A fröccs olyan, akár a lecsó, vagyis egyrészt mindenképpen hozzátartozik a nyárhoz, másrészt pedig annyira sokféleképpen elkészíthető, hogy a fröccsvariációk száma szinte végtelen. A fröccsözés „műfaja” újra közkedveltté vált, bárhol, bármikor jólesik, legyen az fesztiválozás, kerti parti, fűnyírás, baráti borozgatás, egy frissítő ital napközben vagy este a teraszon, de az év bármely szakában remek szomjoltó. Bár egyszerű az elkészítése, néhány alapszabályra érdemes odafigyelni, hiszen a jó fröccs titka az alapanyagokban és a megfelelő fogyasztási hőmérsékletben rejlik. Íme néhány fröccskészítési tipp és fröccstípus, természetesen a hozzá illő borral.

Hungarikum

A fröccs olyannyira hozzátartozik kultúránkhoz, hogy helyet is kapott – nélkülözhetetlen társával, a szikvízzel együtt – a Hungarikumok Gyűjteményében. Ezen belül is az agrár- és élelmiszergazdaság szakterületi kategóriában, hiszen ahogy az indoklásban is áll: „A fröccs több mint 50 féle fajtája – a bor és a szikvíz arányának és mennyiségének változtatásával – a magyar gasztronómia szerves része.” A fröccs tehát bor és szódavíz változó arányú keveréke, és mivel nagyjából ennyi a fröccs „receptje”, máris mindenki szabadon elkészítheti a saját verzióját. Nem mindegy azonban, hogy miből.

Szódával elmegy

Vagyis csakis azzal! Talán mondanunk sem kell, hogy a fröccs kizárólag szódavízzel lesz tökéletes, a szénsavas ásványvizek – a „menteseket” vagy a csapvizet pedig egyszerűen ne is említsük – soha nem tudják azt a „pezsgést” és ízvilágot adni, mint a szikvíz. Ha tehát nem szódavizet adnak a borhoz, az nem fröccs, és punktum. És ha már szóda, mindenképpen említsük meg Jedlik Ányos nevét is, aki először készítette el hazánkban a szikvizet 1826-ban.

A bor a lelke – Miből készüljön a fröccs?

Ha megvan a jól behűtött szódavizünk, már csak a megfelelő bort kell kiválasztanunk, és kezdődhet a fröccsözés. Hogy milyen borból készülhet fröccs? Leginkább a fehér- és roséborok között érdemes keresgélni, de természetesen létezik vörösborokból készült változat is. Utóbbi esetében nem feltétlenül a „VBK”-ra, vagyis a vörösboros kólára gondolunk, hanem a szódavíz és bor keverékéből készült fröccsre.

Bármelyik „színt” válasszuk is, mindenképpen a friss, reduktív, lendületes, jó savú tételeket keressük, így például:

  • Mátra sorozatunk – melynek tételei pontosan ezt a friss, illatos, gyümölcsös vonalat képviselik – bármely tételéből készíthető fröccs, legyen az fehér, rosé vagy vörös. A könnyű, élénk savú Olaszrizlingünk, a friss, illatos, „bodzavirágos” Irsai Olivérünk, vagy a jó ivású Sauvignon Blanc tételünk is remek fehér fröccsöt eredményez, de aki kicsit „behízelgőbb” eredményre vágyik, a kevés maradékcukorral is rendelkező Muscat Ottonelünket is választhatja. Szuper és mutatós roséfröccs készíthető a feszes szerkezetű, érett piros gyümölcsökkel teli, ropogós savú Kékfrankos Rosénkból, a vörösborból készült fröccsök szerelmeseinek pedig a könnyed, karakteres Kékfrankos-Cabernet Franc Cuvéenket ajánljuk.
  • Legújabb sorozatunk a Dubicz Sziget sorozat, amely a 2018-as Sziget fesztiválok – VOLT, Balaton Sound, Sziget, Strand Fesztivál – hivatalos borait tartalmazza. Ezek a borok pontosan a fesztiválozáshoz, fröccsözéshez szuper választások. Legyen az a Sauvignon Blanc, Chardonnay, Szürkebarát és Muscat Ottonel házasságából született Sziget White, a Pinot Noir és Kékfrankos fajtából készült Sziget Rosé, vagy a könnyed vörös, a Kékfrankos és a Cabernet Franc házasításából készült Sziget Red, bármelyik tökéletes fröccsalap. Ha pedig egy „kiadósabb” este elé nézünk, a legegyszerűbb bekészíteni egy teljes Sziget csomagot.

A kicsi, a nagy, a hosszúlépés és társaik

Három alapfröccs a legnépszerűbb, vagyis a kisfröccs (1 dl bor + 1 dl szóda), a nagyfröccs (2 dl bor + 1 dl szóda), és a hosszúlépés (1 dl bor + 2 dl szódavíz).

Ezen túl azonban még rengeteg, különböző fantázianevekkel ellátott és hígítási arányokban eltérő változata ismert a fröccsöknek. Sőt, a fröccsök táborát erősítik – a bor+szóda recepten túllépve – a más alkoholtartalmú (például sör, vagy rum), illetve nem alkoholos italokkal kiegészített (bodza-, vagy málnaszörp, sőt, akár kovászos uborka leve) változatok is.

Bármelyik fröccsöt igyuk is, fontos, hogy mindkét alapanyagát – a szódát és a bort is – alaposan hűtsük le, és úgy is fogyasszuk, hiszen a buborékok és a megfelelő stílusú és minőségű bor mellett nagyon fontos a fröccs hőmérséklete is. Minél hidegebb, annál jobb!