Bizony, a mai világban különösen hihetetlennek tűnik, hogy vannak olyanok, akik nem szeretik, vagy egyáltalán nem fogyasztják a bort. Amennyiben te magad hatalmas rajongó vagy, de a közvetlen környezetedben, szűk baráti társaságodban, akad olyan ember, aki gyakorlatilag sosem kóstol, készülj fel azokra a dolgokra, amelyekkel egy-egy közösen eltöltött este során szembesülhetsz.

1. Akkor kerül közeli kapcsolatba a borokkal, ha olyan ismerősénél jár vendégségben, aki előszeretettel használja ezt az értékes nedűt a főzéshez.

2. Mindazonáltal nehezményezi, hogy évek óta állandóan meg akarják vele kóstoltatni az összes itallapon szereplő tételt.

3. Ugyanő furának tartja, hogy minden élethelyzetre tartasz egy üveg bort a hűtőben – csak amolyan készenléti alapon.

4. Ha mégis arra vetemedne, hogy ünnepi alkalmakkor egy-egy kortyot lenyeljen, azt csakis udvariasságból teszi, és ezt látni is az arcán.

 

5. Rettentően unja, ha olyan jellegű kérdésekkel bombázzák, mint a „De tényleg sosem iszol bort?” vagy „És nem is szereted az ízét?”. Ahogy azt is, hogy minden egyes házigazda megpróbálja meggyőzni őt, hogy az ő kedvence a világ legjobb bora.

6. Akárhányszor próbálsz vele megkóstoltatni egy-egy jó minőségű száraz vörösbort, azt állítja számára ez csak savanykás szőlőlé. Ilyenkor különösen rosszul érzed magad, mert általában a legjobb palack borodat veszed elő a kihívásra.

7. Ha már bor, azt feltétlenül felhígítja kólával, mert alkoholok terén az édes koktélok elkötelezett híve.

8. Némiképp szemrehányó tekintettel néz rád, mikor egy-egy baráti összejövetel után másnaposságra hivatkozva hagyod ki a heti közös edzéseteket.

 

Mindazonáltal jó tudni, hogy ezekre az esetekre is mindig találhatunk jó megoldást. Semmiképp se tegyünk le arról, hogy megtaláljuk a kételkedők számára legmegfelelőbb italt. Mindenki szeret valamilyen bort, csupán fel kell fedeznie a saját típusát és a számára ideális fogyasztás módját. Kezdjük apró lépésekkel, könnyedebb italokkal. Egy kellemes nyári estén bontsunk fel például egy illatos, bodzavirág jegyeket magán viselő, kerek savú Irsai Olivért, vagy egy gyümölcsös, üde ZSIZSI Frizzantét, egy nagyobb, öblösebb borospohár aljára tegyünk sok-sok jeget, erre öntsünk házi bodzaszörpöt, majd 1 dl-t a borból. A keverék egész biztosan felfrissíti majd cimborádat, a jó emlék pedig még jobb élményként fog felidéződni a következő pohár bornál, amivel a későbbiek során megkínálod.