Adunk pár tippet, ha vaktesztet szerveznél a barátaidnak, és abban is segítünk, milyen sorrendet állíts fel kedvenc Dubicz-boraitokból.

Mi lehet nagyobb élmény egy szuper borkóstolónál a barátokkal? Hát szerintünk az, ha Te szervezel nekik egy vaktesztet. Hogy mi ez a borkóstolás vakon? Tulajdonképpen egy szuperjó játék, aminek a lényege, hogy a társasággal különböző borokat kóstoltok meg úgy, hogy nem tudjátok, mi van a poharakban – ezt próbáljátok meg kitalálni! Lássuk, mire érdemes odafigyelned a szervezés során, és hogyan érdemes felállítani a kóstolósort kedvenc Dubicz-boraitokból.

Borkóstolás vakon: így szervezd meg az élményt a barátaidnak

Tervezzétek meg előre, milyen borokat fogtok kóstolni. Ha mondjuk a Dubicz Borászat termékeire esne a választásotok, beszéld le előre a többiekkel a témát. A borokat pedig akár Te szerzed be, akár felosztjátok egymás közt, hogy ki mit vesz, az fontos, hogy a kóstoló előtt 24 órával már mindegyik bor behűtését elkezdjétek a vakteszt helyszínén.

Hogy hol legyen a borkóstoló? Lehet lakásban, nyaralóban, a kertben, de akár a medencéd mellett is. A lényeg, hogy a borokat az ideálisnál egy picivel jobban hűtsétek be, mert a poharakban már csak melegedni fognak.

Nagyon fontos, hogy a vendégeid ne lássák, mikor milyen bort töltesz a poharakba. Ennek érdekében leragaszthatod a címkéket, de bele is teheted a borosüvegeket kisebb zsákokba, vagy becsavarhatod őket alufóliába. De akár ilyen, termoszt idéző, nem átlátszó borhűtőben is szervírozhatod, ami órákra hidegen tudja tartani.

A szép borospoharak nemcsak esztétikusak, de sokkal nagyobb élmény belőlük a kóstolás. Ezekre nem muszáj egy vagyont költened: ha valamelyik barátodnak van egy klassz univerzális borospohár-készlete, kölcsön is kérheted a kóstolóra. Emellett tegyél az asztalra köpőcsészéket, kiöntőket, üres papírlapokat, tollakat, a tematikához passzoló szalvétákat is.

Enni csak egy kis kenyeret vagy zsömlét, esetleg olívaolajat kínálj, mert minden más kizökkentheti a kóstoló csapatot, innivalónak pedig szénsavmentes vizet tegyél az asztalra.

Hogyan érdemes vakon kóstolni?

Először ismerkedjen mindenki az adott borral. Kezdjétek a vizuális vizsgálattal (például, hogy milyen a színe), ezután jöjjenek az illataromák és az intenzitás, majd maga a kóstolás. Próbáljátok minél részletesebben jellemezni, hogy milyen az adott bor, majd próbáljátok meg kitalálni a fajtát és esetleg az évjáratot is.

Így állítsd fel a kóstolósort

Haladhatsz a könnyed boroktól a testesek felé, a szárazaktól az édesek irányába, vagy a fehérektől a vörösborokig. Érdemes a sorrendnél arra figyelned, hogy vendégeidnek a lehető legkönnyebb legyen jellemezni és értékelni a borokat.

Ha a vakkóstolás egy igen meleg nyári délutánra és estére esik, felsorakoztathatod kedvenc fehérboraidat, a száraztól az édesig. Kezdésnek kiváló egy könnyű, tavaszi virágos, citrusos-körtés Chardonnay, amit követhet egy virágos, könnyed és elegáns Prémium Szürkebarát és egy Sárhegy Olaszrizling, zárásként pedig kortyoljatok bele egy-egy pohár trópusi gyümölcsös, rózsaszirmos, fűszeres aromákban gazdag Prémium Traminibe.

De ha a fehérektől a vörösek felé haladnátok, akkor tökéletes sorrend lehet, ha a könnyed, virágos méhlegelős-bodzás Virgoncztól indulva, a nyár gyümölcseivel elegánsan csábító Prémium Cabernet Sauvignon Rosén, na meg a Zsizsi Rosén át juttok el a könnyed, de karakteres Kékfrankos-Cabernet Franc Cuvée-ig.

Egyébként bármilyen más kóstolósort is felállíthatsz, amelyhez webshopunk kínálatában találsz jó pár régi és új kedvencet is. A lényeg, hogy legyen egy tematikád, néhány szép borospoharad, néhány üveg finom borod, na meg olyan barátok, akikkel biztos, hogy rendkívül szórakoztató élmény lesz egy ilyen borkóstolás vakon.