Azon kívül, hogy itt élünk és dolgozunk a Dubicz Borászatban, számunkra a Mátrai borvidék még sok minden miatt különleges. Hadd meséljünk el most csak 5 olyan érdekességet, amelyeket Neked is érdemes tudni és a szívedbe zárni.

Tavasszal, különösen március 15-e környékén mi valahogy nemcsak az új dolgokat szoktuk fontosnak érezni – persze, szuper dolog friss energiákkal, nagy lendülettel belevetni magunkat az újdonságokba –, hanem egy kicsit mindig megállunk, és hálás szívvel tekintünk körbe magunk körül. Hiszen olyan sok minden történik a hétköznapokban, és olyan sok minden van, amit szeretünk és amiért hálásak vagyunk. Ilyen például az is, hogy a Mátrai borvidéken élünk és dolgozunk – ez a csodálatos vidék az otthonunk a hazánkon belül. És persze, órákat tudnánk mesélni róla, de most hadd emeljünk ki csak öt dolgot, amiért számunkra különleges és az is marad.

Tudtad ezeket a Mátrai borvidékről? 5 dolog, amit érdemes a szívedbe zárni

1. A Mátra déli lankáinak remek adottságait már a római korban is felismerték: Gyöngyösön és környékén már akkoriban is termesztettek szőlőt. Amikor a honfoglaló magyarok ide érkeztek, már szőlőkultúrát találtak. Az első írásos emlék 1042-ből a Sárhegy oldalán Sár (Abasár) határában említ egy szőlőbirtokot.

2. Hazánk 22 borvidéke közül a második legnagyobb a Mátrai borvidék, a maga hétezer hektárnyi nyilvántartott szőlőültetvényével. Nem véletlenül vált borvidékünk központjának, Gyöngyösnek a jelmondatátá, hogy „ahol a Nap és a hegy összeér”.

3. Ami a terület klímaviszonyait illeti, mi csak egyetlen szóval jellemezhetjük: csodálatos! A Mátrai borvidéket a Kárpátok óvja a szélsőséges időjárásoktól, a Mátra déli lejtőin pedig sok napfény éri a szőlőt, így kellemes mikroklíma tudott itt kialakulni. A helyi borok a fehérektől a vörösekig nagyon zamatosak. Friss, virágos és gyümölcsös illatuk miatt sok-sok borrajongó szívét meghódították már.

4. A legkiemelkedőbb szőlőfajták az olaszrizling, a muscat ottonel, a szürkebarát, a sauvignon blanc, chardonnay, cabernet sauvignon, kékfrankos. Ezek közül kedvedre válogathatsz a helyi bortermelőknél, és akár webshopunkban is.

Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

5. A hagyományőrzés nagyon fontos szerepet kap borvidékünkön. Mi, a Dubicz Borászat például a nagy múltú, eklektikus stílusban épült Borpalota épületében és az alatta lévő pincében rendezkedtünk be, ott működünk. Persze, az évek során a fejlesztések, a modernizáció is fontos szerepet kaptak nálunk, hogy a szőlőnkből minél jobb minőségű bort tudjunk készíteni, de közben tiszteljük a hagyományokat. A Mátrai borvidéket azért is szeretjük, mert ez a csodás vidék folyamatosan megosztja velünk kincseit; évről évre kiváló szőlővel lát el bennünket. Mi pedig igyekszünk minél teljesebb képet festeni az otthonunkról a fogyasztóinknak, Nektek, akik programjaink, különleges borkóstolóink apropóján ellátogattok hozzánk.

Felhasznált források: http://www.matrainfo.hu/bor_tort.php

http://vinopedia.hu/matrai-borvidek

https://kostolomborbar.hu/2020/08/07/a-matrai-borvidek/