Miért koccintunk?

Miért koccintunk?

Mindig csináljuk, többször is, sokan mégsem tudják, mi is a valódi oka a koccintásnak. Te például tudod, hogy miért koccintunk?

"Egészségedre!" - Ez az egyik kedvenc magyar szava a külföldi turistáknak, és mi is előszeretettel használjuk, hiszen szinte mindig egyet jelent a poharak egymáshoz érintésével, azaz a koccintással. A koccintást jó eseményekhez, ünnepekhez kötjük, de vajon hogyan alakult ki ez a jól bevált szokás? Miért koccintunk valójában? Te tudod a valódi okát, illetve a jelentését?

<< Melyik a kedvenc borod? Ezt árulja el rólad! >>

Három elmélet is van már arra, hogy honnan származik, miért alakult ki a koccintás. Az első még a középkori időkből származik, amikor is gyakran került méreg olyan emberek poharába, akiket valaki szeretett volna magától távol tartani. Azért, hogy ez ne történhessen meg, illetve, hogy kiderüljön, kinek a poharába kevertek mérget, az emberek elkezdték összekoccintani a poharukat, méghozzá úgy, hogy egy kevés bor átcseppenjen a koccintó partner poharába. Így tesztelhették, hogy az vajon beleiszik-e ezután is. Ha igen, akkor valószínűleg mindkét pohárban tiszta bor volt.Hoppá! Milyen ügyes trükk!

miért koccintunk

Egy másik elmélet szintén a középkori gyökerekhez nyúlik vissza. Eszerint a törzsek úgy tartották távol a szellemeket, hogy zajt adtak ki azzal, hogy összekoccintották a poharaikat. Ezáltal a rossz energiák és a szellemek nem ártottak nekik.

<< Tényleg egészséges! Ezek a bor egészségügyi pozitív hatásai >>

A harmadik elmélet kicsit már közelebbi időkből, méghozzá Shakespeare korából származik. Ekkoriban volt először leírva a koccintás szokása, 'A windsori nők' című műben. Abban az időben gyakran tettek egy száraz kenyérszeletet a borba, majd fűszerekkel és gyümölcsökkel fogyasztották el a boros kenyeret. Mindig az ünnepelt kapta meg a legfinomabb, gyümölcsös kenyereket, innen, a száraz kenyérből (toast) származik a köszöntőbeszéd, azaz a tószt (toast) neve. A tószt közben összecsapták poharaikat az emberek, és a hatalmas vigadalmakon a koccintást tósztmester vezényelte. Sokak szerint innen terjedt el a koccintás művészete. Mindenesetre tényleg remek szokás!

Te gondoltad volna, hogy ezek az okai annak, hogy valójában miért koccintunk?

DÍJAK

Hazai és nemzetközi elismerések a boros szakma részéről.

BORKÓSTOLÓ

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

WEBSHOP

Megrendelhető, vásárolható boraink: Mátra, 1014 Prémium, Top Prémium

ESEMÉNYEK

Találkozzon országszerte a Dubicz legjobb boraival!

BLOG

Bejegyzések.

HÍRLEVÉL

Első kézből újdonságainkról, eseményeinkről és akcióinkról.

Dubicz Borászat és szőlőbirtok

H-3200 Gyöngyös, Koháry út 4.

Telefon: +36 37 301 015
Fax: +36 37 301 693
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2020 Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

  

Üres Kosár
teszt

Elmúltál már 18 éves?

A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok elkötelezett a kulturált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.