Tavasztól őszig bármikor jól esik egy klassz hangulatú grillezés, mely egyrészt remek alkalom a családi, baráti összejövetelekre, másrészt – előbbitől nem teljesen függetlenül – tökéletes apropó néhány palack kiváló bor felnyitására is. És ha már kéznél van, azt „tisztán”, azaz önmagában, vagy akár hideg szódával hígítva, fröccs formájában is fogyaszthatjuk, az elkészült ételekhez is párosíthatjuk, de akár vacsora utáni beszélgetésekhez is kortyolgathatjuk.

Induljon a parti!

Ha grillpartit szervezünk, mindig gondoljunk arra, hogy a meghívottak már a megérkezésükkor szívesen fogadnak egy pohár bort. Amikor tehát a kerti parti borait összeválogatjuk és beszerezzük, mindig kalkuláljunk pár palackkal erre a célra is. A legjobb aperitif borok frissek, lendületesek, magasabb sav-, és viszonylag alacsonyabb alkoholtartalmúak. Lehetnek fehérek, rosék vagy akár gyöngyözőborok is, a lényeg, hogy megfelelő hőmérsékleten, azaz jól behűtve kínáljuk őket. Tehetjük őket egy átlátszó jégvödörbe, nyakon öntve sok-sok jéggel, így nemcsak a fogyasztásuk esik majd jól, de látványra sem utolsók a kertben vagy a vacsoraasztalnál. És a hűtőhöz sem kell folyamatosan szaladgálnunk Amikor ezt a megoldást választjuk, a borokat mindig jól hűtsük elő hűtőszekrényben, így a jégen is sokáig élvezetesek maradnak.

A legjobb választás a parti indításához tehát egy pohár jól behűtött száraz vagy félszáraz, élénk savú fehér- vagy rozébor. Így például borászatunk kiváló ár-érték arányú, friss, illatos, gyümölcsös borokat tartalmazó kategóriája, a Mátra sorozat, melynek tételei bármely alkalomra tökéletesek. A kerek savú Dubicz Irsai Olivér, a feszes szerkezetű  Dubicz Kékfrankos Rosé vagy a gördülékeny, jó ivású Dubicz Sauvignon Blanc biztosan remek alapot ad az étkezéseknek, de a buborékok által üde és izgalmas ZSIZSI Frizzante gyöngyözőbor is szuper kezdés egy grillpartihoz.

Zöldségtől a csirkén át a „négylábúkig” – Milyen bort válasszunk?

Az ételekhez is választhatunk borokat, néhány alapszabályt azonban érdemes betartanunk. A legfőbb ezek között, hogy mindig az alapján válasszunk bort, mi is kerül majd a grillrácsra. A grillételek ugyanis rendkívül változatosak, és nem minden esetben könnyűek, ráadásul a különböző pácok, fűszerezések is befolyásolják a végeredményt. Nem mindegy tehát, hogy vörös, fehér vagy rosébort választunk melléjük, és hogy ezen belül könnyű, üde vagy testesebb, érleltebb bort szerzünk-e be.

Mindig vegyük figyelembe azt is, hogy a grillezés során – amennyiben az faszénen vagy gázgrillen, tehát nyílt tűzön történik – az étel mindig kap egy füstösen pirult, teltebb aromát, így érdemesebb borokban is a kicsit teltebb vagy különleges alapanyagból, válogatott szemekből készült, akár prémium kategóriás tételekből válogatnunk, mint például borászatunk 1014 sorozatának borai.

Szárnyas húsokhoz, halakhoz, finoman fűszerezett zöldségekhez és az ételeket kísérő ropogós salátákhoz elsősorban jól behűtött száraz fehérbort válasszunk (például 1014 Sauvignon Blanc, 1014 Szürkebarát, 1014 Irsai Olivér).

Amikor nehezedik az étel – például egy karakteresebb sajt vagy egy „négylábú” kerül a grillrácsra –, választhatunk hordós érlelésű, erőteljesebb felépítésű és karakterű fehérborokat, illetve gyümölcsös, fiatal, finom tanninú vörösborokat, erőteljes fűszerezésnél és nemesebb húsoknál akár karakteresebb vörösborokat is.

Ma már nem állja meg a helyét a fehér húshoz fehérbor, vörös húshoz vörösbor párosítás szabálya. A lényeg ugyanis a bor stílusán és felépítésén van, nem annak színén. Egy rozmaringgal, olívaolajjal grillezett, majd nagy szemű tengeri sóval megszórt báránybordához például egy barrique-olt fehérbor (mint például borászatunk Fríz Olaszrizling barrique bora) éppolyan jó választás, mint egy gyümölcsös vörösbor (akárcsak a Kékfrankos-Cabernet Franc házasításunk).

Az igazi Jolly Joker grillborok – Dubicz Sziget sorozat

Ha nincs idő sokat válogatni és tervezgetni, a legjobb megoldás legújabb sorozatunk, a Dubicz Sziget sorozat, amely a 2018-as Sziget fesztiválok – VOLT, Balaton Sound, Sziget, Strand Fesztivál – hivatalos borait tartalmazza, köztük egy remek fehér-, egy rosé- és egy vörösborral!

– A Sziget Rosé egy rosé cuvée, amely 60% Pinot Noir és 40% Kékfrankos fajtából készült, és remek aperitif bor, de a sütögetés ideje alatt is poharazgathatjuk. Sőt, egy jó kis málnaecetes salátához is szuper előétel gyanánt, amíg megsülnek a rácson a finomságok.

– A Sziget White-ban a Sauvignon Blanc könnyed mezei füvekre jellemző illata és a Muscat Ottonelre jellemző egzotikus gyümölcsök ízvilága remekül összhangban áll a Szürkebarát citrusosságával, és a Chardonnay ízének hosszú lecsengésével. Minden egyes korty tökéletes társ, nemcsak a fesztivál-, de a kerti parti hangulatnak is.

– Még a mozgalmas és vidám grillpartikon is vannak pillanatok, beszélgetések, alkalmak, no meg persze olyan ételek, amikor egy kicsit „komolyabbra” vágyunk. Általában ilyenkor választunk egy szép vörösbort. A Sziget Red egy remek alap vörös cuvée ezekre a célokra, mely 60% Kékfrankos és 40% Cabernet Franc fajtából készült.

A jó idő még javában tart. Szervezzetek hát egy klassz grillpartit, jó borokkal!