Míg gyerekként megveszünk a csokis tejért, felnőtt fejjel már csak kávéval indulhat a napunk. Ez az ízlésünk természetes változása, mely összefügg az igényeinkkel, a megélt élményekkel, a társas környezetünkkel, de még a hobbinkkal is. Ezek hatása alól pedig borozási szokásaink sem kivételek. Nézzük, honnan indulunk, és hova tartunk ezen a téren.

A borízlés evolúciójának 7 lépcsőfoka

1. Az édes a nyerő

Amikor a gin és a koktélok világából megérkezünk (avagy felnövünk) a borokhoz, az édes fehér és rosé nedűk adják a legfinomabb átmenetet. Ezek gyümölcsös aromáját a kezdő borkedvelők is könnyen kiérzik egy-egy kortyból. Az első sikerélményeknél pedig nincs is fontosabb.

2. Gyümölcsös találkozás

De nem időzünk soká a belépő szinten. Innen rövid út vezet egy intenzívebb közegbe, melyet olyan fajták fémjeleznek, mint a Merlot, a Malbec vagy a Shiraz. Ezek a népszerű tételek a maguk könnyed ízvilágával, de domináns karakterével, tökéletes ráhangolódást jelentenek a „nehezebb pályára.”

3. Merész szakasz

Itt aztán hirtelen kinyílik előttünk a borok izgalmas világa, és mind többet akarunk belőle. Több érettséget, több izgalmat, több bátorságot. Az olyan fajták, mint a Cabernet Sauvignon, a Syrah vagy a Chardonnay, pont ezt kínálják. Az ízérzék ebben a fázisban már annyira fejlett, hogy nem csak a különböző aromákat tudjuk megkülönböztetni, de a borkészítés folyamatára is következtetni tudunk kóstolgatás közben.

4. Elegánsok klubja

Az abszolút kedvenced egy üveg Pinot Noir? Akkor bizony már a negyedik fázisban vagy. Ezt abból is tudhatod, hogy minden gond nélkül azonosítod a virágos lenyomatokat a borban, sőt, még azt is kiérzed belőle, hogy azok hibiszkusztól vagy esetleg ibolyától származnak-e.

5. A buborékok bűvöletében

Aztán eljön az a pont, amikor sikerül megszabadulnunk minden előítéletünktől, és egyik pillanatról a másikra szerelembe esünk a habzóborral. Noha hóbortos jellegét sokan a bulikkal azonosítják, elkészítési módját tekintve ez az egyik legbonyolultabb borfajta. Ha éjjel pezsgővel álmodsz, nappal Proseccó-t iszol, a buborékok mögött meghúzódó másodlagos aromákért pedig egyenesen rajongsz, akkor bizony már az ötödik szinten jársz.

6. Természetes vonalon

Biodinamikus borok, narancsbor vagy a száraz Sherry– olyan fajták ezek, melyek semmiképp nem illethetők klasszikus jelzővel, hiszen a természetes borok lenyűgöző, egyben nehezen definiálható világát alkotják. A barátaid biztosan nem értik, miért rajongsz értük, de téged ez nem állíthat meg.

7. A tagadás fázisa

Ismerjük be: a borozás egy izgalmas utazás, mely során azonban szükségszerűen eljön a pillanat, amikor már nem akarunk újabb nagy dobást. Amikor egy finom, de jól ismert koktél vagy egy korsó hideg, de kiszámítható sör pont elég nekünk. Ha eljutsz erre a (holt)pontra, vegyél egy nagy levegőt, és csak lendülj át rajta. Ha pedig átértél a túloldalra, ünneplés gyanánt nyiss fel egy üveg édes Olaszrizlinget.

És kezdődhet minden elölről.