A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok stratégiája alapján évről évre részt veszünk hazai és nemzetközi versenyeken, amelyekről rendszeresen díjakkal térünk haza. Az elismeréseknek mindig nagyon örülünk, – sőt, a borkedvelői, borfogyasztói oldalról érkező pozitív visszajelzéseknek különösen, de fontosnak tartjuk, hogy szakmai szempontok alapján is elbírálják borainkat mind hazai, mind nemzetközi szinten. De hogyan is zajlik ez a folyamat, milyen szempontok alapján, és kik bírálják el, hogyan pontozzák, díjazzák a borokat egy borversenyen? Kukkantsunk be egy kicsit a kulisszák mögé!

Ízlik, nem ízlik – Ennyi az egész?

Amikor kötetlenül, például társaságban kóstolunk, vagy egy borkóstolón veszünk részt egy borászatnál borfogyasztóként egészen más szempontok alapján „bíráljuk” a borokat. Ilyenkor természetesen leginkább az számít, hogy ízlik-e az adott bor – szívesen fogyasztanánk-e belőle akár még egy pohárral, vagy vásárolnánk belőle palackkal vagy sem. A borversenyeken, hivatalos borbírálatokon azonban már más, szigorú szakmai szempontok alapján – a lehető legmaximálisabban félretéve a személyes ízlést – döntik el, hogy az adott bor hány pontot, és ezáltal milyen díjat kapjon.

Kik döntik el?

Mivel a borbírálatok, borversenyek általában szabályozott minősítések – tehát megvan a maguk előírása és szabályrendszere –, ezen túlmenően pedig nagy felelősséget jelent az itt végzett munka, csak megfelelően képzett és adott esetben minősített kóstolók, borbírálók végzik, végezhetik a bírálatot. Az ő széles kóstolási tapasztalatuk és szakmai tudásuk lehetővé teszi, hogy a már fentiekben említett módon – tehát kizárólag csak a szakmai szempontokat figyelve – bírálják a borokat. Nem véletlenül vesznek részt azonban többen ebben a munkában, hiszen – mivel mégiscsak emberi érzékszervi adottságokról beszélünk – még a legnagyobb tapasztalattal rendelkező borbíráló bizottságban is előfordulhat, hogy a borbírák egymástól eltérő pontszámot adnak egy-egy bornak. Ezért történik a pontszámok átlagolása, vagy adott esetben a szélső értékek kizárása a végleges pontszámok számításánál.

Mik a szempontok?

A borbírálat egy rendkívüli koncentrációt igénylő feladat, hiszen egy borbírának akár több órán keresztül csakis az éppen a pohárban lévő borra szükséges figyelnie, minden mást ki kell zárnia a külvilágból. Egy borbíráló adott esetben akár közel 50 tételt is lekóstolhat egy-egy bírálat alatt – természetesen szünetekkel, hiszen mind a szaglás, mind az ízlelés rendkívül fáradékony érzékelés -, így a bírálat korántsem a közös „iszogatásról” szól. Mivel az intenzív koncentrációt az elsőtől az utolsó borig szükséges fenntartani, a bírák a borokat – kóstolás után – kiköpik, illetve kiöntik.

Minden bornál külön-külön bírálják – pontozzák – az egyes összetevőket, benyomásokat. Így például figyelik a bor színét, az illatát, ízét és zamatát, az utóízét/egyensúlyát, és az összbenyomást. Fontos, hogy kiszűrjék az esetleges borhibákat is. Mindezt nagy részletességgel teszik, külön kitérve a szín-íz-zamat intenzitására, tisztaságára, minőségére, jellegére, és még nagyon sok szempontra, melyeket pontszámok formájában rögzítenek, illetve rövid borjellemzéssel látnak el.

A pontozás

A bírák a véleményüket egy numerikus rendszerben, tehát pontszámokkal kifejezve rögzítik. Két pontrendszert alkalmaznak a leggyakrabban, a 20 pontos, valamint a 100 pontos érékelést. Utóbbit használják gyakrabban, hiszen a 100 pontos „keret” nagyobb mozgásteret, és részletesebb értékelést tesz lehetővé. Nagyobb borversenyeken már nem is papíralapú pontozással dolgoznak a bírák, hanem egy komplex számítógépes bírálati alkalmazás segítségével, ahol a különböző „csúszkák” segítségével állítják be pl. a bor intenzitását, savtartalmát, stb., majd ezeket a beállításokat a rendszer pontokra váltja át.

A körülmények is fontosak!

Egy megfelelő borbírálatnál nagyon fontosak a környezeti adottságok, vagy az egyéb körülmények. Így természetesen a borbírálat során mindenki önállóan, egyedül, csendben dolgozik a bizottság elnökének felügyelete alatt, és csak nagyon indokolt esetben, kardinális megvitatandó kérdés esetén egyeztetnek. Természetesen a borbírálat során senki, semmilyen módon nem befolyásolhatja a bírák munkáját, így általában a borbírálatok szigorúan zárt térben zajlanak, és a pontszámok a bírálat ideje alatt mindvégig titkosak, azok csupán a pontszámokat feldolgozó csapat (ők természetesen nem vehetnek részt a bírálatban), valamint a bizottság elnöke számára lehetnek ismertek. Nagyon fontos, hogy a borokat a megfelelő sorrendbe állítva töltsék a bírák poharába, a borok megfelelő kóstolási sorrendje ugyanis nagyban befolyásolhatja egy-egy bor értékítéletét. A borok megfelelő hőmérsékleten, és megfelelő borospoharakból történő bírálata is nagyon fontos, akár ezen is múlhat egy-egy bor pozitív, vagy éppen negatív értékelése.

Láthatjuk tehát, hogy a borbírálat nem is olyan egyszerű, rendkívül felelősségteljes és nagy szakmai tudást igénylő feladat, így különösen örülünk azoknak az elismeréseknek, díjaknak, amelyeket a különböző versenyekről hozhattunk haza.

Érmeink és különdíjaink itthonról és külföldről is

Szakmai sikerekben gazdag, kiemelkedő év volt borászatunk számára 2018, hiszen csupán az első félévben több, mint 24 díjat vehettünk át, többek között a Gyöngyösi Borverseny, és a 19. VinAgora Nemzetközi Borverseny keretei között, de az is nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy a Miklós-napi Országos Rozé Versenyen – melyen az ország 200 pincészete, valamint 344 bora szerepelt – Mátra sorozatunk 2018-as Kékfrankos Rozéja kapott aranyérmet! Ezen kívül nemzetközi szinten is rendszeresen bíráltatjuk borainkat, így érmekkel, különdíjakkal térhettünk már haza például a bordeaux-i International Challenge du Vin, a strasbourg-i Les Grands Concours du Monde, a neustadt-i Mundus Vini, a párizsi Vinalies Internationales, vagy éppen a két londoni – International Wine Challenge, és Decanter World Wine Awards – versenyről is.

2019 sem kezdődött akárhogy, nemrég a XXIV. Mátrai Borvidéki Borversenyen ezüst minősítést kapott az Olaszrizling 2018, a 1014 Cabernet Sauvignon Rosé 2018 és a Zsizsi is, aranyat az Irsai Olivér 2018 és nagyaranyat a Superior Olaszrizling Barrique 2017, a VinAgora Nemzetközi Borversenyen pedig ezüstöt kapott az 1014 Chardonnay 2017 és az 1014 Cabernet Sauvignon Rosé 2018.

Köszönjük az elismeréseket! A Dubicz csapat pedig továbbra is nap mint nap azon dolgozik, hogy kiváló borok kerüljenek a boltokba!