Ezek az érdekességek a borról egytől egyig olyan dolgok, amelyeket még talán a nagyobb borfogyasztók sem tudtak. Ezidáig…

Óvd a Földet, hiszen ez az egyetlen bolygó, ahol van bor!

A klímaváltozás sajnos igazán nagy fenyegetést jelent a borra. Egy 2006-os kutatásban megállapították, hogy ahogy emelkedik az átlag hőmérséklet a Földön, úgy a legjobb minőségű borok termelő vidékein csökken a produktivitás. 2100-ra már 20 százalékkal kevesebb bortermelő vidék lehet a világon, ha így folytatódik a melegedés.

Minden bornak ugyanolyan lenne a színe, ha…

…ha nem kerülne bele a szőlő héja. A borok színét ugyanis a bogyók héja adja, így a rozé és a vörös borok ettől lesznek különbözőek kinézetre a fehértől. A fehér boroknál nem is dolgoznak a héjjal, csupán a vöröseknél használják. Ezt nem is gondoltad volna, igaz?

<< Ilyen bor illik hozzád a személyiségtípusod alapján! >>

Milyen a világ borfogyasztása?

Kíváncsi vagy, a világon merre jut a legtöbb bor egy főre? Nos, biztosan jól tippeltél, ha tippeltél, hiszen az olaszok évente átlagosan 74 litert isznak meg fejenként. Ez nem lehet véletlen, hiszen kiváló borvidékek vannak a napsütötte Olaszországban. A szintén boraikról híres franciák évente 45 litert fogyasztanak fejenként, utánuk pedig rögtön az ausztrálok jönnek, az ő éves 24 literükkel. A világ legmagasabb borfogyasztása az 1970-es években történt, amikor átlagosan 90 litert döntöttek magukba fejenként a portugálok egy év alatt.

érdekességek a borról

A kevesebb több

Pláne, ha arról van szó, hogy az ember bort kóstol. Ha azt érzed, mikor megkóstolsz egy bort, hogy még egy kis gyümölcs, alkoholfok vagy hordó íz hiányzik, akkor az nem a te borod. Akkor találtad meg a tökéletes italt számodra, ha nem érzel benne semmilyen hiányt.

<< Tényleg egészséges! Ezek a bor egészségügyi pozitív hatásai >>

Fontos a sav – De miért?

A boroknál nagyon fontos a savtartalom. Ha nem lenne sav a borban, pont olyan íze lenne, mint egy irtó cukros szőlőlének, amitől talán a szád is összeragadna. Ha a szőlő hidegebb helyen érik, a természetes savtartalma magasabb lesz, mint a melegebb vidékeken. A hűvösebb klímán érlelt szőlők borai frissebbek és savanyúbbak egy kicsit, mint az igazán nagyon napos és meleg helyek borai.

Számodra is újdonságok voltak ezek az érdekességek a borról?