Sokat olvashatunk, hallhatunk az utóbbi időben a borok mértékletes fogyasztásának egészségvédő hatásáról. Nem véletlenül, hiszen a bor „alkoholmentes” alapanyaga, maga a szőlőbogyó is rengeteg olyan összetevővel rendelkezik, amely jótékony tulajdonságokkal bír, és ezek egy része természetesen a borokban is jelen van. De mit is tartalmaz a szőlő, amiért érdemes akár minden nap majszolgatni a fürtöket?

Ha az összes pozitív hatását fel akarnánk sorolni, bizony nehéz dolgunk lenne. A szőlő szépít, gyógyít, gyulladáscsökkentő, zsírégető, salaktalanító, vízhajtó, koleszterincsökkentő, a vitaminraktárainkat is bőségesen ellátja – és a sort még bőven folytathatnánk.

A szőlőszem egy rendkívül összetett kis „raktár”, amelyben rengeteg hasznos vegyület és összetevő található. A héj például nemcsak külső védelmi funkciót lát el – hiszen védi a gyümölcshúst –, hanem mind a borkészítés, mind pedig az egészség szempontjából nagyon fontos alkotórész. Itt találhatók ugyanis azok a szerves vegyületek, amelyektől függ a leendő bor színe, íze és tannintartalma is.

Ilyen például a rezveratrol névre hallgató vegyület, amelyet a szőlőnövény is egészsége megóvása miatt termel, vagyis hogy védje immunrendszerét, és védekezni tudjon a betegségekkel, fertőzésekkel szemben. Ez a vegyület azonban nemcsak a növény számára, hanem számunkra is hasonló pozitív hatásokkal bír. Sőt, mivel a vörösborok készítése során sokáig érintkezik a héj a lével, ki is oldódnak ezek az anyagok, és a kész borokban is megtalálhatók.

Vitaminok és ásványi anyagok szempontjából is rendkívül gazdag a szőlőszem. Sokféle vitamint tartalmaz, köztük kiemelten B- és C-vitamint, de a kalcium-, vas-, foszfor- és káliumtartalma is jelentős. Utóbbi a szervezetben vízhajtó hatást gyakorol, és kiegészülve a bogyók gyümölcssavaival, illetve rosttartalmával – melyek rendkívül jó hatással vannak az emésztésre –, nagyszerű „méregtelenítést” végez mind a vesékben, mind az emésztőrendszerben.

Fentieknek köszönhetően pozitívan hat a koleszterinszintre. A rost „magához ragadja” és „kiszállítja” a szervezetből a koleszterint, így az érrendszert is jó állapotban tartja, ezzel együtt pedig a vérnyomást és a szívinfarktus kockázatát is csökkenti. De a méreganyagok távozásával a bőrünk és a hajunk szépsége is javul. A szőlő antioxidáns tartalma is jelentős, mely védelmezi és aktivizálja a „jó” géneket, ezáltal védelmet nyújt a szervezetben zajló káros folyamatok ellen.

A szőlőtől sokan tartanak cukortartalma miatt, azonban érdemes tudni, hogy ezek a cukrok leginkább természetes gyümölcs- és szőlőcukrok, melyek gyorsan felszívódnak, így szénhidráttartalmuk sem túlságosan magas. A cukortartalom mellett a bogyók mintegy 80%-a víz.

Mivel az ősz a szőlő szezonja, legjobb minél frissebben fogyasztani, de aki nemcsak gyümölcsként szeretné megismerni, az különböző egészséges szőlőmag- és héj készítményekből is válogathat (olajak, őrlemények stb.). A szőlő levét ki is préselhetjük, de nagyszerű kiegészítője salátáknak, antipasti tálaknak, választhatjuk sajtok mellé és desszerteknek is. Tehetjük a reggeli müzlinkbe, de akár húsokhoz is kínálhatjuk köretként elkészítve.

Bármelyik formáját is választjuk, értékes összetevőit akkor tudjuk teljes mértékben hasznosítani, ha „szőröstül-bőröstül” esszük, vagyis ha a szemeket maggal és héjjal együtt fogyasztjuk. Jó étvágyat!