Nem is sejtenéd, hogy milyen jó dolog is a bor fogyasztás. Nem csak a kedvedet és az általános közérzetedet javítja, ha rendszeresen naponta egy-egy pohár bort elfogyasztasz, de még a testedre is jótékony hatást gyakorol. Jöjjenek ezért most alább a bor pozitív hatásai!

Normalizálja a vérnyomást

Az elmúlt évek során több, ezzel kapcsolatos kutatásból is kiderült, hogy azok, akik naponta, vagy esetleg kétnaponta elfogyasztanak egy-egy pohár vörösbort, lényegesen jobb vérnyomás értékkel büszkélkedhetnek azokkal szemben, akik nem fogyasztanak még ennyi bort sem. A mértékletesség azonban fontos, nők esetében napi 1-2 deci, férfiak esetében pedig naponta 2-3 deci bor ajánlott ahhoz, hogy a magas vérnyomás helyett normál vérnyomást sikerüljön elérni. Az optimális vérnyomás elérése érdekében a vörösbor javasolt.

Rengeteg antioxidánst tartalmaz

Biztosan hallottál már az antioxidánsokról. Ezek az anyagok segítik a szervezet védekezőképességét. Ha elég antioxidánst fogyasztasz, az immunrendszered megerősödik, a gyulladások messziről elkerülnek, és az antioxidánsok meggátolják a szabadgyökök elszaporodását is a testben. Már az is bizonyított, hogy a herpeszvírust is megelőzik, ráadásul a borban található antioxidánsok kifejezetten erősítik a C- és E-vitaminok felszívódását és annak hatását.

Megelőzi a cukorbetegséget

Első olvasásra biztosan meglepő, de így van. A mérsékelt borfogyasztók között ugyanis valóban sokkal kevesebb a cukorbeteg, mint a bort egyáltalán nem fogyasztók között. Ehhez azonban feltétlenül a száraz borokat érdemes választani, nem az édes, vagy a félédes borokat.

Csökkenti a koleszterinszintet

Manapság egyre többen küzdenek a magas koleszterinszinttel a nem megfelelő táplálkozás miatt. Bár a helyes étkezést természetesen egyáltalán nem helyettesíti a bor, de segíteni tud kordában tartani a koleszterin szintet. A bor csökkenti az összkoleszterinszintet, azonban növeli a vérben megtalálható jó fajta koleszterin értékét is. Ráadásul a koleszterin a borban található anyagoknak hála nem rakódik le az érfalakon, így az érszűkületre való esély is kisebb lesz.

Ugye, hogy megéri meginni akár egy kis pohárral is a bor pozitív hatásai miatt?