az őszi-téli hónapok során, akár heti rendszerességgel. Levesként, köretként, salátaként, kenegetős-tunkolós krémekként, sőt, desszertként vagy lekvárként is kiváló alapanyag, de csak úgy önmagában megsütve is szuper. Az immunrendszerünket is „feltuningolhatjuk” vele, hiszen magas a vitamin- és antioxidánstartalma, valamint nagyon sok más hasznos és egészséges összetevőt tartalmaz.
Sütőtök a bőre őre
Ahogy más narancssárga színű zöldség – például a sárgarépa vagy az édesburgonya –, a sütőtök is rendkívül jó béta-karotin forrás, így a bőrnek is nagyon jót tesz, viszont fontos, hogy ilyen célból történő fogyasztásakor zsiradékot (például olívaolaj, vaj, tökmag) is használjunk és fogyasszunk vele együtt, hiszen csak akkor tudja szervezetünk a béta-karotint hasznosítani.
Sütőtök a konyhában
Ennek az egyszerű, bárhol beszerezhető alapanyagnak legalább annyi elkészítési módja van, mint például a lecsónak, és rendkívül sok ízvilágot fel lehet húzni az alapvetően édeskés sütőtökre. A legtöbben talán krémlevesként készítik el és találkoznak vele. Ha megsütjük, a sütés során kap egy kis karamellizált ízt, ami még izgalmasabbá teszi, sőt, még egy kis olívaolajjal is meglocsolhatjuk, és rozmaringgal, valamint nagyszemű tengeri sóval is megszórhatjuk. Az így elkészített sült sütőtök akár önmagában, akár pürésítve húsok köreteként vagy kenegetős krémként is kiváló, de lehet egy izgalmas sütőtökrémleves alapja is.
Gyömbér, chili, kéksajt – Dobjuk fel a sütőtököt!
A sütőtök – pontosan édeskés ízvilága miatt – nagyon alkalmas arra, sőt, igényli is, hogy „ellentétes” ízekkel dobjuk fel. Így a különböző zöld fűszerek – mint a kakukkfű vagy a rozmaring – vagy a pikáns fűszerek – mint például a gyömbér, a chili vagy a szerecsendió – is jó barátai, és bátran bánhatunk a sóval is, hiszen az édes mellé mindig nagyon mutatós egy kis sós ízvilág. Ezt elérhetjük akár úgy is, hogy pici pirított szalonnakockákkal vagy sós ízvilágú sajttal, például kéksajttal vagy füstölt sajttal szórjuk meg az ételt, de használhatunk nagy szemű sót vagy sós olajos magvakat – például tökmagot, mogyorót, kesudiót – is az ételhez. A krémleveseknek mindig jól áll egy kicsi tejszín vagy creme fraiche, sőt, a tetejét még egy kis tökmagolajjal is megkoronázhatjuk, ezzel még bársonyosabbá válik az étel.
1014 Chardonnay – A sütőtök barátja
Az édes-sós ízvilág mellé nagyon jól áll egy kis izgalmas, vibráló „savasság” is, amit a legegyszerűbben egy szép savszerkezetű borral tudunk az étel mellé varázsolni, a fogás krémességét pedig a fahordós érlelés adta lágy, picit vajas, krémes aromák emelik ki. Éppen ezért a legkiválóbb, prémium kategóriás, különleges alapanyagból, válogatott szemekből készült borokat tartalmazó 1014 sorozatunk fahordós érlelésű 1014 Chardonnay-ját ajánljuk mellé, melyben az őszi körte, a citrusok és a finom vanília is visszaköszönnek, még több karakteres ízt varázsolva a sütőtök mellé.
Finom őszt mindenkinek!