Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Aki Márton napján újbort nem iszik, egész évben szomjazik- tartja a néphagyomány. De vajon miért pont libát “illik” fogyasztanunk az újbor mellé minden év november 11-én és honnan is erednek a Márton-napi népszokások valójában? Járjunk utána együtt a Márton-napnak!
Ahogy korábbi bejegyzésünkben is írtuk, Márton-nap és az újborok bemutatása kéz a kézben járnak, a libás, kacsás ételkülönlegességek mellé pedig nem hiányozhat a friss, zamatos újbor sem az asztalról. Ha tartjátok e hagyományt, ha nem, mindenképp tartogat pár érdekességet Márton-napi írásunk. Haladjunk szépen sorban.
Miért pont november 11.?
Egészen a római korig kell visszarepülnünk a Márton-nap eredetéhez; november 11-e, Márton napja a téli évnegyed kezdő napja volt, ekkor az új termésből tartottak hatalmas lakomákat a rómaiak, amelyhez az újborból is fogyasztottak már.
A későbbi korokban is megmaradt e dátum mezőgazdasági vonatkozás, hiszen november 11-e hálaadó ünnepként élt a közhiedelemben, ugyanis ehhez a naphoz kötődött a gazdasági év zárása, ekkor adtak hálát az új termésért a gazdák. A néphagyomány szerint ezen a napon esik először a hó, az emberek már a télre készülnek, a keresztény kalendáriumban pedig ez a nap a karácsony előtti 40 napos böjt utolsó ünnepe, tehát igencsak meg “kell” adni az vigasság módját!
Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik
De miért is Márton-naphoz köthető az újbor kóstolásának időpontja, és ráadásul hogyan és miért kerül a képbe a liba, amit a hagyomány szerint ezen a napon fogyasztani szükséges (már persze, ha nem akarunk következő évben éhezni)? Természetesen Szent Mártonhoz köthető a Márton-napi libaételek készítésének és fogyasztásának hagyománya is, méghozzá azért, mert Mártont a ludak „árulták el”, amikor is elrejtőzött egy libaólban püspökké avatása elől. Sőt november 11-i napja a néphagyományban a jobbágytartozás lerovásának ideje, melyet a kiadós libalakoma mellett munkatilalommal is ünnepeltek!
Az újborok kierjedésének időpontja is Márton-nap környékére esett, így Szent Mártont a borok bírájának is szokták tartani, „mire Márton megérkezet, minden must már borrá érett”, tehát a libalakomák és az újborok fogyasztása hagyományosan összekapcsolódott.
Népszokások, hagyományok
Számos megfigyelés is tartozott ehhez a naphoz, például hogy a Márton-napra levágott lúd csontjából jósolni lehet a várható téli időjárást, ugyanis ha a csontok fehérek, akkor havas télre számíthatunk, ha viszont barnák, akkor sáros tél a legvalószínűbb.
“Márton olykor fehér lovon jár"
“Ha Márton lúdja jégen áll, karácsonykor sárban botorkál” vagy
“ha jókedvű Márton, kemény lesz a tél”- tehát felkészülhetünk a havazásra.
Ezen kívül más időjárási megfigyelésekből a következő évi szőlő- és bortermésre próbáltak következtetni: ahogy Márton napján az ereszcsatornák zúgnak, úgy zörögnek majd a prések jövőre. “Ahány csepp eső hull a szőlőtőkére, olyan sok szőlő lesz rajta ősszel“.
“Ha a szőlő levele Márton napján még zöld, akkor enyhe télre lehet számítani. Ha esik az eső, akkor a következő évben szűk termés és kevés bor lesz. “
Akármit is ígér e napon Márton a télre, Ti idén se habozzatok minőségi, friss, ropogós újborokat fogyasztani a finom libaétkek mellé. Ebben készséggel segít a Dubicz Borászat is, hiszen egy kattintásra vagytok frissen debütált Újbor borcsomagunktól 😉 .
Kellemes kóstolgatást kívánunk!
Forrás: Múlt-kor, boraszportal.hu