Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Gyakran hallott mondat, hogy a bor minősége a szőlőben dől el. Így igaz – annyival kiegészítve, hogy a szőlőben is. Hiszen sok múlik azon, mi történik azután, hogy a szőlőt leszüretelik, vagyis a pincemunkáknak is jelentős szerepe van. Tény azonban, hogy rendkívül fontos az egészséges és mennyiségben is megfelelő szőlőalapanyag, ehhez pedig a szőlőnövényt az év minden évszakában ápolni és gondozni kell. Nézzük, melyek a szőlőgondozás legfőbb munkálatai.
A metszés
Attól fogva, hogy a szőlőtőkét eltelepítették, a növény természetesen növekedésbe kezd. Ha nem gondoznák a szőlőt, csak hagynák szabadon növekedni, előbb-utóbb hatalmas, burjánzó szőlőskertté változna. Hiába lenne viszont a lombozat buja, a tőkék termése egyre kisebb és silányabb bogyókban mutatkozna meg, ami viszont már egyre kevésbé lenne alkalmas minőségi borok készítéséhez. Ezért – tehát a terméshozam szabályozása miatt – nagyon fontos művelet a metszés, illetve a metszésmódok helyes megválasztása és elvégzése, hiszen így lehetséges megfelelő minőségű alapanyagot szüretelni és megfelelő minőségű borokat készíteni. Nem is beszélve a prémium kategóriás borokról – mint például nálunk az 1014 sorozat –, vagy a borkülönlegességekről – mint a Fríz sorozatunk –, amelyek kivételes minőségű alapanyagokból készülnek.
A talaj gondozása
Bár ilyenkor nem kifejezetten a szőlőnövényen végeznek gondozási munkát, a talaj gondozása a szorosan összefügg a növény fejlődésével. Fontos tehát a gyomok ritkítása, mivel vizet és tápanyagot vonhatnak el a szőlőnövénytől azzal, hogy már azelőtt elszívják ezeket, mielőtt a szőlő jóval mélyebben fekvő gyökereihez eljutnának. Ezen túlmenően a kapálással fellazított talajba könnyebben jut be a csapadék, nem folyik el a tetején, amelynek különösen hegyi vagy nagyobb dőlésszögű lejtőkön kiemelt a jelentősége. Van, amikor viszont inkább arra van szükség, hogy a már bejutott csapadék a talajban is maradjon, ilyenkor a talajt nem lazítják.
Hajtásválogatás
Bár azok növekedését a metszéssel szabályozzák, fejlődhetnek olyan hajtások, amelyeket később nem kívánnak megtartani a tőkéken. A szőlőnövény hajtásainak válogatása tehát nagyon fontos munka, hiszen ilyenkor azokat válogatják ki és távolítják el, amelyeken termés nem várható. Azért fontos ez a gondozási munka, mert így csökkenthető a szőlőnövény lombfelülete, ezzel együtt pedig tápanyag takarítható meg a szőlőtőkének, amely ezt a „megspórolt” tápanyagot a termés fejlődésére fordíthatja. Ezen túlmenően az elburjánzott lombozat túlságosan árnyékolhatja is a fürtöket, amely az érés szempontjából hátrányos lehet.
Kötözés
A hajtásokkal még egy fontos munka van: a kötözés. Egyrészt a hajtások megfelelő növekedését és állását segítik elő ezzel, másrészt pedig védik a termő hajtásokat a későbbi sérülésektől, például a viharok vagy a szél okozta károktól.
Védelem a betegségek ellen – Permetezés időben!
Nagyon fontos szőlőgondozási munka a szőlőbetegségek elleni védekezés. Nagyon sok gomba, baktérium, vírus és kártevő „leselkedik” a szőlőnövényre, így az ellenük való vagy a felbukkanásukat megelőző védekezés elkerülhetetlen, amennyiben egészséges és mennyiségben is megfelelő termést szeretnének a borászok. Erre nagyon sok eszköz áll rendelkezésre a konvencionálistól egészen a gyógynövényes permetezésig, de a legfontosabb szempont, hogy a szőlőbetegségek elleni védekezést mindig időben szükséges elvégezni, különben a termés egy része – rosszabb esetben az egésze – kárba veszhet.