Frissességével, könnyedségével levesz a lábadról, de nem kólint fejbe. Menő a barátaidat kínálni vele, és illik is egy-egy jó beszélgetés mellé, és szupermenő, hogy saját fesztiválja is van. Hadd meséljünk még egy kicsit az újborról!

Mielőtt még belemegyünk az érdekességekbe, talán neked is átfutott egy olyan kósza gondolat a fejeden, hogy „jó, de mi is az az újbor tulajdonképpen?”. Erre a kérdésre a válasz nem is olyan egyszerű, hiszen senki nem definiálta egyértelműen, hogy mit is sorolunk ide pontosan.

Jó, de mégis, mit nevezünk újbornak? A borászok általában azokat a borokat szokták ide sorolni, amelyekben még nem dominálnak az érlelési illatok és ízek. Még nem komplex, és nem teljesedett ki, mert gyakorlatilag az erjesztés után azonnal a palackba kerül.

Nagyjából úgy tudod elképzelni, mint egy tinédzsert, aki már sejti és érzi, milyenné szeretne válni, tele van frissességgel és energiával, de az út és a fejlődés még előtte áll.

Az újbor tehát bekerül a palackba, ahol kialakulnak érlelési jegyek. És hogy ezekkel meddig marad újbor? Azt szoktuk mondani, hogy általában a következő év húsvétjáig. De tág értelemben véve az idei bor a következő szüretig újbornak számít.

Lássunk most 3 érdekességet az újbor kapcsán

1.Milyen szőlőfajtákból készül? Az újbor lehet fehér, rozé vagy vörös. Egy dolog azonban biztos: minden esetben korai szüretelésű fajtákból készül. Mivel az erjesztés után rögtön palackokba kerül, illat- és ízvilága még nagyon közel áll a szőlőéhez, ezért olyan friss és gyümölcsös.

2.Mivel fogyaszd? Remekül illik a borospoharakba egy baráti beszélgetés mellé, de egy kellemes, könnyed vacsorát is kísérhet, a Márton-napi lakoma mellől pedig vétek lenne, ha kimaradna!

3.Mikor mutatják be? Nem véletlenül említettük a Márton-napot, ugyanis a legtöbb borászat ekkor, november 11-e körül mutatja be újborait.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy az újbornak saját fesztiválja is van: méghozzá nem is egy! A Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivált idén márciusban rendezték meg legutóbb, a következő ilyen nagyobb volumenű rendezvény pedig a Szent Márton Újborfesztivál és Libator.

Ezt november 12-13-án huszadik alkalommal tartják meg a Szentendrei Skanzenben, ahol ínycsiklandó falatok, hagyományőrző és ünnepi programok is társulnak az újbor zamatához.

Hamarosan mi is előrukkolunk Újbor borcsomagunkkal, kövesd figyelemmel online felületeinket és értesülj mihamarabb az újborok érkezéséről!