
Lássuk, a nyártól elköszönve milyen tulajdonságokat keresünk a borokban, avagy milyen stílusjegyek teszik ősziessé kedvenc italainkat.
Ahogy közeledik az ősz, az időjárás, a természet és a ruházatunk is lassan megváltozik. Ugyanez érvényes az ételeinkre, na meg a poharunkba kerülő borokra is – van néhány olyan íz- és illatvilág, amely különösen jól illik az ősz hangulatához. Nézzük meg, melyek ezek, és miért szeretjük őket ilyenkor!
Milyen bort válasszunk ősszel?
A nyári borok játékos frissessége után ősszel ösztönösen nyúlunk az érettebb gyümölcsös és fűszeres aromákban gazdag borok után. Erről a karakterről sokszor már a bor színe is árulkodik: egy rubinvörös vagy bíbor szín többnyire jelzi, hogy komolyabb karakterrel van dolgod. És amint a poharadba töltöd, nem ér meglepetésként, ha szeder, áfonya, málna érett aromái köszönnek vissza. De már nem is csak a friss piros gyümölcsöket, hanem az érettebb, karakteresebb jegyeket is érezheted.
A hőmérséklet, a napfény intenzitása és az érés mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az őszi borokban több fűszer jelenjen meg: szegfűszeg, fahéj, csokoládé, vanília vagy akár kicsit dohányos, fűszeres hordós jegyek. Emellett az illatok is komplexebbek: nem csak virágok és zöld levelek érződnek, hanem a például az aszalt gyümölcsök, mint az aszalt szilva is. A bor testesebb, a korty kerekebb, a borkóstolás érzete pedig melegebb, barátságosabb lesz.
Akár egy kandalló lágy fénye világítja meg a borodat, akár a teraszon tartod az aranyló napsugarak és színes lombok elé, egy biztos: nemcsak a színeket, aromákat csodálod, hanem az őszi életörömöt és a pillanat varázsát is – a Pároddal, a Barátokkal vagy egyedül.
Mely Dubicz-borok passzolnak legjobban az őszhöz?
Nyárbúcsúztató grillezések, laza őszi vacsorák méltó kísérője lehet Cabernet Sauvignon Rosénk, amely szedres-málnás aromájával, szeretnivaló eleganciájával azonnal rabul ejt. Fehérek közül ősszel különösen jól esik egy pohár fűszeres-barackos, fahordóban érlelt Prémium Chardonnay, néhány korty egzotikus Muscat Ottonel vagy egy kis édesen kényeztető Prémium Tramini.
Érettebbre váltanál? Akkor kerüljön a poharadba némi Kékfrankos-Cabernet Franc. Egyszerre fűszeres és gyümölcsös, amit a fahordó használata tökéletesen keretez. Ha tovább fokoznád az élvezeteket, szintén fahordós vaníliás-szedres-csokoládés Sárhegy Kékfrankosunk lehet az az ízélmény, amire egy hűvös őszi estén vágysz.
Kocsival vagy? Akkor sem marad üres a poharad. Egy pohár finom must „must azonnal” őszies hangulatba hoz, lélekben pedig egy szüreti mulatságra repít.
Az ősz csodás alkalom arra, hogy a borral való találkozás ne csak ízekről szóljon, hanem élményről is – meleg árnyalatokról, tartalmas aromákról, otthonos hangulatról. Minden borunkkal erre törekszünk – találd meg köztük a kedvenced Te is webshopunkban!