Bár a borászatokban télen sem áll meg az élet, a jó idő beköszöntével minden és mindenki még aktívabbá válik: végre elkezdődhetnek a legfontosabb tavaszi munkák a szőlőben. Lássuk ezeket!

A márciussal nemcsak hogy megérkezett, hanem valósággal berobbant életünkbe a jó idő, így Borászatunknál is hamarosan kezdődnek legfontosabb tavaszi munkák a szőlőben. Lássuk, milyen teendőket kell beiktatnunk, hogy idén is minden törődést megkapjon a szőlő, ami a kiváló minőségű, bő terméshez kell – aminek köszönhetően senkinek nem marad majd üresen a pohara a szüret után.

Az egyik legfontosabb teendő: a metszés

Lehet, hogy a téli álmot eddig csak a medvék vagy a mormoták kapcsán emlegetted, de talán már hallottál róla, hogy a szőlő esetében is beszélhetünk egy nyugalmi időszakról. Ez egy körülbelül négyhónapos időszakot jelent, és március végével, április elejével ér véget. Ekkorra nemcsak a tavaly növekedett felesleges vesszőtömeget érdemes eltávolítani a metszéssel, hanem felkészülünk a várható növekedésre, illetve majd a termésre is.

A metszés lényege, hogy levágjuk a tavaly nőtt hajtások nagy részét, amivel a megmaradt rügyeket intenzív fakadásra késztetjük. A rügyekben komplett hajtáskezdemények találhatók, amelyekből mind a levelek, mind a termés ki fog fejlődni. Tehát a rügyek számával mind a lombok, mind a fürtök mennyiségét tudjuk befolyásolni.

A metszésen túl: a legfontosabb tavaszi munkák a szőlőben

A nyugalmi időszak vége ideális lehet, hogy elvégezzük a metszést a szőlőben, de érdemes minél későbbre halasztani, nehogy fagykár érje a szőlőt. A metszés után pedig egy lemosó permetezés következhet, ami segíthet a gombafertőzések elleni védelemben.

Általában áprilisban indul be a hajtások növekedése, és természetesen ez is hozza magával a következő teendőket: innentől egészen a szőlő éréséig folytatódnak a növényvédelmi kezelések.

Zöldül a szőlő, fakadnak a rügyek – ezzel együtt viszont megjelennek a feleslegesnek tartott, úgynevezett fattyúhajtások is. Ezeket akkor érdemes letördelni – vagy más néven a hajtásválogatást elvégezni –, amikor a hajtások még fiatalok, mert ilyenkor jóval könnyebb velük a dolgunk.

Persze, sosincs könnyű dolga annak a borásznak, aki kiváló italokat szeretne készíteni a szőlőjéből, és emellett a mennyiség is fontos. Számos tényezőt kell figyelembe venni, a tavaszi munkáktól az időjárás szélsőségein át a szőlőbetegségekig. De nálunk, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtokon idén is minden feltétel adott, hogy a már megszokott minőségben készíthessük el kedvenc boraidat, kellő mennyiségben, hogy senkinek se maradjon üresen a pohara!