Ha nyár, akkor borozás, fröccsözés, teraszok, fesztiválok. Lássuk, a kánikulában milyen borokat érdemes kortyolni és hogyan, hogy kedvenc frissítőd ne ártson meg.

Az évnek abban az időszakában járunk, amikor egymást érik a baráti összejövetelek, grillpartik, teraszos kiülések, szabadtéri koncertek, fesztiválok. Nem is csoda, ha gyakran újratöltődik a poharad. Viszont nemcsak az nem mindegy, mit iszol a kánikulában, hanem az sem, hogyan – vagyis, hogy mik azok az egyszerű dolgok, amikre mindig figyelj oda, hogy csak pozitív értelemben maradjanak emlékezetesek ezek a kellemes nyáresti programok.

Nyár és alkohol: milyen bort érdemes inni nyáron?

A frissebb, savanykásabb ízek kedvelőjeként válassz bátran egy savasabb fehérbort, mint a Sauvignon Blanc, a lágyabb savérzetért viszont inkább az illatos szőlőfajtákból készült borokat részesítsd előnyben, mint amilyen a Szürkebarát. A gyümölcsösebb élményekért jöhet egy különleges rosé. Kedvenc fehérborodból vagy rosédból pedig fröccsöt is készíthetsz. Naná, hogy ez a nyár egyik nagy kedvence, amit saját vagy a barátaid ízlése szerint készíthetsz el.

EXTRA TIPP: Ha egy piros bogyós gyümölcsöket idéző rosét választasz, az szinte biztosan a társaság legnagyobb kedvence lesz egy forró nyári délutánon!

Természetesen vörösbort is ihatsz nyáron, miért is ne? Csak arra figyelj, hogy ne a testesebb fajtákból válassz. Ellenben egy kb. 16 fokra hűtött Chianti vagy Pinot noir nagyon jól fog esni, ahogy egy alig behűtött (legfeljebb félórára hűtőbe tett), közepes testtel és alacsony tanninnal rendelkező Cabernet Sauvignon vagy egy gyümölcsös Kékfrankos-Cabernet Franc is kellemes meglepetést okoz majd.

Borok és örömök: csak óvatosan!

A kellemesen induló nyári este – néhány újratöltött pohár után – már nem olyan biztos, hogy kellemesen is folytatódik, sőt, akár az egészségedet is megviselheti, ha nem vigyázol. Az alkohol ugyanis (már egy kis mennyiség elfogyasztása esetén is) hatást gyakorol a testedre, például a testhőmérsékletet ellenőrző folyamatokra.

Ha tehát egy-két pohár bor elkortyolása után még az újratöltésen gondolkodsz, jusson eszedbe, hogy a szervezeted így biztosan nem fogja tudni ugyanazt a hőmérsékletet megtartani, amit addig, de segíthetsz neki, hogy ez a folyamat minél kevesebb terheléssel járjon. És ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy ne igyál abszolút, hanem azt, hogy ne feledd a hidratálást!

Mi történik, ha nem iszol elég vizet?

Először szomjúságérzet, szájszárazság jelentkezhet, aztán leeshet a vércukorszint, amit fejfájás, rosszullét is kísérhet. Ugye, hogy ezt nem érdemes kockáztatni?

Már a borozgatás előtt igyál több vizet, mint szoktál, és a borospoharad emelgetését is törd meg néha egy-egy pohár víz elszürcsölésével. Ezen kívül inkább ne pörkölttel vagy gulyással párosítsd kedvenc borodat, mert a nehéz ételek is erősebben terhelik a szervezetet, különösen a nagy melegben, inkább sajt- vagy sonkatállal vagy némileg felturbózott salátával kombináld a borozást, egy minden ízében tökéletes nyárért.